English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

  

         Πέθανε ο Μανώλης Ρασούλης



"Έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών στη Θεσσαλονίκη ο μουσικοσυνθέτης Μανώλης Ρασούλης. Τον βρήκαν νεκρό μετά από 4 ημέρες. Άφησε πίσω του πολλά και σημαντικά τραγούδια, που μιλούν στις καρδιές των Ελλήνων

 Η σορός του βρέθηκε στο σπίτι του στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, από κοντινούς του ανθρώπους που τον αναζήτησαν.
Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστα καθώς βρέθηκε νεκρός μόλις το πρωί της Κυριακής.
Όταν το πτώμα του εντοπίστηκε ο άτυχος συνθέτης ήταν ήδη νεκρός εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μέρες.
Η εγκληματική ενέργεια έχει αποκλεισθεί και ο θάνατός του επήλθε μάλλον από παθολογικά αίτια. Η νεκροψία-νεκροτομή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Ο Μανώλης Ρασούλης, μας χάρισε απίστευτες επιτυχίες, όπως το “Αχ Ελλάδα”, το “Νιώσε με”, και πολλά ακόμα υπέροχα τραγούδια που έχουν χαραχτεί για πάντα στις καρδιές μας.


Με τα τραγούδια του, χιλιάδες Έλληνες συγκινήθηκαν, χόρεψαν, διασκέδασαν αλλά και έκλαψαν.


Η ζωή του Μανώλη Ρασούλη

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 28 Σεπτεμβρίου του 1945. Τελειώνοντας το γυμνάσιο ένοιωθε ότι τα πάντα τον έσπρωχναν να κολυμπήσει στα βαθιά. Στην Αθήνα σπουδάζει σκηνοθεσία κινηματογράφου, γράφει ποιήματα, σενάρια, τραγουδάει ερασιτεχνικά στις μπουάτ της Πλάκας, δουλεύει στην εφημερίδα της αριστεράς "Δημοκρατική Αλλαγή".


Στην διάρκεια της δικτατορίας φεύγει για το Λονδίνο, όπου και θα παραμείνει 6 χρόνια. Οργανώνεται στο Τροτσκιστικό κίνημα όπου και γνωρίζεται με την Βανέσα Ρεντγκρεϊβ με την οποία δυο φορές συνεργάστηκε σε πολιτικές παραστάσεις. Στο Λονδίνο έγινε και συνεκδότης της εφημερίδας Σοσιαλιστική Αλλαγή.
Τον Μαϊο του ‘68 πήρε μέρος στην εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι. Λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου έρχεται στην Ελλάδα και η μεταπολίτευση θα τον βρει εργαζόμενο στα ναυπηγεία του Ανδρεάδη.

Τότε είναι που τον καλεί και ο Μάνος Λοϊζος και τραγουδούν μαζί τα "Νέγρικα" με την Μαρία Φαραντούρη.

Η συνεργασία του με το Νίκο Ξυδάκη στα "Δήθεν" είναι που θα τον καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς της γενιάς του, με επιτυχίες όπως "Αχ Ελλάδα", "Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια", " Πότε Βούδας, πότε Κούδας", " Το κοτλέ παντελονάκι", " Τίποτα δεν πάει χαμένο".

Τα τραγούδια του έγιναν γνωστά σε Ισραήλ, Τουρκία, Σερβία μέχρι και την μακρινή Ιαπωνία.

"...τους ανθρώπους αγάπησα"

Στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο «Εδώ είναι του Ρασούλη» που κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις «Ιανός» της Θεσσαλονίκης, ο ίδιος ο συνθέτης στο εισαγωγικό του κείμενο γράφει:


"Επουδενί το βιβλίο τούτο δεν συμπεριφέρεται ως επικήδειος για έναν στιχουργό. Έπεται η συνέχεια ως την τελική πτώση μου. Και δεν είμαι από πέτρα ούτε αθάνατος που 'λεγε κι ο αείμνηστος φίλος μου Άκης Πάνου…


...Με αγάπη πιστεύω και σύνεση, μέσα από την πολλαπλή εμπειρία μου θέλησα κατ' αρχάς να κάνω ένα βιβλίο όχι μόνο με τους στίχους μου (αυτό θα ήταν 0x0=0) αλλά να μνημειώσω τα κύρια χαρακτηριστικά και στοιχεία του εν λόγω φαινομένου, να μνημειώσω την αιχμή του νεοελληνικού πολιτισμού στο κλείσιμο του βασικού του κύκλου που τυχαίνει -κι όχι τυχαία- να κλείνει μαζί με τον βασικό κύκλο του νεοελληνικού έθνους.

Κάποιος Έλλην ποιητής γράφει: 'Πιότερο κι απ' τους ανθρώπους το τραγούδι τους αγάπησα'.


Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

                           ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ




1947: Τομ Σολζ, αμερικανός κιθαρίστας, ιδρυτικό μέλος των Boston.

1950: Τεντ ΜακΚίνα, σκωτσέζος ντράμερ, που συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Ρόρι Γκάλαχερ και τους Sensational Alex Harvey Band.

1963: Τζεφ Άμεντ, αμερικανός μπασίστας των Pearl Jam.

1966: Έντι Μπρίκελ, αμερικανίδα τραγουδίστρια.

1966: Ντέιβ Κρούζεν, αμερικανός ντράμερ των Pearl Jam.

1973: Τζον ΛεΚόμπτ, αμερικανός κιθαρίστας των Evanescence.
 
1966: Το συγκρότημα των Beach Boys ηχογραφεί το τραγούδι God only knows.


1973: Το άλμπουμ των Pink Floyd Dark Side Of The Moon κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Θα παραμείνει στα charts επί 740 εβδομάδες.

1977: Στις 7 το πρωί, σ' ένα τραπεζάκι έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, οι Sex Pistols υπογράφουν συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία A&M Records. Το συμβόλαιο θα διαρκέσει έξι μέρες.

1984: Οι Van Halen ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Jump».

2000: Η τραγουδίστρια των Pretenders, Κρίσι Χάιντ, συλλαμβάνεται έξω από κατάστημα της Gap στο Μανχάταν, ως καθοδηγήτρια διαδήλωσης υπέρμαχων των δικαιωμάτων των ζώων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη χρήση δερμάτων αγελάδων που έχουν σφαγιασθεί «παράνομα και απάνθρωπα».

2002: Η Αλάνις Μορισέτ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Under Rug Swept.

Σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου έκανε πρεμιέρα το νέο video clip του Michael Jackson για το "Hollywood Tonight", το τρίτο single από το νέο, μετά θάνατον, album του "Michael".

To clip έχει σκηνοθετηθεί από τον Wayne Isham, ο οποίος είχε αναλάβει και το video για το "You Are Not Alone’ (1995). Τα γυρίσματα μάλιστα και για τα δύο videos έγιναν στο ίδιο μέρος, το Pantages Theater.

Στο video clip δεν χρησιμοποιήθηκε η album version του "Hollywood Tonight" αλλά ένα διαφορετικό mix.

Δείτε το πρώτοι εδώ! Like it?

http://www.youtube.com/watch?v=zjGtTUfPcI4&tracker=False