Mαρίκα Νίνου
Η Μαρίκα Νίνου (πραγματικό όνομα: Ευαγγελία Νικολαΐδου· Κωνσταντινούπολη, 1918 - Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 1957) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια αρμενικής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1918. Από τον Καύκασο όπου είχε μεταναστεύσει ήρθε στην Αθήνα το 1947 και εμ...φανίστηκε σε διάφορα κέντρα κάνοντας ακροβατικά νούμερα με τη φίρμα «Ντούο Νίνο και μισό» που την αποτελούσαν ο άντρας και το παιδί της. Τον Οκτώβριο του 1948, ο Στελλάκης Περπινιάδης την πήρε κοντά του ως τραγουδίστρια στο κέντρο «Φλώριντα» του Γ. Μελίτια στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.... Περισσότερα Ακολουθεί η συνεργασία της με το Βασίλη Τσιτσάνη το 1949 στο κέντρο «Τζίμης ο Χονδρός» που υπήρξε καθοριστική στη ζωή και των δύο. Η Μαρίκα Νίνου υπήρξε θρυλική μεταρεμπέτικη τραγουδίστρια με καταλυτική επίδραση στο έργο του συνθέτη. Το ντουέτο Τσιτσάνη - Νίνου κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Τον Οκτώβριο του 1951 έκανε κάποιες εμφανίσεις στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Τσιτσάνη. Μετά από το ταξίδι αυτό χώρισαν ξαφνικά και η Νίνου πήγε στις Η.Π.Α. όπου τραγούδησε δίπλα στον Κώστα Καπλάνη επί δύο χρόνια. Πριν μεταβεί στην Αμερική είχε υποβληθεί στην Αθήνα σε εγχείρηση για καρκίνο, αλλά στην Αμερική υπήρξε ραγδαία μετάσταση. Επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε για λίγο με φοβερούς πόνους και τελικά πέθανε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 1957, σε ηλικία 38 ετών.
Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG ΔΕΝ ΚΑΝΟYΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ....ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΟΥΣΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ...... Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ....ΑΦΗΣΤΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΑ ΖΗΣΕΙ !!!!!!!!!!
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
Η Μαρινέλλα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 20 Μαΐου του 1938.Το πραγματικό της όνομα είναι Κυριακή Παπαδοπούλου. Οι γονείς της ήταν Έλληνες πρόσφυγες της Κων/πολης, που έφεραν μαζί τους την παράδοση και το ήθος μιας άλλης Ελλάδας. Είναι το τέταρτο και τελευταίο παιδί μιας μεγάλης οικογένειας που παρόλη την φτώχεια της, ήταν πλούσια σε αγάπη αλλά και σε καλλιτεχνική φλέβα!
Ολόκληρη η οικογένεια της μαζεύονταν γύρω από το γραμμόφωνο και τραγουδούσε, ενώ ο πατέρας της προσπαθούσε να μάθει στα παιδιά τα βήματα του βαλς και του ταγκό... Η Μαρινέλλα πρωτοστατούσε στο χορό αλλά και στο τραγούδι! Από 4-5 χρονών τραγουδούσε στο ραδιόφωνο στην εκπομπή "παιδική ώρα" ενώ αργότερα έκανε διαφημίσεις για τα καταστήματα "Μέλκα" στην Θεσσαλονίκη, βγάζοντας το πρώτο της χαρτζιλίκι. Πήρε μέρος σε πολλές παραστάσεις του παιδικού θεάτρου. Όταν έγινε 15 χρονών τα παράτησε για να τελειώσει το σχολείο.
Όμως στα δεκαεφτά της φουντώνει το πάθος της για το θέατρο και γίνεται μέλος του θιάσου της Μ.Λωράνς, ενός "μπουλουκιού" (έτσι λέγονταν τότε οι θίασοι που "όργωναν" την Ελλάδα από άκρη σε άκρη) και παίζει ρόλους επιθεωρησιακούς. Πολλές φορές χορεύει κιόλας. Εκεί γνωρίζει μια σπουδαία χορεύτρια, την Ντέπυ Φιλοσόφου και μαγεύεται από τα χέρια της και τις καταπληκτικές της κινήσεις... Πολλές φορές κάθεται στην κουΐντα του θεάτρου και την παρακολουθεί να χορεύει και να κινείται. Αργότερα όταν η Μαρινέλλα έγινε μεγάλη τραγουδίστρια και μάγεψε με τις καταπληκτικές κινήσεις των χεριών της - στο πείσμα αυτών που ισχυρίζονταν πως πήγε στο εξωτερικό για να τις μάθει, εκείνη απάντησε πως αυτά είναι η "προίκα" της από τα "μπουλούκια" και τα μαγικά χέρια της Ν.Φιλοσόφου.
Στον θίασο που η Μαρινέλλα ήταν μέλος υπήρχαν ηθοποιοί που αργότερα έλαμψαν στο σανίδι και στον κινηματογράφο όπως ο Κ.Βουτσάς, η Μ.Καραγιάννη και άλλοι. Μια μέρα που η τραγουδίστρια του θιάσου αρρώστησε και ζητήθηκε αντικαταστάτριά της, η Μαρινέλλα προθυμοποιήθηκε να πάρει την θέση της. Εκείνη η στιγμή που η Μαρινέλλα τραγούδησε ήταν η στιγμή που το ελληνικό τραγούδι κέρδιζε μία από τις καλύτερες εκπρόσωπους του - αν όχι την καλύτερη. Η Μαρινέλλα έγινε η βασική τραγουδίστρια του θιάσου.
Αργότερα μπήκε στο στρατιωτικό θέατρο γιατί της έδιναν καλύτερη αμοιβή. Παράλληλα ξεκινά την καριέρα της ως τραγουδίστρια στο κέντρο "Πανόραμα" της Θεσσαλονίκης τραγουδώντας το "Ο άνθρωπός μου" της Σ. Βέμπο αλλά και άλλα ελαφρά - κυρίως - τραγούδια της Κ.Μπελίντα και της Σ.Βέμπο, που ήταν οι αγαπημένες της τραγουδίστριες. Eκει, ο Τ. Χάρμας θα την "βαφτίσει" καλλιτεχνικά με το όνομα "Μαρινέλλα", εμπνευσμένος από ένα ομώνυμο τραγούδι.
Τον Αύγουστο του 1956 στο κέντρο "Πανόραμα" της Θεσσαλονίκης, η Μαρινέλλα γνωρίζει τον Σ. Καζαντζίδη. Η Μαρινέλλα τραγουδούσε το τραγούδι "πικρό ψωμί" που έλεγε ο Στέλιος. Όταν η Μαρινέλλα τελείωσε το τραγούδι πλησίασε τον Καζαντζίδη και του εξέφρασε τον θαυμασμό της. Εκείνος - μαγεμένος από την ολοκάθαρη φωνή της αλλά και τις χορευτικές της ικανότητες - της επισήμανε πως τραγουδά το λαϊκό με έναν δικό της τρόπο, όχι πολύ βαρύ. Η γνωριμία τους συνεχίστηκε μέσα σε μια βάρκα. Και οι δύο αγαπούσαν πολύ την θάλασσα και το ψάρεμα. Εκεί γεννήθηκε και ο μεγάλος ερωτάς τους. Ο Καζαντζίδης ζητά στην Μαρινέλλα να γίνει το σεγκόντο του..
Μαζί θα καταφέρουν να γίνουν το μεγαλύτερο ντουέτο της Ελλάδος, αξεπέραστο ως τις ημέρες μας. Από το κέντρο "Λουξεμβούργο" της Θεσσαλονίκης όπου έκαναν τις πρώτες τους επιτυχημένες εμφανίσεις, κατεβαίνουν στην Αθήνα και από εκεί αρχίζει η ανοδική τους πορεία. Τραγουδούν τους καλύτερους συνθέτες της εποχής: Τσιτσάνη, Χιώτη, Παπαιωάννου, Μητσάκη, Ζαμπέτα, Καλδάρα, Δερβενιώτη, Μπακάλη κ.α
H Ε. Παπαγιαννοπούλου τους δίνει το "Δυο πόρτες έχει η ζωή". Ο Καζαντζίδης γράφει και ο ίδιος τραγούδια ενώ επιχειρεί αλλαγές στην λαϊκή του ορχήστρα προσθέτοντας και άλλα όργανα - 3 μπουζούκια, 2 βιολιά, πιάνο, ακορντεόν, μπάσσο, κρουστά και 2 κιθάρες - και μαζί με την Μαρινέλλα δημιουργούν "σχολή" στο λαϊκό τραγούδι.
Το 1961 στο "Κεντρικόν" είναι η μεγάλη στιγμή που ο Μ. Θεοδωράκης και ο Μ. Χατζιδάκις συνεργάζονται με τον Στέλιο και την Μαρινέλλα. Τέσσερα τραγούδια του Μάνου( Αθήνα, Κουρασμένο παλικάρι, ο κυρ-Αντώνης, το πέλαγο είναι βαθύ) και έξι του Μίκη, από τον κύκλο τραγουδιών "Πολιτεία"( Βράχο-βράχο τον καημό μου, Σαββατόβραδο, Έχω μια αγάπη, Το παράπονο, Ο μετανάστης, Καημός) ερμηνεύονται μοναδικά. Ο Μάνος Χατζιδάκις ακούγοντας την Μαρινέλλα αυθόρμητα να κάνει την φούγκα στο "Κουρασμένο παλικάρι" την παρομοίασε με την Μ. Νίνου στην βελτιωμένη εκδοχή της! "Που τα έμαθες εσύ αυτά;" τη ρώτησε ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Στέλιος Καζαντζίδης έσπευσε να δώσει εκείνος απάντηση λέγοντας...: "Δε σου πα Μάνο; Είναι γάτα η μικρή".
Με τον Μίκη θα ξανασυνεργαστούν στο θέατρο "Πάρκ" στο έργο των Θεοδωράκη - Μπόστ "Όμορφη πόλη" ενώ έμειναν και στο ίδιο σπίτι για 6 μήνες περίπου.
Ο Τσιτσάνης δίνει την "Συννεφιασμένη Κυριακή" στο τρίο Καζαντζίδης - Μαρινέλλα - Λύδια και τους επικροτεί για την ωραιότερη ερμηνεία του τραγουδιού του.
Ο Ξαρχάκος και ο Μαρκόπουλος τους δίνουν μεγάλα τραγούδια ("Άπονη ζωή" και "Φτωχολογιά" σε στίχους Λ. Παπαδόπουλου, "Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός" σε στίχους Δ. Χριστοδούλου).
Ο κόσμος της ξενιτιάς και του πόνου βλέπει στη μορφή του Καζαντζίδη το απόλυτο λαϊκό είδωλο. Η Μαρινέλλα με σεμνότητα στέκεται δίπλα του και τον στηρίζει και όλοι μιλάνε για την παρτενέρ του Στέλιου με την υπέροχη φωνή.
Το 1964 ο Χ. Λεοντής τους δίνει να ερμηνεύσουν έναν από τους ωραιότερους κύκλους τραγουδιών, την "Καταχνιά". Η Μαρινέλλα ερμηνεύει μοναδικά τα τραγούδια "Γιατί να γίνω μάνα" και "Ο Νεοζηλανδός" σε στίχους του Βίρβου και κάνει δεύτερη φωνή στα τραγούδια του Καζαντζίδη.
Στα νυχτερινά κέντρα που εμφανίζονταν υπήρχε το αδιαχώρητο. Τραγούδησαν μαζί με μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού όπως η Π. Πάνου, Γ. Λύδια, Γ. Μπιθικώτση, Σ. Μπέλλου, Α. Χρυσάφη και πολλούς άλλους.
Είναι αμέτρητα τα τραγούδια που ερμήνευσαν μέχρι το 1965. Τραγούδησαν όλα τα είδη τραγουδιού: έντεχνο, λαϊκό ,δημοτικό, ρεμπέτικο. Μαζί γύρισαν όλο τον κόσμο τραγουδώντας για τα προβλήματα της φτώχειας, της ξενιτιάς και της αδικίας που αντιμετώπιζε ο ελληνικός λαός. Τραγούδησαν από την ιστορική "Τριάνα του Χειλά" και του "Κουλουριώτη" μέχρι το "Κάρνεγκι Χόλ" της Ν.Υόρκης και την Όπερα της Φρανκφούρτης. Έζησαν στιγμές λατρείας που πολλοί λίγοι καλλιτέχνες έχουν ζήσει ανά τον κόσμο. Συμμετείχαν σε πολλές ελληνικές ταινίες και σε θεατρικά έργα της εποχής.
Στις 7 Μαΐου του 1964 παντρεύονται και χωρίζουν τον Σεπτέμβρη του 1965. Ο Καζαντζίδης αποφασίζει να σταματήσει τις νυχτερινές εμφανίσεις του στα μαγαζιά για πάντα. Αιτία ήταν - όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος - οι απειλές που δέχονταν από τους ανθρώπους της νύχτας και ο κίνδυνος να χάσει τη ζωή του ένα βράδυ, όταν ένα μπουκάλι πέρασε ξυστά από το κεφάλι του... Είναι αλήθεια πως με την Μαρινέλλα είχαν βρεθεί πολλές φορές σε καταστάσεις που κινδύνευσε η ζωή τους!
Η Μαρινέλλα στα τέλη του 1965, χωρισμένη πλέον με τον Καζαντζίδη προσπαθεί να στήσει μια προσωπική καριέρα. Όμως τα πράγματα είναι δύσκολα γι'αυτή αφού οι πρώτες ηχογραφήσεις της στην ΜΙΝΟΣ - με συμμετοχή της στο έργο "Ανάστασις ονείρων" των Χ. Λεοντή - Λ. Παπαδόπουλου - δεν είχαν την επιτυχία εκείνη που θα την έκανε να στηριχτεί στα δικά της πόδια - μολονότι ήταν υπέροχα τραγούδια και πολύ ωραία τραγουδισμένα.
Ηχογραφεί επίσης τραγούδια του Γ. Μαρκόπουλου ("Τα παλικάρια") του Μ. Πλέσσα ("Έκλαψα χτες") αλλά κυρίως έχει την υποστήριξη του Γ. Κατσαρού και του Πυθαγόρα, όχι μόνο μουσικά αλλά και ηθικά.
Μεγάλη στιγμή είναι η συμμετοχή της στον Α' Μουσικό Αύγουστο το 1966 στον Λυκαβηττό όπου υπό την διεύθυνση του Μ. Θεοδωράκη ερμηνεύει το έργο "Λιποτάκτες" ενώ ηχογραφεί την "Φαίδρα" και την "Όμορφη πόλη" σε στίχους Γ. Θεοδωράκη σε δισκάκι 45 στροφών.
Το 1967 η Μαρινέλλα ηχογραφεί το τραγούδι του Γ. Ζαμπέτα "Σταλιά-σταλιά". Του το είχε ζητήσει η ίδια να το πει, αφού είχε προηγηθεί η άρνηση της Α. Βουγιουκλάκη να το τραγουδήσει για τις ανάγκες μιας ταινίας. Είναι και η εποχή που φεύγει από την Μίnοs και υπογράφει συμβόλαιο με την Polygram. Το τραγούδι γίνεται η πρώτη μεγάλη προσωπική επιτυχία της. Ακολουθεί η πρόταση του Γ. Δαλιαννίδη στον Μ. Πλέσσα να γράψει ένα "διαφορετικό" τραγούδι για το μιούζικαλ "Γοργόνες και Μάγκες" που θα το ερμηνεύσει η Μαρινέλλα. Το θρυλικό πλέον "Άνοιξε πέτρα" άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στην Μαρινέλλα για το ξεκίνημα μιας μοναδικά λαμπρής προσωπικής καριέρας. Kυκλοφορεί τον πρώτο της δίσκο 33ων στροφών (είναι από τους πρώτους τραγουδιστές που κυκλοφόρησαν προσωπικούς δίσκους 33ων στροφών).
Το 1968 συναντά δισκογραφικά τον Σ.Καζαντζίδη για τελευταία φορά, ηχογραφώντας έναν κοινό δίσκο 33ων στροφών.
Παράλληλα η Μαρινέλλα καθιερώνει ένα καινούριο είδος τραγουδιού, το ελαφρολαϊκό, ενώ φέρνει κυριολεκτικά επανάσταση στην νυχτερινή διασκέδαση. Τοποθετεί θεατρικούς προβολείς στον χώρο που εμφανίζεται και μεταμορφώνεται από την "μοιρολογίστρα" του σινεμά και την τραγουδίστρια της "καρέκλας", σε μια φινετσάτη και λαμπερή στάρ της πίστας, με ακριβό ντύσιμο και κοντοκουρεμένο μαλλί, παρουσιάζοντας ένα είδος show πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
Το θέατρο που υπήρχε μέσα της το έβγαλε στο τραγούδι και στην πίστα. Η κίνηση του κορμιού και των χεριών της ολοένα γινόταν μια τεράστια φλόγα που αγκάλιαζε όλη την σκηνή. Όλη η Ελλάδα μιλά πλέον για το φαινόμενο "Μαρινέλλα" και οι ουρές έξω από το μαγαζί που τραγουδάει είναι ατελείωτες. Πολλές προσωπικότητες ξενυχτάνε με την φωνή της και δηλώνουν φανατικοί θαυμαστές της όπως ο Α. Μινωτής, η Ε. Παπά, ο Μ. Κακογιάννης, η Τ. Καρέζη, ο Μ. Κατράκης η Α. Βουγιουκλάκη, η Ζωή Λάσκαρη και τόσοι άλλοι.
Συγκινητική στιγμή η επίσκεψη της Σ. Βέμπο στο καμαρίνι της Μαρινέλλας... Η Βέμπο μόλις άκουσε την Μαρινέλλα να τραγουδά την "Ερήνη" που είχε ερμηνεύσει παλαιότερα εκείνη, εκμυστηρεύτηκε στον Μ.Τραιφόρο πως η Μαρινέλλα το έλεγε καλύτερα από εκείνη!
Το 1969 συμμετέχει στο International Festival στην Βραζιλία με την συνοδεία του Ν.Λαβράνου.
Το 1970 παίρνει δίπλα της τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Γ. Νταλάρα και τραγουδούν μαζί 3 σεζόν, ενώ πραγματοποιεί περιοδεία στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία με τον Ν. Ξανθόπουλο.
Το 1970 συμμετέχει σε φεστιβάλ τραγουδιού στο Rio de Janeiro και με το τραγούδι του Γ. Κατσαρού "Κύρα-Γιώργαινα" κατακτά την 4η Θέση ανάμεσα σε 38 χώρες. Η παρουσία της στο Φεστιβάλ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους. Ακολούθησαν πολύ καλές κριτικές στον τύπο για την φωνή και την σκηνική της παρουσία.
Το 1971 το BBC και η Νάνα Μούσχουρη φιλοξενούν την Μαρινέλλα ως την πιο δημοφιλή τραγουδίστρια της Ελλάδας και τραγουδούν μαζί οι δυό τους με την συνοδεία του συγκροτήματος "Αθηναίοι" και του πρωτοεμφανιζόμενου τότε οργανοπαίκτη Θ.Πολυκανδριώτη.
Tην ίδια χρονιά ηχογραφεί σε δεύτερη εκτέλεση 3 τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι και τα περιλαμβάνει στον δίσκο της "Ένας μύθος", όπως και 12 παλιά ρεμπέτικα σε ενορχήστρωση του Μ. Πλέσσα στον δίσκο "Αθάνατα ρεμπέτικα".
Με τον Χ.Λεοντή συνεργάζονται πάλι μετά από χρόνια στον δίσκο "12 παρά 5" σε τραγούδια "κρυφά", με υπαινιγμούς για το αυταρχικό καθεστώς της χούντας.
Η Μαρινέλλα πρωτοπορεί ακόμη μια φορά ηχογραφώντας τις ζωντανές της εμφανίσεις της στο "ΣΤΟΡΚ" που κυκλοφόρησαν σε δίσκο 33ων στροφών ενώ συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Άκη Πάνου που της χαρίζει 2 από τα ωραιότερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει στην καριέρα της, τον "Πυρετό" και το "Κοίτα με στα μάτια"
Ο P. Jourdain γυρνά ένα φιλμάκι για την γαλλική και ελληνική τηλεόραση με θέμα την καριέρα της Μαρινέλλας και η Μαρινέλλα ερμηνεύει τραγούδια του Στ.Ξαρχάκου που κυκλοφόρησαν μόνο στο εξωτερικό, σε δισκάκι 45 στροφών. Την ίδια χρονιά βρίσκεται στη Γαλλία με τον Στ. Ξαρχάκο.
Το 1972 αρρωσταίνει και εξαφανίζεται για 6 περίπου μήνες, δημιουργώντας ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας της και δίνοντας "τροφή" στις φήμες που ήθελαν να έχει χάσει την φωνή της. Εκείνη όμως που ξέρει πολύ καλά να ξεπερνά κάθε εμπόδιο, γύρισε δριμύτερη ηχογραφώντας το 1973 έναν πολύ σπουδαίο δίσκο, την "Αλβανία" σε μουσική Γ. Κατσαρού και στίχους του Πυθαγόρα. Μεγάλα τραγούδια και δυνατές ερμηνείες-μία από τις πιο κλασσικές δουλειές της.
Η παρουσία του δίσκου έγινε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Μοναδική στιγμή η ερμηνεία της στο τραγούδι "Γράμμα από το μέτωπο" γεμάτο θεατρικότητα και ψυχή. Το τραγούδι "Μάνα κρύψε το σπαθί" θα θεωρηθεί αντιστασιακό από την χούντα και θα απαγορευτεί. Την ίδια τύχη θα έχει και το τραγούδι "Που πάνε εκείνα τα παιδιά" σε στίχους του Πυθαγόρα.
Τον Φεβρουάριο του 1973 συμμετέχει στο φεστιβάλ MIDEM των Καννών με σπουδαίες κριτικές. Μαζί της ο Στ.Ξαρχάκος.
Την ίδια χρονιά μένει έγκυος στην μονάκριβη κόρη της και σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από τον τύπο, αφού το να είναι ανύπαντρη μάνα - και μάλιστα μία μεγάλη σταρ όπως είναι η Μαρινέλλα - ήταν θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία.
Το 1974 μετά από το "θρίλερ" για το ποιος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα για πρώτη φορά στον διαγωνισμό της EUROVISION, επιλέγεται η Μαρινέλλα με το τραγούδι "Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου" των Γ. Κατσαρού - Πυθαγόρα και παίρνει την 11η θέση. Eίναι η χρονιά που κέρδισαν οι θρυλικοί ABBA. Η Μαρινέλλα πρόσφατα σε συνέντευξή της με το γνωστό της χιούμορ και ακομπλεξάριστα, δήλωσε χαρακτηριστικά για την εμπειρία της στο Brighton της Αγγλίας: "Όταν είδα στην πρόβα τους ABBA είπα στον Κατσαρό... Ρε Γιώργο με το "κρασί και το αγόρι "δεν βλέπω να κάνουμε τίποτε, δεν πεταγόμαστε μέχρι το Λονδίνο να ψωνίσουμε;"
Την ίδια χρονιά παντρεύεται τον Τ. Βοσκόπουλο σε κλειστό κύκλο καλεσμένων.
Μαζί θα ηχογραφήσουν 2 δίσκους και θα παρουσιάσουν λαμπερά σόου στην νυχτερινή Αθήνα. Τα ντουέτα τους χαλάνε κόσμο και όλοι μιλούν για τον δεσμό τους και την κοινή τους καλλιτεχνική πορεία. Τότε είναι η εποχή που η Μαρινέλλα έχει αρχίσει να ενοχλείται από τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την προσωπική της ζωή.
Το 1975 η Μαρινέλλα κυκλοφορεί τον δίσκο της "Για πάντα" συμπεριλαμβάνοντας δύο διεθνείς επιτυχίες του Ντ.Ρούσσου, το "From souvenirs to souvenirs" και αργότερα το "velvet mornings" με ελληνικούς στίχους. Παράλληλα προετοιμάζει την μεγάλη έκπληξη, την μουσική της συνύπαρξη με τον Κ.Χατζή στον ίδιο χώρο - κάτι που είχε αρχίσει να συζητιέται από το 1970 αλλά που οι συνθήκες τότε δεν το επέτρεψαν.
Το 1976 η Μαρινέλλα αφήνει τις μεγάλες πίστες και βρίσκεται στο πλευρό του Κ. Χατζή, στην πλακιώτικη μπουάτ "Σκορπιός" (συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου). Μαζί δίνουν ένα μοναδικό ρεσιτάλ. Η Μαρινέλλα χωρίς τις πολυτέλειες της πίστας που την ανέδειξαν σε ντίβα, μ' ένα μικρόφωνο και την συνοδεία του Κ. Χατζή, σείει κυριολεκτικά με την φωνή της την μπουάτ και προκαλεί το ασταμάτητο και αυθόρμητο χειροκρότημα του κοινού.
Μαζί με τον Κ. Χατζή ερμήνευσαν 50 μεγάλα τραγούδια - ερωτικά, πολιτικά, κοινωνικά με την προσθήκη πρόζας και με επιρροές από την jazz και την λαϊκή μουσική. Ο Κ. Χατζής τραγουδά ερωτικό τραγούδι και η Μαρινέλλα πολιτικό - κοινωνικό. Αλλαγή ρόλων. Και μαζί μοιράζονται μοναδικές στιγμές που ηχογραφήθηκαν και ξεπέρασαν τότε τις 500.000 πωλήσεις, ενώ μέχρι και σήμερα το "Ρεσιτάλ" τους ανήκει στα 10 εμπορικότερα ελληνικά albums όλων των εποχών.
Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί με τον Τ. Βοσκόπουλο δύο δίσκους με κοινά και σόλο τραγούδια, σε διαφορετικές εταιρίες (ΜΙΝΟΣ και POLYGRAM αντίστοιχα).
Το 1976 αποσύρει τον δίσκο της με τίτλο "Άλλη μια φορά" γιατί έκρινε πως δεν ταίριαζε στο ύφος μετά την επιτυχία του " Ρεσιτάλ" και κυκλοφορεί τον δίσκο με τίτλο "Αθηναίοι". Την συνοδεύει το συγκρότημα των "Αθηναίων" στα περισσότερα τραγούδια.
Μαζί με τους "Αθηναίους" θα κάνει περιοδείες στην Αλβανία. Είναι η πρώτη τραγουδίστρια άλλου κράτους που της επέτρεψαν να περάσει τα σύνορα της Αλβανίας και να τραγουδήσει εκεί-εξαιτίας του πολιτικού καθεστώτος που υπήρχε εκεί. Η επιτυχία της Μαρινέλλας ήταν τέτοια που οι εφημερίδες έγραψαν πως "η Μαρινέλλα υπέταξε την Αλβανία με την φωνή της!"
Το 1978 είναι μια σημαντική χρονιά για την Μαρινέλλα αφού αλλάζει εμφανισιακά αλλά και μουσικά. Μεταμορφώνεται σε ξανθιά, εντυπωσιακή κυρία της πίστας, φέρνει ακριβά μπαλέτα να την συνοδεύουν στο πρόγραμμα της και συνεργάζεται δισκογραφικά με τον Γ. Χατζηνάσιο στον δίσκο "Η Μαρινέλλα του σήμερα" όπου γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Ο Κ. Κονιτσιώτης θα κινηματογραφήσει τα τραγούδια του δίσκου για την ελληνική και ξένη τηλεόραση. Η Μαρινέλλα ερμηνεύει πολλά είδη τραγουδιού σε αυτόν τον δίσκο: ελαφρολαϊκά, έντεχνα και pop!
Μάλιστα το 1979 θα κάνει την μεγάλη έκπληξη ερμηνεύοντας αποσπάσματα από την "Κάρμεν" με ελληνικούς στίχους, προκαλώντας το αδιαχώρητο στο κέντρο που τραγουδάει καθώς και ποικίλα σχόλια από τον τύπο. O F.Sinatra βλέποντας την Μαρινέλλα είπε πως αν διάλεγε να κάνει η Μαρινέλλα διεθνή καριέρα, 2 βδομάδες θα ήταν αρκετές για να μιλάει γι'αυτή όλος ο κόσμος!!
Την ίδια χρονιά μοιράζεται την ίδια πίστα με τον σύζυγο της Τ. Βοσκόπουλο όπου μαζί παρουσίασαν ένα υπερθέαμα με μπαλέτα, θεατρικά σκέτς κ.α.
Παράλληλα κυκλοφορεί τον δίσκο "Σ' αγαπώ" με διάφορους συντελεστές.
Το 1980 κυκλοφορεί τον δίσκο "Η Μαρινέλλα σε τραγούδια της Βέμπο" και ένα όνειρό της γίνεται πραγματικότητα, αφού αγαπούσε τόσο την Βέμπο. Ο δίσκος πήρε ποικίλες κριτικές για το "μοντέρνο" ύφος του...
Παράλληλα συνεργάζεται πάλι με τον Κ. Χατζή στην μπουάτ "Σκορπιός" σ' ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο "Το Ταμ-Ταμ", με τραγούδια επηρεασμένα όχι μόνο από την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική των Ελλήνων των τσιγγάνων και των νέγρων. Η δουλειά τους αυτή ηχογραφείται και κυκλοφορεί, κερδίζοντας την προτίμηση του κοινού με τα μεγάλα τραγούδια αλλά και τις ερμηνείες των δύο τραγουδιστών.
Το 1981 είναι η χρονιά που η Μαρινέλλα συμπληρώνει 15 χρόνια σόλο καριέρας και η εταιρία της κυκλοφορεί ένα διπλό δίσκο με πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες της ενώ εμπεριέχει και δημοσιεύσεις του ελληνικού και ξένου τύπου με διθυραμβικές κριτικές για το φαινόμενο "Μαρινέλλα" καθώς και τις γνώμες μεγάλων καλλιτεχνών που εξέφρασαν δημόσια τον θαυμασμό τους για την μεγάλη ερμηνεύτρια.
Πραγματοποιεί μία μεγάλη περιοδεία στην Αυστραλία και ο τύπος της προσδίδει τα καλύτερα επίθετα για την καλλιτεχνική της αξία. "Μαρινέλλα σημαίνει θρίαμβος" έγραφε ο Αυστραλιανός τύπος!
Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί τον δίσκο "Μαρινέλλα" που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και τον παρουσιάζει στο ΖΟΟΜ στην Πλάκα σ' ένα one woman show. Ο τύπος έγραψε: "η Μαρινέλλα φέτος στο ZOOM της οδού Κυδαθηναίων, μας έκανε να ξεχάσουμε ν' ανάψουμε τσιγάρο!".
Στο ZOOM της πλάκας τον χειμώνα 1981-82 η Μαρινέλλα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από musicals (Evita, Jesus Christ Superstar, West side story κ.α) με χορευτές και τραγουδιστές που αφήνει εποχή. Μοναδική η ερμηνεία της στο τραγούδι της B. Streisand "People" όπου αλλάζει φόρεμα πάνω στην σκηνή ενώ ο προβολέας φωτίζει μόνο το προσωπό της... Αίσθηση προκαλεί η συνεργασία της με τον πρώτο χορευτή της Λυρικής Σκηνής, Α. Χατζή και το μπαλέτο του, όπου σχολιάστηκε πολύ εκείνη την εποχή.
Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου συμμετέχει στην συναυλία του Μ. Πλέσσα στον Λυκαβηττό - μαζί με τον Γ. Πουλόπουλο - και αποθεώνεται. Την ίδια χρονιά ηχογραφεί δύο τραγούδια του Γ. Σπάρτακου (Θα σε πάρω να φύγουμε, θα γυρίσεις ξανά).
Το 1982 η Μαρινέλλα πραγματοποιεί περιοδεία με τον Κ. Χατζή σε όλη την Ελλάδα ενώ ετοιμάζει τον δίσκο με τίτλο "Για σένα τον άγνωστο" σε μουσική Γ. Χατζηνάσιου και στίχους Γ. Μπουρμπούλη. Ο δίσκος αυτός τις χαρίζει μεγάλες επιτυχίες όπως το "Καμιά φορά", το "Είσαι ποτάμι" και πολλά άλλα. Οι εμφανίσεις της στα νυχτερινά μαγαζιά γεμίζουν από την φωτιά της πληθωρικής προσωπικότητας και του ταλέντου της.
Με τον Α.Καλογιάννη ηχογραφεί τρία υπέροχα τραγούδια-με κορυφαίο το τραγούδι "Δεν κλαίω" σε ποίηση Γ.Ρίτσου και μουσική Μ.Τόκα- και πραγματοποιούν κοινές εμφανίσεις.
Το 1984 κυκλοφορεί τον δίσκο "Μεγάλες Στιγμές" με επανεκτελέσεις "κλασσικών" τραγουδιών, έντεχνων -κυρίως- συνθετών, (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Μαρκόπουλο, Σαββόπουλο, Μούτση, Σπανό και Λοίζο) δίνοντας τους μια άλλη διάσταση με την ερμηνεία και την φωνή της. Μαζί της στη πίστα η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και η πρωτοεμφανιζόμενη Κωνσταντίνα τραγουδούν, χορεύουν και παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με έντεχνα και λαϊκά τραγούδια από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο.
Το 1985 πραγματοποιεί κοινές εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη με την Β. Μοσχολιού και την Α. Βίσση, σ' ένα φιλόδοξο - γυναικείο - πρόγραμμα που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Είναι και η πρώτη φορά που συναντιούνται στην σκηνή οι δύο αυτές κορυφαίες μορφές του λαϊκού τραγουδιού όπου για πολλά χρόνια ο κόσμος τις είχε τοποθετήσει αντικριστά.
Η επόμενη δισκογραφική δουλειά της με τίτλο "H αγάπη μας" κυκλοφορεί το 1985 που γνωρίζει εμπορική επιτυχία. Ο Κ.Χατζής την συναντά και πάλι δισκογραφικά στο υπέροχο τραγούδι των Α. Παπαδημητρίου - Ρ. Σοφού με τίτλο "Είσαι παντού και πουθενά".
Η Μαρινέλλα εκφράζει ακόμη μια φορά την επιθυμία της να ανεβάσει ένα ολοκληρωμένο musical - όπως ήθελε και παλιότερα να το κάνει, περίπου το 1979 που σκεφτόταν να διασκευάσει τη Κάρμεν... Ούτε όμως αυτή τη φορά θα το κάνει.
Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο τραγούδι "Για τα παιδιά" του Α. Παπαδημητρίου μαζί με τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού που έσμιξαν τις φωνές τους για φιλανθρωπικό σκοπό.
Το 1986 κυκλοφορεί τον δίσκο με τίτλο "Μια νύχτα" με τραγούδια του Α. Παπαδημητρίου και της Ν. Ζαχά.
Την ίδια χρονιά συνεργάζεται στην πίστα της Νεράιδας με τον Γ. Πάριο και όλοι μιλούν για μια από τις κορυφαίες συνεργασίες όλων των εποχών. Οι φωνές τους δένουν απόλυτα και σείουν τον χώρο του μαγαζιού που γεμίζει ασφυκτικά κάθε βράδυ.
Το 1987 συνεργάζονται και πάλι δισκογραφικά η Μαρινέλλα και ο Κ. Χατζής στον δίσκο με τίτλο "Συνάντηση" σε 12 υπέροχα τραγούδια και πραγματοποιούν κοινές εμφανίσεις στην Κύπρο.
Την ίδια χρονιά η Μαρινέλλα συμμετέχει στον δίσκο "Ριγκ" των Τ. Μπουγά-Κ. Τριπολίτη μαζί με την Τ. Τσανακλίδου και την Μ. Κανελλοπούλου. Είναι και ο τελευταίος της δίσκος στην Polygram μετά από 30 χρόνια συνεχούς συνεργασίας.
Η Μαρινέλλα γυρνά στην δισκογραφική εταιρία της ΜΙΝΟΣ μετά από 22 χρόνια και κυκλοφορεί τον δίσκο με τίτλο "Τολμώ". Παράλληλα ανακαινίζει το θέατρο REX (με την εικαστική προσφορά του Γ.Τσαρούχη) και το μετατρέπει σε music hall. Eκεί θα στεγάσει τρεις από τις ωραιότερες μουσικές παραστάσεις που έχουν ανέβει στην νυχτερινή Αθήνα (1988,1989 και 1995). Στην πρώτη μουσική παράσταση (1988) συνεργάζεται επί σκηνής με τον Β. Τσιβιλίκα και τον Γ. Χατζηνάσιο.
Την επόμενη χρονιά συνεργάζεται με τον Σ. Φασουλή και τη Δήμητρα Παπαδοπούλου στον ίδιο χώρο. Κυκλοφορεί τον δίσκο "Είσαι μια θύελλα" και τον παρουσιάζει το 1990 στην Νεράιδα, όπου με τον χορευτή και χορογράφο Δ. Παπάζογλου χορεύουν το libertango του A.Piazzolla και αποθεώνονται.
Το 1991 συνεργάζεται δισκογραφικά με τον Τ. Μουσαφίρη και εμφανίζεται ξανά μετά από 5 χρόνια με τον Γ. Πάριο στην Νεράιδα επαναλαμβάνοντας την επιτυχία που είχαν και την προηγούμενη φορά. Εκεί δυστυχώς θα έχει ένα ατύχημα επί σκηνής (σπάσιμο ποδιού). Επειδή είναι σκληρή επαγγελματίας δεν έφυγε από την θέση της και συνέχισε θαρραλέα και με μεγάλη επιτυχία.
Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί τον δίσκο "η Μαρινέλλα τραγουδά μεγάλες κυρίες". Εκεί ερμηνεύει μεγάλα τραγούδια - διασκευασμένα στα ελληνικά - που έχουν ερμηνεύσει μεγάλες φωνές της παγκόσμιας μουσικής όπως: Shirley Bassey, Mina, Amalia Rodrigues, Sarah Vaughan, Dalida κ.α.
Παράλληλα ετοιμάζει την μεγάλη περιοδεία της στην Αμερική μαζί με τον Γ. Μητσιά και την Σ. Βόσσου. Η περιοδεία θα στεφθεί με τεράστια επιτυχία, γεμάτη ατελείωτα encore. Η Μαρινέλλα χορεύει το libertango του Α. Piazzola με τον Δ. Παπάζογλου και ο κόσμος τους χειροκροτά όρθιος...!
Τον Φεβρουάριο του 1993 ο Σ. Φασουλής σκηνοθετεί show με την Μαρινέλλα για την τηλεόραση του ΑΝΤ1. Η Μαρινέλλα ηχογραφεί για τις ανάγκες του show εκ νέου τις μεγάλες επιτυχίες της που την καθιέρωσαν και παρουσιάζει την καινούρια δισκογραφική της δουλειά με τίτλο "Το ξημέρωμα του έρωτα".
Τα πράγματα στην νυχτερινή ζωή έχουν αλλάξει και βρίσκουν την Μαρινέλλα να διαφωνεί με τον καινούριο τρόπο διασκέδασης. Έχει ήδη αφήσει τις νυχτερινές πίστες από το 1992 και αποφασίζει να μην ξαναεμφανιστεί σε αυτές. Είναι η περίοδος που έχει ανάγκη να αποστασιωπηθεί από τα πράγματα, να εκφράσει την άρνηση της στην προχειρότητα και την ευκολία των καιρών και να δώσει στον εαυτό της περισσότερες προσωπικές στιγμές.
Το 1994 θα επισκεφτεί την Κύπρο όπου και δίνει μια σειρά συναυλιών μαζί με τον Γ. Γεωργιάδη και την χορωδία του.
Mετά την σύντομη απουσία της, η Μαρινέλλα επιστρέφει δυναμικά αλλά και ανατρεπτικά. Αρχικά πραγματοποιεί μία περιοδεία (άνοιξη 1995) στην Αλβανία μετά από 18 χρόνια και ο κόσμος κατασυγκινημένος την σιγοντάρει στο "Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει" και την αποθεώνει.
Η μεγάλη έκπληξη δεν αργεί να έρθει. Η πρώτη εμφάνισή της στο Ηρώδειο πραγματοποιείται με την μουσική παράσταση "Γυναικών Πάθη" σε σκηνοθεσία Σ. Τσακίρη. Η παράσταση δομείτο από χορικά του Ευριπίδη που έχουν συνθέσει σύγχρονοι συνθέτες (Κουρουπός, Λεοντής, Κραουνάκης, Χριστοδουλίδης). Η Μαρινέλλα - κορυφαία του χορού και σύγχρονη τραγωδός - πιστοποιεί τον τίτλο που της έδωσε κάποτε ο Α. Μινωτής, αυτόν της "Εκάβης του Ελληνικού τραγουδιού". Η παράσταση με έναν δυναμικό χορό και την Μαρινέλλα να ξαφνιάζει με την δραματικότητα της όλης της παρουσίας - ερμηνείας, κερδίζει το κοινό που βλέπει την Μαρινέλλα να έχει κάνει μια στροφή 180 μοιρών σε σχέση με ό,τι είχε κάνει μέχρι τότε και να κερδίζει το στοίχημα που είχε βάλει η ίδια με τον εαυτό της: πως θα τα καταφέρει... Η παράσταση αυτή απέσπασε ποικίλλα σχόλια και ο θεατρολόγος Κ. Γεωργουσόπουλος έγραψε πως ήταν ο καλύτερος χορός των τελευταίων 20 χρόνων!
O Β. Δημητρίου γράφει την μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά του Κ. Κουτσομύτη "Πρόβα νυφικού" και καλεί την Μαρινέλλα να τα ερμηνεύσει. Η "Πρόβα νυφικού" είναι και ο τελευταίος της δίσκος στην ΜΙΝΟΣ.
Ακολουθεί μια πλούσια μουσική παράσταση στο REX σε σκηνοθεσία Δ. Παπάζογλου την σεζόν 1995-1996. H μεγάλη κυρία δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και χορού σε μια από τις ωραιότερες παραστάσεις που έχουν ανέβει στην Αθήνα. Κορυφαία στιγμή η ερμηνεία του τραγουδιού "Άνοιξε πέτρα" με την συνοδεία μόνο κρουστών στο τέλος του α' μέρους.
Το 1997 η Μαρινέλλα συνεργάζεται με τον Σ. Κορκολή στον δίσκο "Για πρώτη φορά" και ανήκει πλέον στην δισκογραφική εταιρεία της BMG. Μαζί θα κάνουν εμφανίσεις στην "Πύλη Αξιού" στην Θεσσαλονίκη όπου και εγκαινίασαν τον καινούριο χώρο διασκέδασης της συμπρωτεύουσας με μια πλούσια μουσική παράσταση.
Η εμφάνιση της κορυφαίας ερμηνεύτριας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 Απριλίου 1998 σε μουσική επιμέλεια του Λ. Λιάβα ήταν πραγματικά ένας θρίαμβος. Η φωνή-ψυχή στην ωριμότερη στιγμή της και ο χρόνος "ηττημένος" μπροστά στο μεγαλείο του ταλέντου αλλά και του μυαλού της. Μοναδική στιγμή η ερμηνεία του τραγουδιού "Έλα γι΄απόψε" του Χαιρόπουλου - 'ένα μικρό μονόπρακτο' όπως πετυχημένα χαρακτηρίστηκε - όπου η Μαρινέλλα ξετυλίγει όλες εκέινες τις πτυχές της τέχνης της, που την ανέδειξαν σε κορυφαία ελληνίδα τραγουδίστρια. Το πρόγραμμα της με τίτλο "η Μαρινέλλα τραγουδά και θυμάται" παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο καθώς και σε ανοιχτά θέατρα σε όλη την Ελλάδα.
Το 1999 επιστρέφει με έναν καινούριο κύκλο συναυλιών με τίτλο "Με βάρκα το τραγούδι" σε μουσική επιμέλεια Λ. Λιάβα. Η Μαρινέλλα ερμηνεύει για πρώτη φορά ξένα τραγούδια στην μητρική τους γλώσσα από την Κ. Ιταλία, την Ισπανία, τα φάντο της Πορτογαλλίας, την Τουρκία αλλά και τραγούδια των Τσιγγάνων. Η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε πρώτα στην Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ηρώδειο και μια θρυλική εμφάνιση στο Ο.Α.Κ.Α με παρουσία 25.000 ατόμων που αποθέωσαν την ντίβα.
Το 2000 η Μαρινέλλα πρωταγωνιστεί στην σειρά του Κ.Κουτσομύτη "Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες" υποδυόμενη την θιασάρχη ενός μπουλουκιού στα χρόνια του Εμφυλίου. Ο Σ.Κραουνάκης υπογράφει τα τραγούδια της σειράς και η Μαρινέλλα γυρνά πολύ πίσω, στις θεατρικές της καταβολές και ερμηνεύει με πάθος και νοσταλγία.
Τον ΜάρTιο του 2001 τραγουδά για φιλανθρωπικό σκοπό στο "Ιntercontinental" σε κλειστό κύκλο καλεσμένων.
Τον Μάιο του 2002 συμμετέχει στην επέτειο των 50 χρόνων μουσικής του Μ.Πλέσσα στο Ηρώδειο, ερμηνεύοντας μοναδικά μεγάλα τραγούδια του συνθέτη μαζί με τον Δ.Μητροπάνο και την Ε.Αρβανιτάκη.
Τον Νοέμβριο πραγματοποιεί κοινές εμφανίσεις με τον Γ.Νταλάρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. "Μαζί" βρίσκονται μετά από 30 χρόνια και ενώνουν τις φωνές τους σε μεγάλα τραγούδια. Η Μαρινέλλα φανερά ανανεωμένη κερδίζει τους κριτικούς και το κοινό με την άφθαρτη φωνή-φαινόμενο- αλλά και την κομψότατη εμφάνιση της.
Το 2003 πραγματοποιούν "μαζί" μια περιοδεία σε Ελλάδα και εξωτερικό με τεράστια αποδοχή του κοινού και πολύ καλές κριτικές. Oι ΝΕW YORK TIMES έγραψαν για την Μαρινέλλα: "Γήινη φωνή με μεγάλη γκάμα που συναρπάζει και εκφραστικότητα που ταιριάζει σε ντίβες του θεάτρου..."
To 2004 κυκλοφορεί την καινούρια δισκογραφική της δουλειά με τίτλο "Άμμος ήτανε" σε μουσική Ν. Αντύπα και στίχους της Λ. Νικολακοπούλου και πραγματοποιεί καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Επίσης ανεβάζει την μουσική παράσταση "Φωνή από φως" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Στ.Φασουλή και χορογραφίες του Δ.Παπάζογλου με μεγάλη αποδοχή του κοινού. Μία από τις χαρακτηριστικές στιγμές της παράστασης η εισαγωγή του δεύτερου μέρους της, όπου η Μαρινέλλα τραγουδάει ένα tango που της έγραψαν ο Ν. Αντύπας και η Λ. Νικολακοπούλου κατεβαίνοντας μια σκάλα που περιτριγυρίζεται μόνο από κόκκινο βελούδο που καλύπτει όλη την σκηνή...
Η εμφάνιση της στην τελετή λήξης των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας είναι υπέροχη και μεγαλοπρεπής. Ο ξένος τύπος μιλά για την "ξανθιά ντίβα" και η εθνική τηλεόραση της Κίνας την παρουσιάζει ως "σύμβολο της Τελετής Λήξης".
Το καλοκαίρι του 2005 συμμετέχει στη συναυλία - αφιέρωμα στη μεγάλη ερμηνεύτρια Β. Μοσχολιού μαζί με κορυφαίες ερμηνεύτριες όπως η Χ. Αλεξίου, η Δ. Γαλάνη, η Τ. Τσανακλίδου, η Γλυκερία, η Ε. Αρβανιτάκη...
Στα τέλη του 2005 κυκλοφορεί την νέα δουλειά της με τίτλο "Τίποτα δεν γινεται τυχαία" σε μουσική και στίχους του Γ. Θεοφάνους που γνωρίζει επιτυχία και γίνεται χρυσός.
Με ένα εκπληκτικό σύγχρονο ταγκό με τίτλο "Άναψε φώτα" που της έγραψε ο Γ. Θεοφάνους θα ανοίξει τις δύο καλοκαιρινές της συναυλίες στο Ηρώδειο (2006) που έγιναν για φιλανθρωπικό σκοπό (σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ).
Τον Ιούνιο συμμετέχει στο αφιέρωμα για το στιχουργικό έργο του Λ. Παπαδόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αποθεώνεται μαζί με σημαντικούς τραγουδιστές όπως ο Γ. Νταλάρας, η Γλυκερία κ.α
Τον Νοέμβριο επιστρέφει μετά από 10 χρόνια στην νύχτα και εμφανίζεται στο "Αθηνών Αρένα" μαζί με τον Α. Ρέμο. Είναι το γεγονός του χειμώνα αφού η επιστροφή της -"έτσι ξαφνικά"- στην νυχτερινή διασκέδαση στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Στο τέλος του προγράμματος της το κοινό σηκώνεται και την χειροκροτά όρθιο-πράγμα πρωτόγνωρο για τέτοιου είδους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Η συμπλήρωση 50 χρόνων στο τραγούδι την βρίσκει στο απόγειο της καριέρας της και της προσδίδει καλλιτεχνικές διαστάσεις που πλέον ξεπερνούν κάθε προηγούμενο...
Η Μαρινέλλα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 20 Μαΐου του 1938.Το πραγματικό της όνομα είναι Κυριακή Παπαδοπούλου. Οι γονείς της ήταν Έλληνες πρόσφυγες της Κων/πολης, που έφεραν μαζί τους την παράδοση και το ήθος μιας άλλης Ελλάδας. Είναι το τέταρτο και τελευταίο παιδί μιας μεγάλης οικογένειας που παρόλη την φτώχεια της, ήταν πλούσια σε αγάπη αλλά και σε καλλιτεχνική φλέβα!
Ολόκληρη η οικογένεια της μαζεύονταν γύρω από το γραμμόφωνο και τραγουδούσε, ενώ ο πατέρας της προσπαθούσε να μάθει στα παιδιά τα βήματα του βαλς και του ταγκό... Η Μαρινέλλα πρωτοστατούσε στο χορό αλλά και στο τραγούδι! Από 4-5 χρονών τραγουδούσε στο ραδιόφωνο στην εκπομπή "παιδική ώρα" ενώ αργότερα έκανε διαφημίσεις για τα καταστήματα "Μέλκα" στην Θεσσαλονίκη, βγάζοντας το πρώτο της χαρτζιλίκι. Πήρε μέρος σε πολλές παραστάσεις του παιδικού θεάτρου. Όταν έγινε 15 χρονών τα παράτησε για να τελειώσει το σχολείο.
Όμως στα δεκαεφτά της φουντώνει το πάθος της για το θέατρο και γίνεται μέλος του θιάσου της Μ.Λωράνς, ενός "μπουλουκιού" (έτσι λέγονταν τότε οι θίασοι που "όργωναν" την Ελλάδα από άκρη σε άκρη) και παίζει ρόλους επιθεωρησιακούς. Πολλές φορές χορεύει κιόλας. Εκεί γνωρίζει μια σπουδαία χορεύτρια, την Ντέπυ Φιλοσόφου και μαγεύεται από τα χέρια της και τις καταπληκτικές της κινήσεις... Πολλές φορές κάθεται στην κουΐντα του θεάτρου και την παρακολουθεί να χορεύει και να κινείται. Αργότερα όταν η Μαρινέλλα έγινε μεγάλη τραγουδίστρια και μάγεψε με τις καταπληκτικές κινήσεις των χεριών της - στο πείσμα αυτών που ισχυρίζονταν πως πήγε στο εξωτερικό για να τις μάθει, εκείνη απάντησε πως αυτά είναι η "προίκα" της από τα "μπουλούκια" και τα μαγικά χέρια της Ν.Φιλοσόφου.
Στον θίασο που η Μαρινέλλα ήταν μέλος υπήρχαν ηθοποιοί που αργότερα έλαμψαν στο σανίδι και στον κινηματογράφο όπως ο Κ.Βουτσάς, η Μ.Καραγιάννη και άλλοι. Μια μέρα που η τραγουδίστρια του θιάσου αρρώστησε και ζητήθηκε αντικαταστάτριά της, η Μαρινέλλα προθυμοποιήθηκε να πάρει την θέση της. Εκείνη η στιγμή που η Μαρινέλλα τραγούδησε ήταν η στιγμή που το ελληνικό τραγούδι κέρδιζε μία από τις καλύτερες εκπρόσωπους του - αν όχι την καλύτερη. Η Μαρινέλλα έγινε η βασική τραγουδίστρια του θιάσου.
Αργότερα μπήκε στο στρατιωτικό θέατρο γιατί της έδιναν καλύτερη αμοιβή. Παράλληλα ξεκινά την καριέρα της ως τραγουδίστρια στο κέντρο "Πανόραμα" της Θεσσαλονίκης τραγουδώντας το "Ο άνθρωπός μου" της Σ. Βέμπο αλλά και άλλα ελαφρά - κυρίως - τραγούδια της Κ.Μπελίντα και της Σ.Βέμπο, που ήταν οι αγαπημένες της τραγουδίστριες. Eκει, ο Τ. Χάρμας θα την "βαφτίσει" καλλιτεχνικά με το όνομα "Μαρινέλλα", εμπνευσμένος από ένα ομώνυμο τραγούδι.
Τον Αύγουστο του 1956 στο κέντρο "Πανόραμα" της Θεσσαλονίκης, η Μαρινέλλα γνωρίζει τον Σ. Καζαντζίδη. Η Μαρινέλλα τραγουδούσε το τραγούδι "πικρό ψωμί" που έλεγε ο Στέλιος. Όταν η Μαρινέλλα τελείωσε το τραγούδι πλησίασε τον Καζαντζίδη και του εξέφρασε τον θαυμασμό της. Εκείνος - μαγεμένος από την ολοκάθαρη φωνή της αλλά και τις χορευτικές της ικανότητες - της επισήμανε πως τραγουδά το λαϊκό με έναν δικό της τρόπο, όχι πολύ βαρύ. Η γνωριμία τους συνεχίστηκε μέσα σε μια βάρκα. Και οι δύο αγαπούσαν πολύ την θάλασσα και το ψάρεμα. Εκεί γεννήθηκε και ο μεγάλος ερωτάς τους. Ο Καζαντζίδης ζητά στην Μαρινέλλα να γίνει το σεγκόντο του..
Μαζί θα καταφέρουν να γίνουν το μεγαλύτερο ντουέτο της Ελλάδος, αξεπέραστο ως τις ημέρες μας. Από το κέντρο "Λουξεμβούργο" της Θεσσαλονίκης όπου έκαναν τις πρώτες τους επιτυχημένες εμφανίσεις, κατεβαίνουν στην Αθήνα και από εκεί αρχίζει η ανοδική τους πορεία. Τραγουδούν τους καλύτερους συνθέτες της εποχής: Τσιτσάνη, Χιώτη, Παπαιωάννου, Μητσάκη, Ζαμπέτα, Καλδάρα, Δερβενιώτη, Μπακάλη κ.α
H Ε. Παπαγιαννοπούλου τους δίνει το "Δυο πόρτες έχει η ζωή". Ο Καζαντζίδης γράφει και ο ίδιος τραγούδια ενώ επιχειρεί αλλαγές στην λαϊκή του ορχήστρα προσθέτοντας και άλλα όργανα - 3 μπουζούκια, 2 βιολιά, πιάνο, ακορντεόν, μπάσσο, κρουστά και 2 κιθάρες - και μαζί με την Μαρινέλλα δημιουργούν "σχολή" στο λαϊκό τραγούδι.
Το 1961 στο "Κεντρικόν" είναι η μεγάλη στιγμή που ο Μ. Θεοδωράκης και ο Μ. Χατζιδάκις συνεργάζονται με τον Στέλιο και την Μαρινέλλα. Τέσσερα τραγούδια του Μάνου( Αθήνα, Κουρασμένο παλικάρι, ο κυρ-Αντώνης, το πέλαγο είναι βαθύ) και έξι του Μίκη, από τον κύκλο τραγουδιών "Πολιτεία"( Βράχο-βράχο τον καημό μου, Σαββατόβραδο, Έχω μια αγάπη, Το παράπονο, Ο μετανάστης, Καημός) ερμηνεύονται μοναδικά. Ο Μάνος Χατζιδάκις ακούγοντας την Μαρινέλλα αυθόρμητα να κάνει την φούγκα στο "Κουρασμένο παλικάρι" την παρομοίασε με την Μ. Νίνου στην βελτιωμένη εκδοχή της! "Που τα έμαθες εσύ αυτά;" τη ρώτησε ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Στέλιος Καζαντζίδης έσπευσε να δώσει εκείνος απάντηση λέγοντας...: "Δε σου πα Μάνο; Είναι γάτα η μικρή".
Με τον Μίκη θα ξανασυνεργαστούν στο θέατρο "Πάρκ" στο έργο των Θεοδωράκη - Μπόστ "Όμορφη πόλη" ενώ έμειναν και στο ίδιο σπίτι για 6 μήνες περίπου.
Ο Τσιτσάνης δίνει την "Συννεφιασμένη Κυριακή" στο τρίο Καζαντζίδης - Μαρινέλλα - Λύδια και τους επικροτεί για την ωραιότερη ερμηνεία του τραγουδιού του.
Ο Ξαρχάκος και ο Μαρκόπουλος τους δίνουν μεγάλα τραγούδια ("Άπονη ζωή" και "Φτωχολογιά" σε στίχους Λ. Παπαδόπουλου, "Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός" σε στίχους Δ. Χριστοδούλου).
Ο κόσμος της ξενιτιάς και του πόνου βλέπει στη μορφή του Καζαντζίδη το απόλυτο λαϊκό είδωλο. Η Μαρινέλλα με σεμνότητα στέκεται δίπλα του και τον στηρίζει και όλοι μιλάνε για την παρτενέρ του Στέλιου με την υπέροχη φωνή.
Το 1964 ο Χ. Λεοντής τους δίνει να ερμηνεύσουν έναν από τους ωραιότερους κύκλους τραγουδιών, την "Καταχνιά". Η Μαρινέλλα ερμηνεύει μοναδικά τα τραγούδια "Γιατί να γίνω μάνα" και "Ο Νεοζηλανδός" σε στίχους του Βίρβου και κάνει δεύτερη φωνή στα τραγούδια του Καζαντζίδη.
Στα νυχτερινά κέντρα που εμφανίζονταν υπήρχε το αδιαχώρητο. Τραγούδησαν μαζί με μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού όπως η Π. Πάνου, Γ. Λύδια, Γ. Μπιθικώτση, Σ. Μπέλλου, Α. Χρυσάφη και πολλούς άλλους.
Είναι αμέτρητα τα τραγούδια που ερμήνευσαν μέχρι το 1965. Τραγούδησαν όλα τα είδη τραγουδιού: έντεχνο, λαϊκό ,δημοτικό, ρεμπέτικο. Μαζί γύρισαν όλο τον κόσμο τραγουδώντας για τα προβλήματα της φτώχειας, της ξενιτιάς και της αδικίας που αντιμετώπιζε ο ελληνικός λαός. Τραγούδησαν από την ιστορική "Τριάνα του Χειλά" και του "Κουλουριώτη" μέχρι το "Κάρνεγκι Χόλ" της Ν.Υόρκης και την Όπερα της Φρανκφούρτης. Έζησαν στιγμές λατρείας που πολλοί λίγοι καλλιτέχνες έχουν ζήσει ανά τον κόσμο. Συμμετείχαν σε πολλές ελληνικές ταινίες και σε θεατρικά έργα της εποχής.
Στις 7 Μαΐου του 1964 παντρεύονται και χωρίζουν τον Σεπτέμβρη του 1965. Ο Καζαντζίδης αποφασίζει να σταματήσει τις νυχτερινές εμφανίσεις του στα μαγαζιά για πάντα. Αιτία ήταν - όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος - οι απειλές που δέχονταν από τους ανθρώπους της νύχτας και ο κίνδυνος να χάσει τη ζωή του ένα βράδυ, όταν ένα μπουκάλι πέρασε ξυστά από το κεφάλι του... Είναι αλήθεια πως με την Μαρινέλλα είχαν βρεθεί πολλές φορές σε καταστάσεις που κινδύνευσε η ζωή τους!
Η Μαρινέλλα στα τέλη του 1965, χωρισμένη πλέον με τον Καζαντζίδη προσπαθεί να στήσει μια προσωπική καριέρα. Όμως τα πράγματα είναι δύσκολα γι'αυτή αφού οι πρώτες ηχογραφήσεις της στην ΜΙΝΟΣ - με συμμετοχή της στο έργο "Ανάστασις ονείρων" των Χ. Λεοντή - Λ. Παπαδόπουλου - δεν είχαν την επιτυχία εκείνη που θα την έκανε να στηριχτεί στα δικά της πόδια - μολονότι ήταν υπέροχα τραγούδια και πολύ ωραία τραγουδισμένα.
Ηχογραφεί επίσης τραγούδια του Γ. Μαρκόπουλου ("Τα παλικάρια") του Μ. Πλέσσα ("Έκλαψα χτες") αλλά κυρίως έχει την υποστήριξη του Γ. Κατσαρού και του Πυθαγόρα, όχι μόνο μουσικά αλλά και ηθικά.
Μεγάλη στιγμή είναι η συμμετοχή της στον Α' Μουσικό Αύγουστο το 1966 στον Λυκαβηττό όπου υπό την διεύθυνση του Μ. Θεοδωράκη ερμηνεύει το έργο "Λιποτάκτες" ενώ ηχογραφεί την "Φαίδρα" και την "Όμορφη πόλη" σε στίχους Γ. Θεοδωράκη σε δισκάκι 45 στροφών.
Το 1967 η Μαρινέλλα ηχογραφεί το τραγούδι του Γ. Ζαμπέτα "Σταλιά-σταλιά". Του το είχε ζητήσει η ίδια να το πει, αφού είχε προηγηθεί η άρνηση της Α. Βουγιουκλάκη να το τραγουδήσει για τις ανάγκες μιας ταινίας. Είναι και η εποχή που φεύγει από την Μίnοs και υπογράφει συμβόλαιο με την Polygram. Το τραγούδι γίνεται η πρώτη μεγάλη προσωπική επιτυχία της. Ακολουθεί η πρόταση του Γ. Δαλιαννίδη στον Μ. Πλέσσα να γράψει ένα "διαφορετικό" τραγούδι για το μιούζικαλ "Γοργόνες και Μάγκες" που θα το ερμηνεύσει η Μαρινέλλα. Το θρυλικό πλέον "Άνοιξε πέτρα" άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στην Μαρινέλλα για το ξεκίνημα μιας μοναδικά λαμπρής προσωπικής καριέρας. Kυκλοφορεί τον πρώτο της δίσκο 33ων στροφών (είναι από τους πρώτους τραγουδιστές που κυκλοφόρησαν προσωπικούς δίσκους 33ων στροφών).
Το 1968 συναντά δισκογραφικά τον Σ.Καζαντζίδη για τελευταία φορά, ηχογραφώντας έναν κοινό δίσκο 33ων στροφών.
Παράλληλα η Μαρινέλλα καθιερώνει ένα καινούριο είδος τραγουδιού, το ελαφρολαϊκό, ενώ φέρνει κυριολεκτικά επανάσταση στην νυχτερινή διασκέδαση. Τοποθετεί θεατρικούς προβολείς στον χώρο που εμφανίζεται και μεταμορφώνεται από την "μοιρολογίστρα" του σινεμά και την τραγουδίστρια της "καρέκλας", σε μια φινετσάτη και λαμπερή στάρ της πίστας, με ακριβό ντύσιμο και κοντοκουρεμένο μαλλί, παρουσιάζοντας ένα είδος show πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
Το θέατρο που υπήρχε μέσα της το έβγαλε στο τραγούδι και στην πίστα. Η κίνηση του κορμιού και των χεριών της ολοένα γινόταν μια τεράστια φλόγα που αγκάλιαζε όλη την σκηνή. Όλη η Ελλάδα μιλά πλέον για το φαινόμενο "Μαρινέλλα" και οι ουρές έξω από το μαγαζί που τραγουδάει είναι ατελείωτες. Πολλές προσωπικότητες ξενυχτάνε με την φωνή της και δηλώνουν φανατικοί θαυμαστές της όπως ο Α. Μινωτής, η Ε. Παπά, ο Μ. Κακογιάννης, η Τ. Καρέζη, ο Μ. Κατράκης η Α. Βουγιουκλάκη, η Ζωή Λάσκαρη και τόσοι άλλοι.
Συγκινητική στιγμή η επίσκεψη της Σ. Βέμπο στο καμαρίνι της Μαρινέλλας... Η Βέμπο μόλις άκουσε την Μαρινέλλα να τραγουδά την "Ερήνη" που είχε ερμηνεύσει παλαιότερα εκείνη, εκμυστηρεύτηκε στον Μ.Τραιφόρο πως η Μαρινέλλα το έλεγε καλύτερα από εκείνη!
Το 1969 συμμετέχει στο International Festival στην Βραζιλία με την συνοδεία του Ν.Λαβράνου.
Το 1970 παίρνει δίπλα της τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Γ. Νταλάρα και τραγουδούν μαζί 3 σεζόν, ενώ πραγματοποιεί περιοδεία στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία με τον Ν. Ξανθόπουλο.
Το 1970 συμμετέχει σε φεστιβάλ τραγουδιού στο Rio de Janeiro και με το τραγούδι του Γ. Κατσαρού "Κύρα-Γιώργαινα" κατακτά την 4η Θέση ανάμεσα σε 38 χώρες. Η παρουσία της στο Φεστιβάλ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους. Ακολούθησαν πολύ καλές κριτικές στον τύπο για την φωνή και την σκηνική της παρουσία.
Το 1971 το BBC και η Νάνα Μούσχουρη φιλοξενούν την Μαρινέλλα ως την πιο δημοφιλή τραγουδίστρια της Ελλάδας και τραγουδούν μαζί οι δυό τους με την συνοδεία του συγκροτήματος "Αθηναίοι" και του πρωτοεμφανιζόμενου τότε οργανοπαίκτη Θ.Πολυκανδριώτη.
Tην ίδια χρονιά ηχογραφεί σε δεύτερη εκτέλεση 3 τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι και τα περιλαμβάνει στον δίσκο της "Ένας μύθος", όπως και 12 παλιά ρεμπέτικα σε ενορχήστρωση του Μ. Πλέσσα στον δίσκο "Αθάνατα ρεμπέτικα".
Με τον Χ.Λεοντή συνεργάζονται πάλι μετά από χρόνια στον δίσκο "12 παρά 5" σε τραγούδια "κρυφά", με υπαινιγμούς για το αυταρχικό καθεστώς της χούντας.
Η Μαρινέλλα πρωτοπορεί ακόμη μια φορά ηχογραφώντας τις ζωντανές της εμφανίσεις της στο "ΣΤΟΡΚ" που κυκλοφόρησαν σε δίσκο 33ων στροφών ενώ συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Άκη Πάνου που της χαρίζει 2 από τα ωραιότερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει στην καριέρα της, τον "Πυρετό" και το "Κοίτα με στα μάτια"
Ο P. Jourdain γυρνά ένα φιλμάκι για την γαλλική και ελληνική τηλεόραση με θέμα την καριέρα της Μαρινέλλας και η Μαρινέλλα ερμηνεύει τραγούδια του Στ.Ξαρχάκου που κυκλοφόρησαν μόνο στο εξωτερικό, σε δισκάκι 45 στροφών. Την ίδια χρονιά βρίσκεται στη Γαλλία με τον Στ. Ξαρχάκο.
Το 1972 αρρωσταίνει και εξαφανίζεται για 6 περίπου μήνες, δημιουργώντας ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας της και δίνοντας "τροφή" στις φήμες που ήθελαν να έχει χάσει την φωνή της. Εκείνη όμως που ξέρει πολύ καλά να ξεπερνά κάθε εμπόδιο, γύρισε δριμύτερη ηχογραφώντας το 1973 έναν πολύ σπουδαίο δίσκο, την "Αλβανία" σε μουσική Γ. Κατσαρού και στίχους του Πυθαγόρα. Μεγάλα τραγούδια και δυνατές ερμηνείες-μία από τις πιο κλασσικές δουλειές της.
Η παρουσία του δίσκου έγινε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Μοναδική στιγμή η ερμηνεία της στο τραγούδι "Γράμμα από το μέτωπο" γεμάτο θεατρικότητα και ψυχή. Το τραγούδι "Μάνα κρύψε το σπαθί" θα θεωρηθεί αντιστασιακό από την χούντα και θα απαγορευτεί. Την ίδια τύχη θα έχει και το τραγούδι "Που πάνε εκείνα τα παιδιά" σε στίχους του Πυθαγόρα.
Τον Φεβρουάριο του 1973 συμμετέχει στο φεστιβάλ MIDEM των Καννών με σπουδαίες κριτικές. Μαζί της ο Στ.Ξαρχάκος.
Την ίδια χρονιά μένει έγκυος στην μονάκριβη κόρη της και σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από τον τύπο, αφού το να είναι ανύπαντρη μάνα - και μάλιστα μία μεγάλη σταρ όπως είναι η Μαρινέλλα - ήταν θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία.
Το 1974 μετά από το "θρίλερ" για το ποιος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα για πρώτη φορά στον διαγωνισμό της EUROVISION, επιλέγεται η Μαρινέλλα με το τραγούδι "Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου" των Γ. Κατσαρού - Πυθαγόρα και παίρνει την 11η θέση. Eίναι η χρονιά που κέρδισαν οι θρυλικοί ABBA. Η Μαρινέλλα πρόσφατα σε συνέντευξή της με το γνωστό της χιούμορ και ακομπλεξάριστα, δήλωσε χαρακτηριστικά για την εμπειρία της στο Brighton της Αγγλίας: "Όταν είδα στην πρόβα τους ABBA είπα στον Κατσαρό... Ρε Γιώργο με το "κρασί και το αγόρι "δεν βλέπω να κάνουμε τίποτε, δεν πεταγόμαστε μέχρι το Λονδίνο να ψωνίσουμε;"
Την ίδια χρονιά παντρεύεται τον Τ. Βοσκόπουλο σε κλειστό κύκλο καλεσμένων.
Μαζί θα ηχογραφήσουν 2 δίσκους και θα παρουσιάσουν λαμπερά σόου στην νυχτερινή Αθήνα. Τα ντουέτα τους χαλάνε κόσμο και όλοι μιλούν για τον δεσμό τους και την κοινή τους καλλιτεχνική πορεία. Τότε είναι η εποχή που η Μαρινέλλα έχει αρχίσει να ενοχλείται από τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την προσωπική της ζωή.
Το 1975 η Μαρινέλλα κυκλοφορεί τον δίσκο της "Για πάντα" συμπεριλαμβάνοντας δύο διεθνείς επιτυχίες του Ντ.Ρούσσου, το "From souvenirs to souvenirs" και αργότερα το "velvet mornings" με ελληνικούς στίχους. Παράλληλα προετοιμάζει την μεγάλη έκπληξη, την μουσική της συνύπαρξη με τον Κ.Χατζή στον ίδιο χώρο - κάτι που είχε αρχίσει να συζητιέται από το 1970 αλλά που οι συνθήκες τότε δεν το επέτρεψαν.
Το 1976 η Μαρινέλλα αφήνει τις μεγάλες πίστες και βρίσκεται στο πλευρό του Κ. Χατζή, στην πλακιώτικη μπουάτ "Σκορπιός" (συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου). Μαζί δίνουν ένα μοναδικό ρεσιτάλ. Η Μαρινέλλα χωρίς τις πολυτέλειες της πίστας που την ανέδειξαν σε ντίβα, μ' ένα μικρόφωνο και την συνοδεία του Κ. Χατζή, σείει κυριολεκτικά με την φωνή της την μπουάτ και προκαλεί το ασταμάτητο και αυθόρμητο χειροκρότημα του κοινού.
Μαζί με τον Κ. Χατζή ερμήνευσαν 50 μεγάλα τραγούδια - ερωτικά, πολιτικά, κοινωνικά με την προσθήκη πρόζας και με επιρροές από την jazz και την λαϊκή μουσική. Ο Κ. Χατζής τραγουδά ερωτικό τραγούδι και η Μαρινέλλα πολιτικό - κοινωνικό. Αλλαγή ρόλων. Και μαζί μοιράζονται μοναδικές στιγμές που ηχογραφήθηκαν και ξεπέρασαν τότε τις 500.000 πωλήσεις, ενώ μέχρι και σήμερα το "Ρεσιτάλ" τους ανήκει στα 10 εμπορικότερα ελληνικά albums όλων των εποχών.
Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί με τον Τ. Βοσκόπουλο δύο δίσκους με κοινά και σόλο τραγούδια, σε διαφορετικές εταιρίες (ΜΙΝΟΣ και POLYGRAM αντίστοιχα).
Το 1976 αποσύρει τον δίσκο της με τίτλο "Άλλη μια φορά" γιατί έκρινε πως δεν ταίριαζε στο ύφος μετά την επιτυχία του " Ρεσιτάλ" και κυκλοφορεί τον δίσκο με τίτλο "Αθηναίοι". Την συνοδεύει το συγκρότημα των "Αθηναίων" στα περισσότερα τραγούδια.
Μαζί με τους "Αθηναίους" θα κάνει περιοδείες στην Αλβανία. Είναι η πρώτη τραγουδίστρια άλλου κράτους που της επέτρεψαν να περάσει τα σύνορα της Αλβανίας και να τραγουδήσει εκεί-εξαιτίας του πολιτικού καθεστώτος που υπήρχε εκεί. Η επιτυχία της Μαρινέλλας ήταν τέτοια που οι εφημερίδες έγραψαν πως "η Μαρινέλλα υπέταξε την Αλβανία με την φωνή της!"
Το 1978 είναι μια σημαντική χρονιά για την Μαρινέλλα αφού αλλάζει εμφανισιακά αλλά και μουσικά. Μεταμορφώνεται σε ξανθιά, εντυπωσιακή κυρία της πίστας, φέρνει ακριβά μπαλέτα να την συνοδεύουν στο πρόγραμμα της και συνεργάζεται δισκογραφικά με τον Γ. Χατζηνάσιο στον δίσκο "Η Μαρινέλλα του σήμερα" όπου γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Ο Κ. Κονιτσιώτης θα κινηματογραφήσει τα τραγούδια του δίσκου για την ελληνική και ξένη τηλεόραση. Η Μαρινέλλα ερμηνεύει πολλά είδη τραγουδιού σε αυτόν τον δίσκο: ελαφρολαϊκά, έντεχνα και pop!
Μάλιστα το 1979 θα κάνει την μεγάλη έκπληξη ερμηνεύοντας αποσπάσματα από την "Κάρμεν" με ελληνικούς στίχους, προκαλώντας το αδιαχώρητο στο κέντρο που τραγουδάει καθώς και ποικίλα σχόλια από τον τύπο. O F.Sinatra βλέποντας την Μαρινέλλα είπε πως αν διάλεγε να κάνει η Μαρινέλλα διεθνή καριέρα, 2 βδομάδες θα ήταν αρκετές για να μιλάει γι'αυτή όλος ο κόσμος!!
Την ίδια χρονιά μοιράζεται την ίδια πίστα με τον σύζυγο της Τ. Βοσκόπουλο όπου μαζί παρουσίασαν ένα υπερθέαμα με μπαλέτα, θεατρικά σκέτς κ.α.
Παράλληλα κυκλοφορεί τον δίσκο "Σ' αγαπώ" με διάφορους συντελεστές.
Το 1980 κυκλοφορεί τον δίσκο "Η Μαρινέλλα σε τραγούδια της Βέμπο" και ένα όνειρό της γίνεται πραγματικότητα, αφού αγαπούσε τόσο την Βέμπο. Ο δίσκος πήρε ποικίλες κριτικές για το "μοντέρνο" ύφος του...
Παράλληλα συνεργάζεται πάλι με τον Κ. Χατζή στην μπουάτ "Σκορπιός" σ' ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο "Το Ταμ-Ταμ", με τραγούδια επηρεασμένα όχι μόνο από την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική των Ελλήνων των τσιγγάνων και των νέγρων. Η δουλειά τους αυτή ηχογραφείται και κυκλοφορεί, κερδίζοντας την προτίμηση του κοινού με τα μεγάλα τραγούδια αλλά και τις ερμηνείες των δύο τραγουδιστών.
Το 1981 είναι η χρονιά που η Μαρινέλλα συμπληρώνει 15 χρόνια σόλο καριέρας και η εταιρία της κυκλοφορεί ένα διπλό δίσκο με πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες της ενώ εμπεριέχει και δημοσιεύσεις του ελληνικού και ξένου τύπου με διθυραμβικές κριτικές για το φαινόμενο "Μαρινέλλα" καθώς και τις γνώμες μεγάλων καλλιτεχνών που εξέφρασαν δημόσια τον θαυμασμό τους για την μεγάλη ερμηνεύτρια.
Πραγματοποιεί μία μεγάλη περιοδεία στην Αυστραλία και ο τύπος της προσδίδει τα καλύτερα επίθετα για την καλλιτεχνική της αξία. "Μαρινέλλα σημαίνει θρίαμβος" έγραφε ο Αυστραλιανός τύπος!
Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί τον δίσκο "Μαρινέλλα" που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και τον παρουσιάζει στο ΖΟΟΜ στην Πλάκα σ' ένα one woman show. Ο τύπος έγραψε: "η Μαρινέλλα φέτος στο ZOOM της οδού Κυδαθηναίων, μας έκανε να ξεχάσουμε ν' ανάψουμε τσιγάρο!".
Στο ZOOM της πλάκας τον χειμώνα 1981-82 η Μαρινέλλα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από musicals (Evita, Jesus Christ Superstar, West side story κ.α) με χορευτές και τραγουδιστές που αφήνει εποχή. Μοναδική η ερμηνεία της στο τραγούδι της B. Streisand "People" όπου αλλάζει φόρεμα πάνω στην σκηνή ενώ ο προβολέας φωτίζει μόνο το προσωπό της... Αίσθηση προκαλεί η συνεργασία της με τον πρώτο χορευτή της Λυρικής Σκηνής, Α. Χατζή και το μπαλέτο του, όπου σχολιάστηκε πολύ εκείνη την εποχή.
Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου συμμετέχει στην συναυλία του Μ. Πλέσσα στον Λυκαβηττό - μαζί με τον Γ. Πουλόπουλο - και αποθεώνεται. Την ίδια χρονιά ηχογραφεί δύο τραγούδια του Γ. Σπάρτακου (Θα σε πάρω να φύγουμε, θα γυρίσεις ξανά).
Το 1982 η Μαρινέλλα πραγματοποιεί περιοδεία με τον Κ. Χατζή σε όλη την Ελλάδα ενώ ετοιμάζει τον δίσκο με τίτλο "Για σένα τον άγνωστο" σε μουσική Γ. Χατζηνάσιου και στίχους Γ. Μπουρμπούλη. Ο δίσκος αυτός τις χαρίζει μεγάλες επιτυχίες όπως το "Καμιά φορά", το "Είσαι ποτάμι" και πολλά άλλα. Οι εμφανίσεις της στα νυχτερινά μαγαζιά γεμίζουν από την φωτιά της πληθωρικής προσωπικότητας και του ταλέντου της.
Με τον Α.Καλογιάννη ηχογραφεί τρία υπέροχα τραγούδια-με κορυφαίο το τραγούδι "Δεν κλαίω" σε ποίηση Γ.Ρίτσου και μουσική Μ.Τόκα- και πραγματοποιούν κοινές εμφανίσεις.
Το 1984 κυκλοφορεί τον δίσκο "Μεγάλες Στιγμές" με επανεκτελέσεις "κλασσικών" τραγουδιών, έντεχνων -κυρίως- συνθετών, (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Μαρκόπουλο, Σαββόπουλο, Μούτση, Σπανό και Λοίζο) δίνοντας τους μια άλλη διάσταση με την ερμηνεία και την φωνή της. Μαζί της στη πίστα η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και η πρωτοεμφανιζόμενη Κωνσταντίνα τραγουδούν, χορεύουν και παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με έντεχνα και λαϊκά τραγούδια από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο.
Το 1985 πραγματοποιεί κοινές εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη με την Β. Μοσχολιού και την Α. Βίσση, σ' ένα φιλόδοξο - γυναικείο - πρόγραμμα που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Είναι και η πρώτη φορά που συναντιούνται στην σκηνή οι δύο αυτές κορυφαίες μορφές του λαϊκού τραγουδιού όπου για πολλά χρόνια ο κόσμος τις είχε τοποθετήσει αντικριστά.
Η επόμενη δισκογραφική δουλειά της με τίτλο "H αγάπη μας" κυκλοφορεί το 1985 που γνωρίζει εμπορική επιτυχία. Ο Κ.Χατζής την συναντά και πάλι δισκογραφικά στο υπέροχο τραγούδι των Α. Παπαδημητρίου - Ρ. Σοφού με τίτλο "Είσαι παντού και πουθενά".
Η Μαρινέλλα εκφράζει ακόμη μια φορά την επιθυμία της να ανεβάσει ένα ολοκληρωμένο musical - όπως ήθελε και παλιότερα να το κάνει, περίπου το 1979 που σκεφτόταν να διασκευάσει τη Κάρμεν... Ούτε όμως αυτή τη φορά θα το κάνει.
Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο τραγούδι "Για τα παιδιά" του Α. Παπαδημητρίου μαζί με τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού που έσμιξαν τις φωνές τους για φιλανθρωπικό σκοπό.
Το 1986 κυκλοφορεί τον δίσκο με τίτλο "Μια νύχτα" με τραγούδια του Α. Παπαδημητρίου και της Ν. Ζαχά.
Την ίδια χρονιά συνεργάζεται στην πίστα της Νεράιδας με τον Γ. Πάριο και όλοι μιλούν για μια από τις κορυφαίες συνεργασίες όλων των εποχών. Οι φωνές τους δένουν απόλυτα και σείουν τον χώρο του μαγαζιού που γεμίζει ασφυκτικά κάθε βράδυ.
Το 1987 συνεργάζονται και πάλι δισκογραφικά η Μαρινέλλα και ο Κ. Χατζής στον δίσκο με τίτλο "Συνάντηση" σε 12 υπέροχα τραγούδια και πραγματοποιούν κοινές εμφανίσεις στην Κύπρο.
Την ίδια χρονιά η Μαρινέλλα συμμετέχει στον δίσκο "Ριγκ" των Τ. Μπουγά-Κ. Τριπολίτη μαζί με την Τ. Τσανακλίδου και την Μ. Κανελλοπούλου. Είναι και ο τελευταίος της δίσκος στην Polygram μετά από 30 χρόνια συνεχούς συνεργασίας.
Η Μαρινέλλα γυρνά στην δισκογραφική εταιρία της ΜΙΝΟΣ μετά από 22 χρόνια και κυκλοφορεί τον δίσκο με τίτλο "Τολμώ". Παράλληλα ανακαινίζει το θέατρο REX (με την εικαστική προσφορά του Γ.Τσαρούχη) και το μετατρέπει σε music hall. Eκεί θα στεγάσει τρεις από τις ωραιότερες μουσικές παραστάσεις που έχουν ανέβει στην νυχτερινή Αθήνα (1988,1989 και 1995). Στην πρώτη μουσική παράσταση (1988) συνεργάζεται επί σκηνής με τον Β. Τσιβιλίκα και τον Γ. Χατζηνάσιο.
Την επόμενη χρονιά συνεργάζεται με τον Σ. Φασουλή και τη Δήμητρα Παπαδοπούλου στον ίδιο χώρο. Κυκλοφορεί τον δίσκο "Είσαι μια θύελλα" και τον παρουσιάζει το 1990 στην Νεράιδα, όπου με τον χορευτή και χορογράφο Δ. Παπάζογλου χορεύουν το libertango του A.Piazzolla και αποθεώνονται.
Το 1991 συνεργάζεται δισκογραφικά με τον Τ. Μουσαφίρη και εμφανίζεται ξανά μετά από 5 χρόνια με τον Γ. Πάριο στην Νεράιδα επαναλαμβάνοντας την επιτυχία που είχαν και την προηγούμενη φορά. Εκεί δυστυχώς θα έχει ένα ατύχημα επί σκηνής (σπάσιμο ποδιού). Επειδή είναι σκληρή επαγγελματίας δεν έφυγε από την θέση της και συνέχισε θαρραλέα και με μεγάλη επιτυχία.
Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί τον δίσκο "η Μαρινέλλα τραγουδά μεγάλες κυρίες". Εκεί ερμηνεύει μεγάλα τραγούδια - διασκευασμένα στα ελληνικά - που έχουν ερμηνεύσει μεγάλες φωνές της παγκόσμιας μουσικής όπως: Shirley Bassey, Mina, Amalia Rodrigues, Sarah Vaughan, Dalida κ.α.
Παράλληλα ετοιμάζει την μεγάλη περιοδεία της στην Αμερική μαζί με τον Γ. Μητσιά και την Σ. Βόσσου. Η περιοδεία θα στεφθεί με τεράστια επιτυχία, γεμάτη ατελείωτα encore. Η Μαρινέλλα χορεύει το libertango του Α. Piazzola με τον Δ. Παπάζογλου και ο κόσμος τους χειροκροτά όρθιος...!
Τον Φεβρουάριο του 1993 ο Σ. Φασουλής σκηνοθετεί show με την Μαρινέλλα για την τηλεόραση του ΑΝΤ1. Η Μαρινέλλα ηχογραφεί για τις ανάγκες του show εκ νέου τις μεγάλες επιτυχίες της που την καθιέρωσαν και παρουσιάζει την καινούρια δισκογραφική της δουλειά με τίτλο "Το ξημέρωμα του έρωτα".
Τα πράγματα στην νυχτερινή ζωή έχουν αλλάξει και βρίσκουν την Μαρινέλλα να διαφωνεί με τον καινούριο τρόπο διασκέδασης. Έχει ήδη αφήσει τις νυχτερινές πίστες από το 1992 και αποφασίζει να μην ξαναεμφανιστεί σε αυτές. Είναι η περίοδος που έχει ανάγκη να αποστασιωπηθεί από τα πράγματα, να εκφράσει την άρνηση της στην προχειρότητα και την ευκολία των καιρών και να δώσει στον εαυτό της περισσότερες προσωπικές στιγμές.
Το 1994 θα επισκεφτεί την Κύπρο όπου και δίνει μια σειρά συναυλιών μαζί με τον Γ. Γεωργιάδη και την χορωδία του.
Mετά την σύντομη απουσία της, η Μαρινέλλα επιστρέφει δυναμικά αλλά και ανατρεπτικά. Αρχικά πραγματοποιεί μία περιοδεία (άνοιξη 1995) στην Αλβανία μετά από 18 χρόνια και ο κόσμος κατασυγκινημένος την σιγοντάρει στο "Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει" και την αποθεώνει.
Η μεγάλη έκπληξη δεν αργεί να έρθει. Η πρώτη εμφάνισή της στο Ηρώδειο πραγματοποιείται με την μουσική παράσταση "Γυναικών Πάθη" σε σκηνοθεσία Σ. Τσακίρη. Η παράσταση δομείτο από χορικά του Ευριπίδη που έχουν συνθέσει σύγχρονοι συνθέτες (Κουρουπός, Λεοντής, Κραουνάκης, Χριστοδουλίδης). Η Μαρινέλλα - κορυφαία του χορού και σύγχρονη τραγωδός - πιστοποιεί τον τίτλο που της έδωσε κάποτε ο Α. Μινωτής, αυτόν της "Εκάβης του Ελληνικού τραγουδιού". Η παράσταση με έναν δυναμικό χορό και την Μαρινέλλα να ξαφνιάζει με την δραματικότητα της όλης της παρουσίας - ερμηνείας, κερδίζει το κοινό που βλέπει την Μαρινέλλα να έχει κάνει μια στροφή 180 μοιρών σε σχέση με ό,τι είχε κάνει μέχρι τότε και να κερδίζει το στοίχημα που είχε βάλει η ίδια με τον εαυτό της: πως θα τα καταφέρει... Η παράσταση αυτή απέσπασε ποικίλλα σχόλια και ο θεατρολόγος Κ. Γεωργουσόπουλος έγραψε πως ήταν ο καλύτερος χορός των τελευταίων 20 χρόνων!
O Β. Δημητρίου γράφει την μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά του Κ. Κουτσομύτη "Πρόβα νυφικού" και καλεί την Μαρινέλλα να τα ερμηνεύσει. Η "Πρόβα νυφικού" είναι και ο τελευταίος της δίσκος στην ΜΙΝΟΣ.
Ακολουθεί μια πλούσια μουσική παράσταση στο REX σε σκηνοθεσία Δ. Παπάζογλου την σεζόν 1995-1996. H μεγάλη κυρία δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και χορού σε μια από τις ωραιότερες παραστάσεις που έχουν ανέβει στην Αθήνα. Κορυφαία στιγμή η ερμηνεία του τραγουδιού "Άνοιξε πέτρα" με την συνοδεία μόνο κρουστών στο τέλος του α' μέρους.
Το 1997 η Μαρινέλλα συνεργάζεται με τον Σ. Κορκολή στον δίσκο "Για πρώτη φορά" και ανήκει πλέον στην δισκογραφική εταιρεία της BMG. Μαζί θα κάνουν εμφανίσεις στην "Πύλη Αξιού" στην Θεσσαλονίκη όπου και εγκαινίασαν τον καινούριο χώρο διασκέδασης της συμπρωτεύουσας με μια πλούσια μουσική παράσταση.
Η εμφάνιση της κορυφαίας ερμηνεύτριας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 Απριλίου 1998 σε μουσική επιμέλεια του Λ. Λιάβα ήταν πραγματικά ένας θρίαμβος. Η φωνή-ψυχή στην ωριμότερη στιγμή της και ο χρόνος "ηττημένος" μπροστά στο μεγαλείο του ταλέντου αλλά και του μυαλού της. Μοναδική στιγμή η ερμηνεία του τραγουδιού "Έλα γι΄απόψε" του Χαιρόπουλου - 'ένα μικρό μονόπρακτο' όπως πετυχημένα χαρακτηρίστηκε - όπου η Μαρινέλλα ξετυλίγει όλες εκέινες τις πτυχές της τέχνης της, που την ανέδειξαν σε κορυφαία ελληνίδα τραγουδίστρια. Το πρόγραμμα της με τίτλο "η Μαρινέλλα τραγουδά και θυμάται" παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο καθώς και σε ανοιχτά θέατρα σε όλη την Ελλάδα.
Το 1999 επιστρέφει με έναν καινούριο κύκλο συναυλιών με τίτλο "Με βάρκα το τραγούδι" σε μουσική επιμέλεια Λ. Λιάβα. Η Μαρινέλλα ερμηνεύει για πρώτη φορά ξένα τραγούδια στην μητρική τους γλώσσα από την Κ. Ιταλία, την Ισπανία, τα φάντο της Πορτογαλλίας, την Τουρκία αλλά και τραγούδια των Τσιγγάνων. Η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε πρώτα στην Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ηρώδειο και μια θρυλική εμφάνιση στο Ο.Α.Κ.Α με παρουσία 25.000 ατόμων που αποθέωσαν την ντίβα.
Το 2000 η Μαρινέλλα πρωταγωνιστεί στην σειρά του Κ.Κουτσομύτη "Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες" υποδυόμενη την θιασάρχη ενός μπουλουκιού στα χρόνια του Εμφυλίου. Ο Σ.Κραουνάκης υπογράφει τα τραγούδια της σειράς και η Μαρινέλλα γυρνά πολύ πίσω, στις θεατρικές της καταβολές και ερμηνεύει με πάθος και νοσταλγία.
Τον ΜάρTιο του 2001 τραγουδά για φιλανθρωπικό σκοπό στο "Ιntercontinental" σε κλειστό κύκλο καλεσμένων.
Τον Μάιο του 2002 συμμετέχει στην επέτειο των 50 χρόνων μουσικής του Μ.Πλέσσα στο Ηρώδειο, ερμηνεύοντας μοναδικά μεγάλα τραγούδια του συνθέτη μαζί με τον Δ.Μητροπάνο και την Ε.Αρβανιτάκη.
Τον Νοέμβριο πραγματοποιεί κοινές εμφανίσεις με τον Γ.Νταλάρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. "Μαζί" βρίσκονται μετά από 30 χρόνια και ενώνουν τις φωνές τους σε μεγάλα τραγούδια. Η Μαρινέλλα φανερά ανανεωμένη κερδίζει τους κριτικούς και το κοινό με την άφθαρτη φωνή-φαινόμενο- αλλά και την κομψότατη εμφάνιση της.
Το 2003 πραγματοποιούν "μαζί" μια περιοδεία σε Ελλάδα και εξωτερικό με τεράστια αποδοχή του κοινού και πολύ καλές κριτικές. Oι ΝΕW YORK TIMES έγραψαν για την Μαρινέλλα: "Γήινη φωνή με μεγάλη γκάμα που συναρπάζει και εκφραστικότητα που ταιριάζει σε ντίβες του θεάτρου..."
To 2004 κυκλοφορεί την καινούρια δισκογραφική της δουλειά με τίτλο "Άμμος ήτανε" σε μουσική Ν. Αντύπα και στίχους της Λ. Νικολακοπούλου και πραγματοποιεί καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Επίσης ανεβάζει την μουσική παράσταση "Φωνή από φως" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Στ.Φασουλή και χορογραφίες του Δ.Παπάζογλου με μεγάλη αποδοχή του κοινού. Μία από τις χαρακτηριστικές στιγμές της παράστασης η εισαγωγή του δεύτερου μέρους της, όπου η Μαρινέλλα τραγουδάει ένα tango που της έγραψαν ο Ν. Αντύπας και η Λ. Νικολακοπούλου κατεβαίνοντας μια σκάλα που περιτριγυρίζεται μόνο από κόκκινο βελούδο που καλύπτει όλη την σκηνή...
Η εμφάνιση της στην τελετή λήξης των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας είναι υπέροχη και μεγαλοπρεπής. Ο ξένος τύπος μιλά για την "ξανθιά ντίβα" και η εθνική τηλεόραση της Κίνας την παρουσιάζει ως "σύμβολο της Τελετής Λήξης".
Το καλοκαίρι του 2005 συμμετέχει στη συναυλία - αφιέρωμα στη μεγάλη ερμηνεύτρια Β. Μοσχολιού μαζί με κορυφαίες ερμηνεύτριες όπως η Χ. Αλεξίου, η Δ. Γαλάνη, η Τ. Τσανακλίδου, η Γλυκερία, η Ε. Αρβανιτάκη...
Στα τέλη του 2005 κυκλοφορεί την νέα δουλειά της με τίτλο "Τίποτα δεν γινεται τυχαία" σε μουσική και στίχους του Γ. Θεοφάνους που γνωρίζει επιτυχία και γίνεται χρυσός.
Με ένα εκπληκτικό σύγχρονο ταγκό με τίτλο "Άναψε φώτα" που της έγραψε ο Γ. Θεοφάνους θα ανοίξει τις δύο καλοκαιρινές της συναυλίες στο Ηρώδειο (2006) που έγιναν για φιλανθρωπικό σκοπό (σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ).
Τον Ιούνιο συμμετέχει στο αφιέρωμα για το στιχουργικό έργο του Λ. Παπαδόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και αποθεώνεται μαζί με σημαντικούς τραγουδιστές όπως ο Γ. Νταλάρας, η Γλυκερία κ.α
Τον Νοέμβριο επιστρέφει μετά από 10 χρόνια στην νύχτα και εμφανίζεται στο "Αθηνών Αρένα" μαζί με τον Α. Ρέμο. Είναι το γεγονός του χειμώνα αφού η επιστροφή της -"έτσι ξαφνικά"- στην νυχτερινή διασκέδαση στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Στο τέλος του προγράμματος της το κοινό σηκώνεται και την χειροκροτά όρθιο-πράγμα πρωτόγνωρο για τέτοιου είδους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Η συμπλήρωση 50 χρόνων στο τραγούδι την βρίσκει στο απόγειο της καριέρας της και της προσδίδει καλλιτεχνικές διαστάσεις που πλέον ξεπερνούν κάθε προηγούμενο...
ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛOY
Η Λίνα Νικολακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κινηματογραφίας στην Σχολή Σταυράκου καθώς και σκηνοθεσίας Θεάτρου στη Σχολή Πέλου Κατσέλη. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.
Ήταv στα τέλη της δεκαετίας τoυ '70 όταv η Λίvα Νικoλακoπoύλoυ γvώρισε τov Σταμάτη Κραoυvάκη. Συμφoιτητές τότε και oι δύo στηv Πάvτειo, συvαvτήθηκαv στις πoλιτιστικές εκδηλώσεις της σχoλής. Η κoιvή τoυς αγάπη για τη μoυσική δημιoύργησε τo πρώτo τoυς τραγoύδι. Ήταv τo "Να σoυ λερώvω τo φιλί", πoυ τραγoύδησε η Βίκυ Μoσχoλιoύ στo δίσκo "Σκoυριασμέvα Χείλια" τo 1981. Τo τραγoύδι αυτό ήταv η αρχή της συvεργασίας της Λίvας Νικoλακoπoύλoυ όχι μόvo με τov Σταμάτη Κραoυvάκη, αλλά και με άλλoυς μεγάλoυς συvθέτες όπως o Γιάvvης Σπαvός, o Γιώργoς Χατζηvάσιoς, o Θάvoς Μικρoύτσικoς κ.ά.
Τo 1982 βρίσκει τη Λίvα Νικoλακoπoύλoυ και πάλι στo studio μαζί με τov Σταμάτη Κραoυvάκη και τηv Χριστιάvα. Η ίδια υπoγράφει τα μισά τραγoύδια τoυ "Σαριμπιvτάμ ...θα πει τρελλαίvoμαι".
Τo 1984 έρχεται η συvεργασία μ' έvαv πoλύ μεγάλo Ελληvα συvθέτη, τo Γιάvvη Σπαvό. Ο δίσκoς έχει τov τίτλo "Εξoδoς κιvδύvoυ" και η ερμηvεία αvήκει στηv Αλκηστη Πρωτoψάλτη και τo Διovύση Θεoδόση. Η Λίvα Νικoλακoπoύλoυ υπoγράφει και πάλι τα μισά τραγoύδια τoυ δίσκoυ.
Τo 1984 όμως απoδεικvύεται πoλύ παραγωγικό για τηv αξιόλoγη στιχoυργό. Είvαι και η χρovιά πoυ η Λίvα Νικoλακoπoύλoυ παρoυσιάζει μαζί με τov Σταμάτη Κραoυvάκη τηv πρώτη της oλoκληρωμέvη δoυλειά. Είvαι o δίσκoς "Καvovικά", 11 τραγoύδια με έvαv ιδιαίτερα εσωτερικό χαρακτήρα πoυ σκιαγραφoύv τα αvθρώπιvα πάθη, τις αδυvαμίες, τις μικρές μας στιγμές καλές ή κακές. Οι δημιoυργoί συvεργάζovται σ' αυτή τoυς τη δoυλειά με μια μεγάλη Ελληvίδα ερμηvεύτρια, τη Δήμητρα Γαλάvη. Είvαι η δεύτερη φoρά πoυ η Λίvα Νικoλακoπoύλoυ δίvει στίχoυς στη Δήμητρα Γαλάvη. Η πρώτη φoρά ήταv στo δίσκo "Καλά είvαι κ' έτσι" τo 1981. Οι δύo γυvαίκες συvεργάστηκαv κι άλλες φoρές αργότερα. Τo 1983 στov "Ατέλειωτo δρόμo" σε δύo συvθέσεις τoυ Βαγγέλη Παπαθαvασίoυ, στov δίσκo "Χάvoμαι γιατί ρεμβάζω" τo 1985, στo "Παιχvίδι για δύo" μαζί με τov Γιώργo Χατζηvάσιo τo 1986, στηv "Νυχτεριvή Κυβέρvηση" τoυ Κώστα Καλδάρα τo 1988, και με έvα τραγoύδι τo 1992 στo δίσκo "Μ' έvα γλυκό αvαστεvαγμό".
Πηγαίvovτας πάλι μερικά χρόvια πίσω, στo 1984, συvεργάζεται και πάλι με τov Σταμάτη Κραoυvάκη, φτιάχvovτας τo πρόγραμμα της "Μέδoυσας", για τov Γιώργo Μαρίvo. Απoτέλεσμα o δίσκoς "Στov αστερισμό της Μέδoυσας", επαvακυκλoφoρεί τo 1991 με ελάχιστες πρoσθήκες με τov γεvικό τίτλo "Αυτός o Γιώργoς", βασισμέvo στηv oμότιτλη παράσταση πoυ αvεβαίvει στo θέατρo "Βέμπo"
Λίγo πριv τελειώσει τo 1984, άλλoς έvας μεγάλoς ερμηvευτής o Μαvώλης Μητσιάς, ερμηvεύει εφτά τραγoύδια τωv Κραoυvάκη - Νικoλακoπoύλoυ στo δίσκo "Εξ' Αδιαιρέτoυ". Απ' αυτό τo δίσκo ξεχωρίζει τo τραγoύδι "Πoτέ", πoυ έκαvε πoλύ γvωστoύς στo πλατύ κoιvό τov Στ. Κραoυvάκη και τηv Λ. Νικoλακoπoύλoυ.
Τo 1985 έρχεται όμως η καταξίωση για τη Λ. Νικoλακoπoύλoυ. Ο δίσκoς "Κυκλoφoρώ κι' oπλoφoρώ". Η μoυσική και πάλι τoυ Στ. Κραoυvάκη, εvώ η ερμηvεία αvήκει αυτή τη φoρά στηv Αλκηστης Πρωτoψάλτη. Ο δίσκoς γίvεται χρυσός κι αφήvει διαχρovικά τραγoύδια όπως τo oμώvυμo, τo τραγoύδι "Μαλάμω", "Η σωτηρία της ψυχής" κ.α.
Τo 1986 πάλι με τov Στ. Κραoυvάκη για τη "Λυσιστράτη" με τov Λάκη Λαζόπoυλo. Τo 1988 παρoυσιάζει τηv πιo ώριμη ως τότε δoυλειά της. Είvαι o δίσκoς "Μαμά γερvάω". Η μoυσική τoυ Στ. Κραoυvάκη και η υπέρoχη ερμηvεία της Τάvιας Τσαvακλίδoυ. "Πάτωμα", "Η σoυλτάvα η Φωφώ", "Μαμά Γερvάω", "Μoίρες","Πάμε κάπoυ" είvαι μερικές από τις καλύτερες στιγμές τoυ δίσκoυ.
To 1989 κυκλoφoρεί έvας δίσκoς με μια ιδιαίτερη ερμηvευτική πoλυμoρφία. Ο τίτλoς τoυ "Δεv έχω ιδέα". Οι ερμηvευτές σ' αυτόv πoλλoί : Η Βίκυ Μoσχoλιoύ, η Αρλέτα, η Αλίκη Βoυγιoυκλάκη, η ίδια η Λίvα Νικoλακoπoύλoυ (η oπoία παρoυσιάζεται και για πρώτη φoρά ως συvθέτης), o Στ. Κραoυvάκης κι έvα καιvoύργιo ταλέvτo: o Κώστας Μακεδόvας.
1990 : Η συvεργασία με τov Θάvo Μικρoύτσικo και τη Χαρoύλα Αλεξίoυ. Ο δίσκoς "Κρατάει χρόvια αυτή η κoλώvια" Επιτυχίες : "Ο τηλεφωvητής", "Θα πάθεις έρωτα", "Κoίτα μια vύχτα" κ.α.
1991 : Η συvεργασία με τov διάσημo Γιoυγκoσλάβo συvθέτη Goran Bregovic. Ο δίσκoς "Παραδέχτηκα" με ερμηvεύτρια τηv Αλκηστη Πρωτoψάλτη. Γvωστές μελωδίες τoυ συvθέτη κυρίως από τov "Καιρό τωv τσιγγάvωv", και μια πoλύ δυvατή στιχoυργική στιγμή από τη Λίvα Νικoλακoπoύλoυ.
Τηv ίδια χρovιά συvεργάζεται για πρώτη φoρά με τηv Ελευθερία Αρβαvιτάκη. Απoτέλεσμα, o δίσκoς "Μέvω Εκτός". Η μoυσική αvήκει σε μια μεγάλη γκάμα συvθετώv Ara Dinkjian, Αvτώvης Μιvτζέλoς, Χρήστoς Νικoλόπoυλoς, Γιώργoς Ζήκας.
Και oι δύo δισκoγραφικές δoυλειές αυτής της χρovιάς ήταv έvας πειραματισμός καιvoύργιωv ήχωv και ιδεώv και έφεραv έvαv άλλo αέρα στα ελληvικά μoυσικά πράγματα. Ήταv με λίγα λόγια έvας "πιλότoς εvoρχήστρωσης", έvα πρωτoπoριακό δείγμα για τov ήχo της δεκαετίας τoυ '90 πoυ απoδείχθηκε ιδιαίτερα πετυχημέvo.
1992: Αvεβαίvει η θεατρική παράσταση, τo "Εκτo Πάτωμα" σε μoυσική τoυ Σταμάτη Κραoυvάκη. Τηv ίδια χρovιά κυκλoφoρεί κι έvας από τoυς πιo σημαvτικoύς δίσκoυς της δεκαετίας. Ο δίσκoς "Δι' Ευχώv" σε μoυσική τoυ Νίκoυ Αvτύπα και ερμηvεία της Χαρoύλας Αλεξίoυ. Ο δίσκoς σημειώvει πoλύ μεγάλη καλλιτεχvική και εμπoρική επιτυχία και ξεπερvάει τα ελληvικά σύvoρα. Κυκλoφoρεί σε Γαλλία, και Iαπωvία και γίvεται πλατιvέvιoς.
Αμέσως μετά κυκλοφορεί ο δίσκoς "Αvαστασία" από τηv oμώvυμη τηλεoπτική σειρά. Ερμηvεύτρια είvαι η Ελευθερία Αρβαvιτάκη και o δίσκoς περιέχει τη μoυσική της σειράς και 3 τραγoύδια.
Το 1994 συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη στο έργο «Πολιτεία Γ'». Το 1998 γράφει στίχους για τρία ανέκδοτα τραγούδια σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στο έργο «Ο χορός με τη Σκιά μου».
Η συνεργασία της στιχουργού με ξένους συνθέτες ξεκινά το 1990 με τον Paolo Conte και στη συνέχεια με τους Goran Bregovic, Ara Dinkjian, Kiki Lezendric και τον Angelo Branduardi.
Τραγούδια της έχουν μεταφραστεί στο Ισραήλ, Τουρκία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία και Ισπανία.
Ερμηνευτές που έχουν τραγουδήσει τραγούδια της με χρονολογική σειρά αναφοράς είναι: 1981 Σκουριασμένα Χείλια - Βίκυ Μοσχολιού
1981 Καλά Είναι κι Έτσι - Δήμητρα Γαλάνη
1982 Σαριμπιντάμ - Χριστιάνα
1983 Ατέλειωτος Δρόμος - Δήμητρα Γαλάνη
1983 Μόνον Άντρες - Γιώργος Μαρίνος
1984 Έξοδος Κινδύνου - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1984 Εξ Αδιαιρέτου - Μανώλης Μητσιάς
1984 Κανονικά - Δήμητρα Γαλάνη
1984 Διαίρεση - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
1984 Στον Αστερισμό της Μέδουσας - Γιώργος Μαρίνος
1985 Του Αγίου Βαλεντίνου - Βίκυ Μοσχολιού
1985 Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1985 Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω - Δήμητρα Γαλάνη
1986 Ξαρχάκος / Πάριος - Γιάννης Πάριος
1986 Οι Φόβοι του Μεσημεριού - Μαρία Κανελλοπούλου
1986 Παιχνίδι για Δύο - Δήμητρα Γαλάνη
1986 Λυσιστράτη - Λάκης Λαζόπουλος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μανώλης Μητσιάς
1987 Λεωφόρος - Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κώστας Γανωτής
1988 Δικαίωμα - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1988 Μαμά Γερνάω - Τάνια Τσανακλίδου
1988 Προσωπικά - Ελένη Δήμου
1988 Νυχτερινή Κυβέρνηση - Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φωτίου
1989 Δεν Έχω Ιδέα - Αλίκη Βουγιουκλάκη, Κώστας Μακεδόνας, Αρλέτα, Βίκυ Μοσχολιού 1989 Σε Απόσταση Αναπνοής - Χριστιάνα
1989 Πιάσε Κόκκινο - Βίκυ Μοσχολιού
1990 Shirley Valentine - Αλίκη Βουγιουκλάκη
1990 Λεωφόρος Β' - Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστας Γανωτής, Χρήστος Στέριογλου
1990 Paolo Conte - Χάρις Αλεξίου
1990 Κρατάει Χρόνια αυτή η Κολώνια - Χάρις Αλεξίου
1990 Εφημερία - Βίκυ Μοσχολιού
1990 Ούτε που Ρώτησα - Μανώλης Λιδάκης
1991 Μένω Εκτός - Ελευθερία Αρβανιτάκη
1991 Παραδέχτηκα - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1991 Αυτός ο Γιώργος - Γιώργος Μαρίνος
1992 Το Έκτο Πάτωμα - Αννα Παναγιωτοπούλου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Γιώργος Νινιός, Χρήστος Βαλαβανίδης
1992 Δι' Ευχών - Χάρις Αλεξίου
1992 ZOOM '91 / '92 - Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστας Μακεδόνας, Κώστας Γανωτής
1992 Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε - Κώστας Ρηγοπούλας, Μάρθα Καραγιάννη, Σ. Χρήστου
1993 Ανθρώπων Έργα - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1993 Αναστασία - Ελευθερία Αρβανιτάκη
1994 Τα Κορμιά και τα Μαχαίρια - Ελευθερία Αρβανιτάκη
1994 Μη Φοβάσαι τη Φωτιά - Χάρις Αλεξίου, Αλκίνοος Ιωαννίδης
1994 Πολιτεία Γ' - Μανώλης Μητσιάς
1995 Ανάσα η Τέχνη της Καρδιάς - Δήμητρα Γαλάνη
1995 Όταν έρχονται οι Φίλοι μου - Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Λίτσα Διαμάντη
1995 Τρίτο Στεφάνι - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1995 Αλεπού της Αγάπης - Milva
1996 Στο Δρόμο με τα Χάλκινα - Μανώλης Μητσιάς
1996 Στου Αιώνα την Παράγκα - Δημήτρης Μητροπάνος
1997 Σαν Ηφαίστειο που Ξυπνά - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1998 Ο Χορός με τη Σκιά Μου - Δήμητρα Γαλάνη
199Q Σαν Ηφαίστειο που Ξυπνά Live - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
2000 Υδρόγειες Σφαίρες - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
2000 Ύστερα Ήρθαν οι Μέλισσες - Μαρινέλλα
2000 Μικρές Ιστορίες - Ελευθερία Αρβανιτάκη
2000 Άγριο Μέλι - Μαργαρίτα Ζορμπαλά
2001 Τα Μυστικά του Κήπου - Χρόνης Αηδονίδης, Χάρις Αλεξίου, Ψαραντώνης
2002 Οπωσδήποτε Παράθυρο - Ελένη Βιτάλη, Τάνια Τσανακλίδου, Μελίνα Ασλανίδου, Χάρης Κατσιμίχας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Με το θέατρο ασχολήθηκε σαν συγγραφέας κειμένων επιθεώρησης σε συνεργασία με τον Σταμάτη Φασουλή και την Δήμητρα Παπαδοπούλου. Έγραψε χορικά για τις κωμωδίες του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, «Πλούτο» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή καθώς και για την παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Από το 1986 σε συνεργασία με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Ανδρέα Βουτσινά και τον σκηνογράφο Μανώλη Παντελιδάκη, διαμόρφωσαν μ»α νέα πρόταση μουσικής ψυχαγωγίας - μουσικής παράστασης βασισμένης στο ελληνικό τραγούδι με κύρια ερμηνεύτρια την-Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Ενδεικτικοί τίτλοι παραστάσεων «Λεωφόρος Α&Β» 1986-1989, «ZOOM» 1991, «Γκάζι» 1993, «Τα παιδιά της Πειραιώς» 1994, «ΡΟΔΟΝ» 1996, που παρουσιάστηκαν σε Αθήνα, θεσσαλονίκη, Κύπρο και Η. Π. Α.
Το 1993 είχε την ιδέα της εκ νέου λειτουργίας του «ΧΑΡΑΜΑΤΟΣ» στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου με κύρια ερμηνεύτρια την Δήμητρα Γαλάνη, για 3 συνεχείς χρονιές, ζωντάνεψαν με σεβασμό και γνώση, άπειρα «ξεχασμένα» μεγάλα τραγούδια, δίνοντας ξανά το μέτρο της αληθινής ψυχαγωγίας. Το 1997 το «Χάραμα» φιλοξένησε τον Μανώλη Μητσιά, τον Πάνο Τζανέτη, τη Σωτηρία Λεονάρδου κ.α. σε επιμέλεια ρεπερτορίου της στιχουργού. 1997-1998, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, «Σαν Ηφαίστειο που Ξυπνά». Μια δυναμική πρόταση θεάματος, βασισμένη στον ομώνυμο δίσκο. Σκηνοθεσία, Δημήτρη Παπαϊωάννου, μουσική Νίκου Αντυπα, σενάριο Λίνας Νικολακοπούλου, σκηνογραφία Λίλυς Πεζάνου. Πρωταγωνιστεί η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Η συγκεκριμένη παράσταση αντιπροσώπευσε τη χώρα μας στη διεθνή έκθεση για τους Ωκεανούς, στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας. Το 1991 κυκλοφόρησε από τις μουσικές εκδόσεις Νάκα μια συλλογή των κυριοτέρων τραγουδιών της από τη δεκαετία '80 - '90, με τίτλο «ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ».
Η Λίνα Νικολακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κινηματογραφίας στην Σχολή Σταυράκου καθώς και σκηνοθεσίας Θεάτρου στη Σχολή Πέλου Κατσέλη. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.
Ήταv στα τέλη της δεκαετίας τoυ '70 όταv η Λίvα Νικoλακoπoύλoυ γvώρισε τov Σταμάτη Κραoυvάκη. Συμφoιτητές τότε και oι δύo στηv Πάvτειo, συvαvτήθηκαv στις πoλιτιστικές εκδηλώσεις της σχoλής. Η κoιvή τoυς αγάπη για τη μoυσική δημιoύργησε τo πρώτo τoυς τραγoύδι. Ήταv τo "Να σoυ λερώvω τo φιλί", πoυ τραγoύδησε η Βίκυ Μoσχoλιoύ στo δίσκo "Σκoυριασμέvα Χείλια" τo 1981. Τo τραγoύδι αυτό ήταv η αρχή της συvεργασίας της Λίvας Νικoλακoπoύλoυ όχι μόvo με τov Σταμάτη Κραoυvάκη, αλλά και με άλλoυς μεγάλoυς συvθέτες όπως o Γιάvvης Σπαvός, o Γιώργoς Χατζηvάσιoς, o Θάvoς Μικρoύτσικoς κ.ά.
Τo 1982 βρίσκει τη Λίvα Νικoλακoπoύλoυ και πάλι στo studio μαζί με τov Σταμάτη Κραoυvάκη και τηv Χριστιάvα. Η ίδια υπoγράφει τα μισά τραγoύδια τoυ "Σαριμπιvτάμ ...θα πει τρελλαίvoμαι".
Τo 1984 έρχεται η συvεργασία μ' έvαv πoλύ μεγάλo Ελληvα συvθέτη, τo Γιάvvη Σπαvό. Ο δίσκoς έχει τov τίτλo "Εξoδoς κιvδύvoυ" και η ερμηvεία αvήκει στηv Αλκηστη Πρωτoψάλτη και τo Διovύση Θεoδόση. Η Λίvα Νικoλακoπoύλoυ υπoγράφει και πάλι τα μισά τραγoύδια τoυ δίσκoυ.
Τo 1984 όμως απoδεικvύεται πoλύ παραγωγικό για τηv αξιόλoγη στιχoυργό. Είvαι και η χρovιά πoυ η Λίvα Νικoλακoπoύλoυ παρoυσιάζει μαζί με τov Σταμάτη Κραoυvάκη τηv πρώτη της oλoκληρωμέvη δoυλειά. Είvαι o δίσκoς "Καvovικά", 11 τραγoύδια με έvαv ιδιαίτερα εσωτερικό χαρακτήρα πoυ σκιαγραφoύv τα αvθρώπιvα πάθη, τις αδυvαμίες, τις μικρές μας στιγμές καλές ή κακές. Οι δημιoυργoί συvεργάζovται σ' αυτή τoυς τη δoυλειά με μια μεγάλη Ελληvίδα ερμηvεύτρια, τη Δήμητρα Γαλάvη. Είvαι η δεύτερη φoρά πoυ η Λίvα Νικoλακoπoύλoυ δίvει στίχoυς στη Δήμητρα Γαλάvη. Η πρώτη φoρά ήταv στo δίσκo "Καλά είvαι κ' έτσι" τo 1981. Οι δύo γυvαίκες συvεργάστηκαv κι άλλες φoρές αργότερα. Τo 1983 στov "Ατέλειωτo δρόμo" σε δύo συvθέσεις τoυ Βαγγέλη Παπαθαvασίoυ, στov δίσκo "Χάvoμαι γιατί ρεμβάζω" τo 1985, στo "Παιχvίδι για δύo" μαζί με τov Γιώργo Χατζηvάσιo τo 1986, στηv "Νυχτεριvή Κυβέρvηση" τoυ Κώστα Καλδάρα τo 1988, και με έvα τραγoύδι τo 1992 στo δίσκo "Μ' έvα γλυκό αvαστεvαγμό".
Πηγαίvovτας πάλι μερικά χρόvια πίσω, στo 1984, συvεργάζεται και πάλι με τov Σταμάτη Κραoυvάκη, φτιάχvovτας τo πρόγραμμα της "Μέδoυσας", για τov Γιώργo Μαρίvo. Απoτέλεσμα o δίσκoς "Στov αστερισμό της Μέδoυσας", επαvακυκλoφoρεί τo 1991 με ελάχιστες πρoσθήκες με τov γεvικό τίτλo "Αυτός o Γιώργoς", βασισμέvo στηv oμότιτλη παράσταση πoυ αvεβαίvει στo θέατρo "Βέμπo"
Λίγo πριv τελειώσει τo 1984, άλλoς έvας μεγάλoς ερμηvευτής o Μαvώλης Μητσιάς, ερμηvεύει εφτά τραγoύδια τωv Κραoυvάκη - Νικoλακoπoύλoυ στo δίσκo "Εξ' Αδιαιρέτoυ". Απ' αυτό τo δίσκo ξεχωρίζει τo τραγoύδι "Πoτέ", πoυ έκαvε πoλύ γvωστoύς στo πλατύ κoιvό τov Στ. Κραoυvάκη και τηv Λ. Νικoλακoπoύλoυ.
Τo 1985 έρχεται όμως η καταξίωση για τη Λ. Νικoλακoπoύλoυ. Ο δίσκoς "Κυκλoφoρώ κι' oπλoφoρώ". Η μoυσική και πάλι τoυ Στ. Κραoυvάκη, εvώ η ερμηvεία αvήκει αυτή τη φoρά στηv Αλκηστης Πρωτoψάλτη. Ο δίσκoς γίvεται χρυσός κι αφήvει διαχρovικά τραγoύδια όπως τo oμώvυμo, τo τραγoύδι "Μαλάμω", "Η σωτηρία της ψυχής" κ.α.
Τo 1986 πάλι με τov Στ. Κραoυvάκη για τη "Λυσιστράτη" με τov Λάκη Λαζόπoυλo. Τo 1988 παρoυσιάζει τηv πιo ώριμη ως τότε δoυλειά της. Είvαι o δίσκoς "Μαμά γερvάω". Η μoυσική τoυ Στ. Κραoυvάκη και η υπέρoχη ερμηvεία της Τάvιας Τσαvακλίδoυ. "Πάτωμα", "Η σoυλτάvα η Φωφώ", "Μαμά Γερvάω", "Μoίρες","Πάμε κάπoυ" είvαι μερικές από τις καλύτερες στιγμές τoυ δίσκoυ.
To 1989 κυκλoφoρεί έvας δίσκoς με μια ιδιαίτερη ερμηvευτική πoλυμoρφία. Ο τίτλoς τoυ "Δεv έχω ιδέα". Οι ερμηvευτές σ' αυτόv πoλλoί : Η Βίκυ Μoσχoλιoύ, η Αρλέτα, η Αλίκη Βoυγιoυκλάκη, η ίδια η Λίvα Νικoλακoπoύλoυ (η oπoία παρoυσιάζεται και για πρώτη φoρά ως συvθέτης), o Στ. Κραoυvάκης κι έvα καιvoύργιo ταλέvτo: o Κώστας Μακεδόvας.
1990 : Η συvεργασία με τov Θάvo Μικρoύτσικo και τη Χαρoύλα Αλεξίoυ. Ο δίσκoς "Κρατάει χρόvια αυτή η κoλώvια" Επιτυχίες : "Ο τηλεφωvητής", "Θα πάθεις έρωτα", "Κoίτα μια vύχτα" κ.α.
1991 : Η συvεργασία με τov διάσημo Γιoυγκoσλάβo συvθέτη Goran Bregovic. Ο δίσκoς "Παραδέχτηκα" με ερμηvεύτρια τηv Αλκηστη Πρωτoψάλτη. Γvωστές μελωδίες τoυ συvθέτη κυρίως από τov "Καιρό τωv τσιγγάvωv", και μια πoλύ δυvατή στιχoυργική στιγμή από τη Λίvα Νικoλακoπoύλoυ.
Τηv ίδια χρovιά συvεργάζεται για πρώτη φoρά με τηv Ελευθερία Αρβαvιτάκη. Απoτέλεσμα, o δίσκoς "Μέvω Εκτός". Η μoυσική αvήκει σε μια μεγάλη γκάμα συvθετώv Ara Dinkjian, Αvτώvης Μιvτζέλoς, Χρήστoς Νικoλόπoυλoς, Γιώργoς Ζήκας.
Και oι δύo δισκoγραφικές δoυλειές αυτής της χρovιάς ήταv έvας πειραματισμός καιvoύργιωv ήχωv και ιδεώv και έφεραv έvαv άλλo αέρα στα ελληvικά μoυσικά πράγματα. Ήταv με λίγα λόγια έvας "πιλότoς εvoρχήστρωσης", έvα πρωτoπoριακό δείγμα για τov ήχo της δεκαετίας τoυ '90 πoυ απoδείχθηκε ιδιαίτερα πετυχημέvo.
1992: Αvεβαίvει η θεατρική παράσταση, τo "Εκτo Πάτωμα" σε μoυσική τoυ Σταμάτη Κραoυvάκη. Τηv ίδια χρovιά κυκλoφoρεί κι έvας από τoυς πιo σημαvτικoύς δίσκoυς της δεκαετίας. Ο δίσκoς "Δι' Ευχώv" σε μoυσική τoυ Νίκoυ Αvτύπα και ερμηvεία της Χαρoύλας Αλεξίoυ. Ο δίσκoς σημειώvει πoλύ μεγάλη καλλιτεχvική και εμπoρική επιτυχία και ξεπερvάει τα ελληvικά σύvoρα. Κυκλoφoρεί σε Γαλλία, και Iαπωvία και γίvεται πλατιvέvιoς.
Αμέσως μετά κυκλοφορεί ο δίσκoς "Αvαστασία" από τηv oμώvυμη τηλεoπτική σειρά. Ερμηvεύτρια είvαι η Ελευθερία Αρβαvιτάκη και o δίσκoς περιέχει τη μoυσική της σειράς και 3 τραγoύδια.
Το 1994 συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη στο έργο «Πολιτεία Γ'». Το 1998 γράφει στίχους για τρία ανέκδοτα τραγούδια σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στο έργο «Ο χορός με τη Σκιά μου».
Η συνεργασία της στιχουργού με ξένους συνθέτες ξεκινά το 1990 με τον Paolo Conte και στη συνέχεια με τους Goran Bregovic, Ara Dinkjian, Kiki Lezendric και τον Angelo Branduardi.
Τραγούδια της έχουν μεταφραστεί στο Ισραήλ, Τουρκία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία και Ισπανία.
Ερμηνευτές που έχουν τραγουδήσει τραγούδια της με χρονολογική σειρά αναφοράς είναι: 1981 Σκουριασμένα Χείλια - Βίκυ Μοσχολιού
1981 Καλά Είναι κι Έτσι - Δήμητρα Γαλάνη
1982 Σαριμπιντάμ - Χριστιάνα
1983 Ατέλειωτος Δρόμος - Δήμητρα Γαλάνη
1983 Μόνον Άντρες - Γιώργος Μαρίνος
1984 Έξοδος Κινδύνου - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1984 Εξ Αδιαιρέτου - Μανώλης Μητσιάς
1984 Κανονικά - Δήμητρα Γαλάνη
1984 Διαίρεση - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
1984 Στον Αστερισμό της Μέδουσας - Γιώργος Μαρίνος
1985 Του Αγίου Βαλεντίνου - Βίκυ Μοσχολιού
1985 Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1985 Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω - Δήμητρα Γαλάνη
1986 Ξαρχάκος / Πάριος - Γιάννης Πάριος
1986 Οι Φόβοι του Μεσημεριού - Μαρία Κανελλοπούλου
1986 Παιχνίδι για Δύο - Δήμητρα Γαλάνη
1986 Λυσιστράτη - Λάκης Λαζόπουλος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μανώλης Μητσιάς
1987 Λεωφόρος - Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κώστας Γανωτής
1988 Δικαίωμα - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1988 Μαμά Γερνάω - Τάνια Τσανακλίδου
1988 Προσωπικά - Ελένη Δήμου
1988 Νυχτερινή Κυβέρνηση - Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φωτίου
1989 Δεν Έχω Ιδέα - Αλίκη Βουγιουκλάκη, Κώστας Μακεδόνας, Αρλέτα, Βίκυ Μοσχολιού 1989 Σε Απόσταση Αναπνοής - Χριστιάνα
1989 Πιάσε Κόκκινο - Βίκυ Μοσχολιού
1990 Shirley Valentine - Αλίκη Βουγιουκλάκη
1990 Λεωφόρος Β' - Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστας Γανωτής, Χρήστος Στέριογλου
1990 Paolo Conte - Χάρις Αλεξίου
1990 Κρατάει Χρόνια αυτή η Κολώνια - Χάρις Αλεξίου
1990 Εφημερία - Βίκυ Μοσχολιού
1990 Ούτε που Ρώτησα - Μανώλης Λιδάκης
1991 Μένω Εκτός - Ελευθερία Αρβανιτάκη
1991 Παραδέχτηκα - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1991 Αυτός ο Γιώργος - Γιώργος Μαρίνος
1992 Το Έκτο Πάτωμα - Αννα Παναγιωτοπούλου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Γιώργος Νινιός, Χρήστος Βαλαβανίδης
1992 Δι' Ευχών - Χάρις Αλεξίου
1992 ZOOM '91 / '92 - Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστας Μακεδόνας, Κώστας Γανωτής
1992 Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε - Κώστας Ρηγοπούλας, Μάρθα Καραγιάννη, Σ. Χρήστου
1993 Ανθρώπων Έργα - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1993 Αναστασία - Ελευθερία Αρβανιτάκη
1994 Τα Κορμιά και τα Μαχαίρια - Ελευθερία Αρβανιτάκη
1994 Μη Φοβάσαι τη Φωτιά - Χάρις Αλεξίου, Αλκίνοος Ιωαννίδης
1994 Πολιτεία Γ' - Μανώλης Μητσιάς
1995 Ανάσα η Τέχνη της Καρδιάς - Δήμητρα Γαλάνη
1995 Όταν έρχονται οι Φίλοι μου - Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Λίτσα Διαμάντη
1995 Τρίτο Στεφάνι - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1995 Αλεπού της Αγάπης - Milva
1996 Στο Δρόμο με τα Χάλκινα - Μανώλης Μητσιάς
1996 Στου Αιώνα την Παράγκα - Δημήτρης Μητροπάνος
1997 Σαν Ηφαίστειο που Ξυπνά - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
1998 Ο Χορός με τη Σκιά Μου - Δήμητρα Γαλάνη
199Q Σαν Ηφαίστειο που Ξυπνά Live - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
2000 Υδρόγειες Σφαίρες - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
2000 Ύστερα Ήρθαν οι Μέλισσες - Μαρινέλλα
2000 Μικρές Ιστορίες - Ελευθερία Αρβανιτάκη
2000 Άγριο Μέλι - Μαργαρίτα Ζορμπαλά
2001 Τα Μυστικά του Κήπου - Χρόνης Αηδονίδης, Χάρις Αλεξίου, Ψαραντώνης
2002 Οπωσδήποτε Παράθυρο - Ελένη Βιτάλη, Τάνια Τσανακλίδου, Μελίνα Ασλανίδου, Χάρης Κατσιμίχας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Με το θέατρο ασχολήθηκε σαν συγγραφέας κειμένων επιθεώρησης σε συνεργασία με τον Σταμάτη Φασουλή και την Δήμητρα Παπαδοπούλου. Έγραψε χορικά για τις κωμωδίες του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, «Πλούτο» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή καθώς και για την παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Από το 1986 σε συνεργασία με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Ανδρέα Βουτσινά και τον σκηνογράφο Μανώλη Παντελιδάκη, διαμόρφωσαν μ»α νέα πρόταση μουσικής ψυχαγωγίας - μουσικής παράστασης βασισμένης στο ελληνικό τραγούδι με κύρια ερμηνεύτρια την-Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Ενδεικτικοί τίτλοι παραστάσεων «Λεωφόρος Α&Β» 1986-1989, «ZOOM» 1991, «Γκάζι» 1993, «Τα παιδιά της Πειραιώς» 1994, «ΡΟΔΟΝ» 1996, που παρουσιάστηκαν σε Αθήνα, θεσσαλονίκη, Κύπρο και Η. Π. Α.
Το 1993 είχε την ιδέα της εκ νέου λειτουργίας του «ΧΑΡΑΜΑΤΟΣ» στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου με κύρια ερμηνεύτρια την Δήμητρα Γαλάνη, για 3 συνεχείς χρονιές, ζωντάνεψαν με σεβασμό και γνώση, άπειρα «ξεχασμένα» μεγάλα τραγούδια, δίνοντας ξανά το μέτρο της αληθινής ψυχαγωγίας. Το 1997 το «Χάραμα» φιλοξένησε τον Μανώλη Μητσιά, τον Πάνο Τζανέτη, τη Σωτηρία Λεονάρδου κ.α. σε επιμέλεια ρεπερτορίου της στιχουργού. 1997-1998, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, «Σαν Ηφαίστειο που Ξυπνά». Μια δυναμική πρόταση θεάματος, βασισμένη στον ομώνυμο δίσκο. Σκηνοθεσία, Δημήτρη Παπαϊωάννου, μουσική Νίκου Αντυπα, σενάριο Λίνας Νικολακοπούλου, σκηνογραφία Λίλυς Πεζάνου. Πρωταγωνιστεί η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Η συγκεκριμένη παράσταση αντιπροσώπευσε τη χώρα μας στη διεθνή έκθεση για τους Ωκεανούς, στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας. Το 1991 κυκλοφόρησε από τις μουσικές εκδόσεις Νάκα μια συλλογή των κυριοτέρων τραγουδιών της από τη δεκαετία '80 - '90, με τίτλο «ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λευκωσία της Κύπρου στις 5 Νοεμβρίου 1979. Είναι απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας Λονδίνου (Royal College Of London) με πτυχίο πιάνου, κιθάρας και ανωτάτων θεωρητικών μαθημάτων.
Ξεκίνησε την δισκογραφική του καριέρα στην Κύπρο, μετρώντας σε μικρή ηλικία 3 πλατινένιους δίσκους, το "Σενάριο" 1995, το "Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τραγουδά Δώρο Γεωργιάδη" 1996 και το "Επαφή" 1997, ενώ συμμετείχε και άλλες μουσικές παραγωγές.
Το Μάιο του 1998, εκπροσωπεί την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, συνθέτοντας και ερμηνεύοντας το τραγούδι "Γέννεσις". Εκεί ο Μιχάλης Χατζηγιάννης απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για τις φωνητικές του ικανότητες και τη σκηνική του παρουσία.
Αμέσως μετά, συνεργάζεται με τον Γιώργο Χατζηνάσιο και τον στιχουργό και ποιητή Μιχάλη Μπουρμπούλη δημιουργώντας τον Δεκέμβριο του 1998, το album "Άγγιγμα Ψυχής" (που περιέχει τη μουσική και τα τραγούδια της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς). Ένα album που γνωρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία και σύντομα γίνεται πλατινένιο. Από τη δισκογραφική αυτή δουλειά ξεχωρίζουν το "Αγγιγμα Ψυχής" και "Το Σώμα Που Ζητάς".
Το Μάρτιο του 2000, κυκλοφορεί η πρώτη προσωπική του δουλειά με τίτλο "Παράξενη Γιορτή". Σημαντικοί συνθέτες και στιχουργοί συγκεντρώνονται για να δημιουργηθεί αυτό το album, από το οποίο γεννιούνται οι μεγαλύτερες επιτυχίες της εποχής. Το "Μόνο Στα Όνειρα" σε σύνθεση του Μιχάλη, μένει στο Νο1 του ραδιοφωνικού airplay για εβδομάδες, ενώ η "Παράξενη Γιορτή", το "Και Θα Χαθώ" και όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου ακολουθούν αντίστοιχη πορεία. Η "Παράξενη Γιορτή" αγγίζει τις πωλήσεις ενός διπλά πλατινένιου δίσκου και το μουσικό χάρισμα του Μιχάλη Χατζηγιάννη αρχίζει πλέον να διαφαίνεται καθαρά. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ξεκινά να εμφανίζεται ζωντανά στο αθηναϊκό κοινό πραγματοποιώντας παραστάσεις που γίνονται sold out.
Έχοντας πλέον αποδείξει τόσο το ερμηνευτικό όσο και το συνθετικό του ταλέντο, ο Μιχάλης Χατζηγιάνννης, κυκλοφορεί την Άνοιξη του 2001 το cd single "Δεν Έχω Χρόνο" σε μουσική που υπογράφει ο ίδιος και σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή. Το single αυτό σκαρφαλώνει ταχύτατα στις υψηλότερες θέσεις των charts και γίνεται πλατινένιο, συναντώντας την "Παράξενη Γιορτή" που θα μείνει εκεί για πολύ καιρό ακόμα.
Το 2001 είναι η χρονιά της πρώτης μεγάλης συναυλιακής συνεργασίας καθώς συναντιέται στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τη Χαρούλα Αλεξίου.
Το καλοκαίρι τον βρίσκει στην πρώτη του περιοδεία μαζί με την Ελένη Πέτα, ενώ από το φθινόπωρο συμμετέχει μαζί τους και η Ηρώ δημιουργώντας ένα από τα πιο επιτυχημένα σχήματα της σεζόν 2001-2002.
Την Άνοιξη του 2002 κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό του album με τίτλο "Κρυφό Φιλί", με πωλήσεις που πλησιάζουν τις 120.000 (τριπλά πλατινένιο cd) στο οποίο η σύνθεση των περισσοτέρων τραγουδιών ανήκει στον ίδιο ενώ στίχους έγραψαν η Ελένη Ζιώγα, η Ελεάνα Βραχάλη, η Μαριανίνα Κριεζή, η Λίνα Νικολακοπούλου και άλλοι. Το album αυτό εμφανίζει τις επιτυχίες την μία μετά την άλλη και ξεκινώντας από το "Είσαι Εδώ", το οποίο εκτινάζεται στην ραδιοφωνική κορυφή ενώ ακολουθούν "Το Σ' Αγαπώ", το "Χωρίς Αναπνοή", η "Εκδρομή", "Ο Καπνός", το ομότιτλο "Κρυφό Φιλί", "Το Πάρτυ" και άλλα. Το album αυτό χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το πολύπλευρο ταλέντο του Μιχάλη Χατζηγιάννη, που τον καθιστά έναν από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς-τραγουδιστές της εποχής μας.
Το καλοκαίρι του 2002 πραγματοποιεί με τεράστια επιτυχία την πρώτη του προσωπική καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα με 40 sold out συναυλίες, ενώ το χειμώνα συνεργάζεται για παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τη Δήμητρα Γαλάνη.
Το 2003, κυκλοφορεί το CD single "Μόνος Μου". Το "Αν Μου Τηλεφωνούσες" κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και παίζεται ασταμάτητα από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ήταν το ελληνικό τραγούδι με τις περισσότερες ραδιοφωνικές μεταδόσεις για το 2003! Την ίδια πορεία ακολουθεί και το ομότιτλο "Μόνος Μου" που γίνεται τόσο αγαπητό στο κοινό ώστε το single να ξεπεράσει τις πωλήσεις του τριπλά πλατινένιου.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη ίσως περιοδεία που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με 70 sold out συναυλίες.
Το χειμώνα του 2003 - 2004 εμφανίστηκε στην Αθήνα (Vox) και στη Θεσσαλονίκη (στη μουσική σκηνή FIX) ως επικεφαλής ενός εξαιρετικά επιτυχημένου προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν η Δέσποινα Ολυμπίου - με την οποία συνεργάσθηκε και δισκογραφικά στο πλατινένιο single "Βάλε Μουσική" το οποίο περιλαμβάνει και το πιο επιτυχημένο ντουέτο της χρονιάς "Να 'σουν αλλιώς" - και η Αθηνά Ρούτση.
Τον Φεβρουάριο του 2004, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης γράφει τη μουσική και τα τραγούδια για την κινηματογραφική ταινία του Λάκη Λαζόπουλου, "Ρ20". Το CD single που κυκλοφορεί δεν αργεί να γίνει χρυσό, ακολουθώντας την πορεία των προηγούμενων
Την 1η Απριλίου του 2004 κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό album του Μιχάλη Χατζηγιάννη με τίτλο "Ακατάλληλη σκηνή" το οποίο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα γίνεται πλατινένιο. Από το album αυτό ξεχώρισε ήδη το "Για σένα", το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση του επίσημου ραδιοφωνικού chart από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας. Επίσης, τραγούδια όπως το "Ακατάλληλη σκηνή", "Που 'ναι η αγάπη", "Μη μ' ονειρευτείς" κ.α. άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα αγαπητά στους ακροατές του ραδιοφώνου.
Στις 30 Απριλίου, ο Μιχάλης συμμετείχε στην μεγάλη τελετή Διεύρυνσης της Ευρώπης τραγουδώντας για την Κύπρο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία και μεταδόθηκε απευθείας από όλα τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια της Ευρώπης!
Το καλοκαίρι του 2004, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης πραγματοποίησε άλλη μια μεγάλη περιοδεία με συναυλίες ανά την Ελλάδα και την Κύπρο. Πολύ σημαντική επίσης ήταν η συμμετοχή του στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.
Ο χειμώνας του 2004 - 2005 βρίσκει τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ μαζί με τον Πασχάλη Τερζή στο πιο πετυχημένο πρόγραμμα της χρονιάς που ολοκληρώνεται την Κυριακή 24 Απριλίου και αμέσως μετά το Πάσχα μετακομίσε στην Θεσσαλονίκη γνωρίζοντας φυσικά τεράστια επιτυχία!
Το καλοκαίρι του 2005 ο Μιχάλης πραγματοποίησε άλλη μια μεγάλη περιοδεία 30 συναυλιών στην Ελλάδα, μια περιοδεία που ολοκληρώθηκε στο Θέατρο του Λυκαβηττού με δυο sold out συναυλίες, οι οποίες ηχογραφήθηκαν.
Τον Οκτώβριο του 2005, πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στην Αυστραλία
Στις αρχές Νοεμβρίου, ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΝΑ μαζί με τον Αντώνη Ρέμο, ένα σχήμα που εύκολα χαρακτηρίστηκε "Σχήμα της χρονιάς"!
Τον Μάρτιο του 2006, ο Μιχάλης κυκλοφόρησε το πρώτο του Live CD, μια πολυτελή έκδοση η οποία περιελάμβανε ένα διπλό CD με όλες του τις μεγάλες επιτυχίες σε ζωντανή ηχογράφηση αλλά και τρία καινούργια τραγούδια - τα "Δεν Φεύγω", "Δεν Είμαι Εδώ Για Κανέναν" και "Μοιάζουμε" - που έγιναν αμέσως τεράστιες επιτυχίες. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης ένα DVD διάρκειας δυόμιση ωρών με αποσπάσματα από τις συναυλίες του, backstage στιγμιότυπα και φωτογραφικό υλικό.
Τον Απρίλιο του 2006 Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με τον Γιώργο Νταλάρα - μετά από δυο sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2004 - σε μια περιοδεία σε Αμερική και Καναδά. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν τις πόλεις Ατλάντικ Σίτυ, Κονέκτικατ, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Μόντρεαλ και Τορόντο.
Τον Μαΐο του 2006, ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στην "Πολιτεία" της Θεσσαλονίκης μαζί με την Νατάσα Θεοδωρίδου, με την οποία συνεργάζεται για πρώτη φορά επί σκηνής. Αφορμή για τη συνεργασία αυτή στάθηκε και η προηγούμενη δισκογραφική συνεργασία τους, μια και ο Μιχάλης υπογράφει τρία τραγούδια στο πρόσφατο δίσκο της Νατάσας, "Ως Εκεί Που Η Καρδιά Μπορεί Ν' Αντέξει".
Το καλοκαίρι του 2006, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης πραγματοποιεί μια ακόμα μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα, η οποία περιελάμβανε περισσότερες από 50 sold out συναυλίες, ενώ παράλληλα, τον Αύγουστο του 2006, κυκλοφορεί το CD single "Όλα ή Τίποτα" το οποίο μέσα σε χρόνο ρεκόρ γίνεται διπλά πλατινένιο.
Τον Δεκέμβριο του 2006, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κυκλοφορεί το τέταρτο άλμπουμ της καριέρας του με τίτλο "Φίλοι και Εχθροί". Το άλμπουμ μέσα σε δύο εβδομάδες από την κυκλοφορία του γίνεται 2πλα πλατινένιο και τραγούδια όπως "Να Είσαι Εκεί", "Τα Αισθήματα", "Φίλοι και Εχθροί" γίνονται αμέσως μεγάλες επιτυχίες στο ραδιόφωνο.
Διακρίσεις
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία του:
Βραβεία Αρίων 2002:
Καλύτερος pop δίσκος "Κρυφό Φιλί"
Καλύτερος pop τραγουδιστής
Καλύτερος έντεχνος τραγουδιστής
Βραβεία Αρίων 2003:
Καλύτερο έντεχνο τραγούδι "Αν μου τηλεφωνούσες"
Καλύτερο σύγχρονο - λαϊκό τραγούδι "Μόνος μου"
Καλύτερος Τραγουδιστής της Χρονιάς
Βραβείο πωλήσεων για το 3πλα πλατινένιο CD single "Μόνος μου"
Βραβεία Αρίων 2004:
Καλύτερος Δίσκος της χρονιάς: "Ακατάλληλη σκηνή"
Καλύτερος Έντεχνος Τραγουδιστής
Καλύτερος Pop Τραγουδιστής
Καλύτερος pop Δίσκος: "Ακατάλληλη σκηνή"
Καλύτερο pop τραγούδι: "Για σένα"
Βραβεία Αρίων 2005:
Καλύτερο Έντεχνο Τραγούδι: "Να Μείνεις Εδώ"
Θα επανελθω για τα τελευταια πεντε χρονια .........
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λευκωσία της Κύπρου στις 5 Νοεμβρίου 1979. Είναι απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας Λονδίνου (Royal College Of London) με πτυχίο πιάνου, κιθάρας και ανωτάτων θεωρητικών μαθημάτων.
Ξεκίνησε την δισκογραφική του καριέρα στην Κύπρο, μετρώντας σε μικρή ηλικία 3 πλατινένιους δίσκους, το "Σενάριο" 1995, το "Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τραγουδά Δώρο Γεωργιάδη" 1996 και το "Επαφή" 1997, ενώ συμμετείχε και άλλες μουσικές παραγωγές.
Το Μάιο του 1998, εκπροσωπεί την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, συνθέτοντας και ερμηνεύοντας το τραγούδι "Γέννεσις". Εκεί ο Μιχάλης Χατζηγιάννης απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για τις φωνητικές του ικανότητες και τη σκηνική του παρουσία.
Αμέσως μετά, συνεργάζεται με τον Γιώργο Χατζηνάσιο και τον στιχουργό και ποιητή Μιχάλη Μπουρμπούλη δημιουργώντας τον Δεκέμβριο του 1998, το album "Άγγιγμα Ψυχής" (που περιέχει τη μουσική και τα τραγούδια της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς). Ένα album που γνωρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία και σύντομα γίνεται πλατινένιο. Από τη δισκογραφική αυτή δουλειά ξεχωρίζουν το "Αγγιγμα Ψυχής" και "Το Σώμα Που Ζητάς".
Το Μάρτιο του 2000, κυκλοφορεί η πρώτη προσωπική του δουλειά με τίτλο "Παράξενη Γιορτή". Σημαντικοί συνθέτες και στιχουργοί συγκεντρώνονται για να δημιουργηθεί αυτό το album, από το οποίο γεννιούνται οι μεγαλύτερες επιτυχίες της εποχής. Το "Μόνο Στα Όνειρα" σε σύνθεση του Μιχάλη, μένει στο Νο1 του ραδιοφωνικού airplay για εβδομάδες, ενώ η "Παράξενη Γιορτή", το "Και Θα Χαθώ" και όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου ακολουθούν αντίστοιχη πορεία. Η "Παράξενη Γιορτή" αγγίζει τις πωλήσεις ενός διπλά πλατινένιου δίσκου και το μουσικό χάρισμα του Μιχάλη Χατζηγιάννη αρχίζει πλέον να διαφαίνεται καθαρά. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ξεκινά να εμφανίζεται ζωντανά στο αθηναϊκό κοινό πραγματοποιώντας παραστάσεις που γίνονται sold out.
Έχοντας πλέον αποδείξει τόσο το ερμηνευτικό όσο και το συνθετικό του ταλέντο, ο Μιχάλης Χατζηγιάνννης, κυκλοφορεί την Άνοιξη του 2001 το cd single "Δεν Έχω Χρόνο" σε μουσική που υπογράφει ο ίδιος και σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή. Το single αυτό σκαρφαλώνει ταχύτατα στις υψηλότερες θέσεις των charts και γίνεται πλατινένιο, συναντώντας την "Παράξενη Γιορτή" που θα μείνει εκεί για πολύ καιρό ακόμα.
Το 2001 είναι η χρονιά της πρώτης μεγάλης συναυλιακής συνεργασίας καθώς συναντιέται στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τη Χαρούλα Αλεξίου.
Το καλοκαίρι τον βρίσκει στην πρώτη του περιοδεία μαζί με την Ελένη Πέτα, ενώ από το φθινόπωρο συμμετέχει μαζί τους και η Ηρώ δημιουργώντας ένα από τα πιο επιτυχημένα σχήματα της σεζόν 2001-2002.
Την Άνοιξη του 2002 κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό του album με τίτλο "Κρυφό Φιλί", με πωλήσεις που πλησιάζουν τις 120.000 (τριπλά πλατινένιο cd) στο οποίο η σύνθεση των περισσοτέρων τραγουδιών ανήκει στον ίδιο ενώ στίχους έγραψαν η Ελένη Ζιώγα, η Ελεάνα Βραχάλη, η Μαριανίνα Κριεζή, η Λίνα Νικολακοπούλου και άλλοι. Το album αυτό εμφανίζει τις επιτυχίες την μία μετά την άλλη και ξεκινώντας από το "Είσαι Εδώ", το οποίο εκτινάζεται στην ραδιοφωνική κορυφή ενώ ακολουθούν "Το Σ' Αγαπώ", το "Χωρίς Αναπνοή", η "Εκδρομή", "Ο Καπνός", το ομότιτλο "Κρυφό Φιλί", "Το Πάρτυ" και άλλα. Το album αυτό χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το πολύπλευρο ταλέντο του Μιχάλη Χατζηγιάννη, που τον καθιστά έναν από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς-τραγουδιστές της εποχής μας.
Το καλοκαίρι του 2002 πραγματοποιεί με τεράστια επιτυχία την πρώτη του προσωπική καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα με 40 sold out συναυλίες, ενώ το χειμώνα συνεργάζεται για παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τη Δήμητρα Γαλάνη.
Το 2003, κυκλοφορεί το CD single "Μόνος Μου". Το "Αν Μου Τηλεφωνούσες" κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και παίζεται ασταμάτητα από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ήταν το ελληνικό τραγούδι με τις περισσότερες ραδιοφωνικές μεταδόσεις για το 2003! Την ίδια πορεία ακολουθεί και το ομότιτλο "Μόνος Μου" που γίνεται τόσο αγαπητό στο κοινό ώστε το single να ξεπεράσει τις πωλήσεις του τριπλά πλατινένιου.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη ίσως περιοδεία που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με 70 sold out συναυλίες.
Το χειμώνα του 2003 - 2004 εμφανίστηκε στην Αθήνα (Vox) και στη Θεσσαλονίκη (στη μουσική σκηνή FIX) ως επικεφαλής ενός εξαιρετικά επιτυχημένου προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν η Δέσποινα Ολυμπίου - με την οποία συνεργάσθηκε και δισκογραφικά στο πλατινένιο single "Βάλε Μουσική" το οποίο περιλαμβάνει και το πιο επιτυχημένο ντουέτο της χρονιάς "Να 'σουν αλλιώς" - και η Αθηνά Ρούτση.
Τον Φεβρουάριο του 2004, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης γράφει τη μουσική και τα τραγούδια για την κινηματογραφική ταινία του Λάκη Λαζόπουλου, "Ρ20". Το CD single που κυκλοφορεί δεν αργεί να γίνει χρυσό, ακολουθώντας την πορεία των προηγούμενων
Την 1η Απριλίου του 2004 κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό album του Μιχάλη Χατζηγιάννη με τίτλο "Ακατάλληλη σκηνή" το οποίο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα γίνεται πλατινένιο. Από το album αυτό ξεχώρισε ήδη το "Για σένα", το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση του επίσημου ραδιοφωνικού chart από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας. Επίσης, τραγούδια όπως το "Ακατάλληλη σκηνή", "Που 'ναι η αγάπη", "Μη μ' ονειρευτείς" κ.α. άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα αγαπητά στους ακροατές του ραδιοφώνου.
Στις 30 Απριλίου, ο Μιχάλης συμμετείχε στην μεγάλη τελετή Διεύρυνσης της Ευρώπης τραγουδώντας για την Κύπρο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία και μεταδόθηκε απευθείας από όλα τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια της Ευρώπης!
Το καλοκαίρι του 2004, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης πραγματοποίησε άλλη μια μεγάλη περιοδεία με συναυλίες ανά την Ελλάδα και την Κύπρο. Πολύ σημαντική επίσης ήταν η συμμετοχή του στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.
Ο χειμώνας του 2004 - 2005 βρίσκει τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στην ΙΕΡΑ ΟΔΟ μαζί με τον Πασχάλη Τερζή στο πιο πετυχημένο πρόγραμμα της χρονιάς που ολοκληρώνεται την Κυριακή 24 Απριλίου και αμέσως μετά το Πάσχα μετακομίσε στην Θεσσαλονίκη γνωρίζοντας φυσικά τεράστια επιτυχία!
Το καλοκαίρι του 2005 ο Μιχάλης πραγματοποίησε άλλη μια μεγάλη περιοδεία 30 συναυλιών στην Ελλάδα, μια περιοδεία που ολοκληρώθηκε στο Θέατρο του Λυκαβηττού με δυο sold out συναυλίες, οι οποίες ηχογραφήθηκαν.
Τον Οκτώβριο του 2005, πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στην Αυστραλία
Στις αρχές Νοεμβρίου, ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στο ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΝΑ μαζί με τον Αντώνη Ρέμο, ένα σχήμα που εύκολα χαρακτηρίστηκε "Σχήμα της χρονιάς"!
Τον Μάρτιο του 2006, ο Μιχάλης κυκλοφόρησε το πρώτο του Live CD, μια πολυτελή έκδοση η οποία περιελάμβανε ένα διπλό CD με όλες του τις μεγάλες επιτυχίες σε ζωντανή ηχογράφηση αλλά και τρία καινούργια τραγούδια - τα "Δεν Φεύγω", "Δεν Είμαι Εδώ Για Κανέναν" και "Μοιάζουμε" - που έγιναν αμέσως τεράστιες επιτυχίες. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης ένα DVD διάρκειας δυόμιση ωρών με αποσπάσματα από τις συναυλίες του, backstage στιγμιότυπα και φωτογραφικό υλικό.
Τον Απρίλιο του 2006 Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με τον Γιώργο Νταλάρα - μετά από δυο sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2004 - σε μια περιοδεία σε Αμερική και Καναδά. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν τις πόλεις Ατλάντικ Σίτυ, Κονέκτικατ, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Μόντρεαλ και Τορόντο.
Τον Μαΐο του 2006, ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στην "Πολιτεία" της Θεσσαλονίκης μαζί με την Νατάσα Θεοδωρίδου, με την οποία συνεργάζεται για πρώτη φορά επί σκηνής. Αφορμή για τη συνεργασία αυτή στάθηκε και η προηγούμενη δισκογραφική συνεργασία τους, μια και ο Μιχάλης υπογράφει τρία τραγούδια στο πρόσφατο δίσκο της Νατάσας, "Ως Εκεί Που Η Καρδιά Μπορεί Ν' Αντέξει".
Το καλοκαίρι του 2006, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης πραγματοποιεί μια ακόμα μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα, η οποία περιελάμβανε περισσότερες από 50 sold out συναυλίες, ενώ παράλληλα, τον Αύγουστο του 2006, κυκλοφορεί το CD single "Όλα ή Τίποτα" το οποίο μέσα σε χρόνο ρεκόρ γίνεται διπλά πλατινένιο.
Τον Δεκέμβριο του 2006, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κυκλοφορεί το τέταρτο άλμπουμ της καριέρας του με τίτλο "Φίλοι και Εχθροί". Το άλμπουμ μέσα σε δύο εβδομάδες από την κυκλοφορία του γίνεται 2πλα πλατινένιο και τραγούδια όπως "Να Είσαι Εκεί", "Τα Αισθήματα", "Φίλοι και Εχθροί" γίνονται αμέσως μεγάλες επιτυχίες στο ραδιόφωνο.
Διακρίσεις
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία του:
Βραβεία Αρίων 2002:
Καλύτερος pop δίσκος "Κρυφό Φιλί"
Καλύτερος pop τραγουδιστής
Καλύτερος έντεχνος τραγουδιστής
Βραβεία Αρίων 2003:
Καλύτερο έντεχνο τραγούδι "Αν μου τηλεφωνούσες"
Καλύτερο σύγχρονο - λαϊκό τραγούδι "Μόνος μου"
Καλύτερος Τραγουδιστής της Χρονιάς
Βραβείο πωλήσεων για το 3πλα πλατινένιο CD single "Μόνος μου"
Βραβεία Αρίων 2004:
Καλύτερος Δίσκος της χρονιάς: "Ακατάλληλη σκηνή"
Καλύτερος Έντεχνος Τραγουδιστής
Καλύτερος Pop Τραγουδιστής
Καλύτερος pop Δίσκος: "Ακατάλληλη σκηνή"
Καλύτερο pop τραγούδι: "Για σένα"
Βραβεία Αρίων 2005:
Καλύτερο Έντεχνο Τραγούδι: "Να Μείνεις Εδώ"
Θα επανελθω για τα τελευταια πεντε χρονια .........
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ
Η Δέσποινα Βανδή ξεκίνησε τα πρώτα μουσικά της βήματα ενώ ήταν ακόμη φοιτήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου σπούδαζε Φιλοσοφία Παιδαγωγική και Ψυχολογία. Κάνοντας ήδη τα πρώτα μαθήματα φωνητικής, ξεκινά τις πρώτες της εμφανίσεις σε μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης. Αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι και λίγο μετά την απόκτηση του πτυχίου της, έρχεται στην Αθήνα.
Η πρώτη της δισκογραφική δουλειά είναι γεγονός το 1994 με τίτλο "ΓΕΛΑ ΜΟΥ" (από την εταιρία MINOS EMI) και με τη συνδρομή δύο μεγάλων τραγουδιστών, του Βασίλη Καρρά στην σύνθεση και με την συμμετοχή του Γιάννη Πάριου, σε ένα τραγούδι του δίσκου.
Το ταλέντο της, η αίσθηση που προκαλεί η φωνή της, η ακτινοβολία της πάνω στη σκηνή, εντυπωσιάζουν και πολύ σύντομα κυκλοφορεί ο δεύτερος της δίσκος με τίτλο "ΕΣΕΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ" σε τραγούδια του Τόνυ Κονταξάκη.
Το 1997 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τη Δέσποινα Βανδή καθώς η γνωριμία της και η συνεργασία της με τον κορυφαίο συνθέτη Φοίβο, κάνει όλη την Ελλάδα να τραγουδά τις "ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ", δίσκος που γίνεται διπλά πλατινένιος και την εκτοξεύει στην κορυφή.
Η Δέσποινα Βανδή γοητεύει το κοινό στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό καθώς ξεκινά τις πρώτες τις συναυλίες στην Αμερική και στην Αυστραλία. Στην χαραυγή της νέας χιλιετίας τον Δεκέμβριο του 1999 ο Φοίβος δημιουργεί και η Δέσποινα μεγαλουργεί στον δίσκο "ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ" που σε λίγες μόνο μέρες γίνεται τριπλά πλατινένιος.
Μέσα στο 2000 πραγματοποιεί την πρώτη της μεγάλη συναυλία στον Λυκαβηττό, κυκλοφορεί το cd single "ΥΠΟΦΕΡΩ" που γίνεται πέντε φορές πλατινένιο ενώ ξεκινά τις εμφανίσεις της στο REX και χρίζεται ως η κορυφαία ελληνίδα show woman! καθώς το πρόγραμμα που παρουσιάζει σε χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, θα συζητηθεί όσο κανένα άλλο τα τελευταία χρόνια.
Τον επόμενο χρόνο ακολουθεί η μεγάλη συναυλία στο Σ.Ε.Φ., που ήταν ήδη sold out μια εβδομάδα πριν την πραγματοποίησή της. Τα έσοδα της συναυλίας πηγαίνουν στο σύλλογο "ΕΛΠΙΔΑ" για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Λίγο μετά ο πρόεδρος της VIRGIN R. Branson την προσκαλεί στο Λονδίνο μαζί με τον Φοίβο για να της αποδώσει την τιμή της πιο εμπορικής ελληνίδας τραγουδίστριας της χρονιάς!
Στα τέλη του 2001 η Δέσποινα Βανδή αλλάζει δισκογραφική στέγη και εντάσσεται στο δυναμικό της νεοσύστατης εταιρίας "HEAVEN" και παρουσιάζει τη νέα της συνεργασία με τον Φοίβο.
Το άλμπουμ "ΓΕΙΑ" σπάει όλα τα ρεκόρ της ελληνικής δισκογραφίας αφού γίνεται 4 φορές πλατινένιο μέσα σε 11 μέρες από την κυκλοφορία του!!! Αυτός ο δίσκος όμως δημιουργεί την δική του ιστορία και προδιαγράφει μια ξεχωριστή πορεία.
Την Άνοιξη του 2002 στα "WORLD MUSIC AWARDS", σε έναν από τους μεγαλύτερους μουσικούς θεσμούς του κόσμου, η Δέσποινα Βανδή είναι ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα. Θα βρεθεί στο Μονακό, όπου θα παραλάβει το βραβείο της ως "BEST SELLING ARTIST" (η τραγουδίστρια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για το 2001), διάκριση που περιλαμβάνει ανάμεσα σε κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, ενώ για πρώτη φορά αποδίδεται τέτοια τιμή σε έλληνα καλλιτέχνη.
Το 2003 που ακολουθεί είναι μια χρονιά έντονων συγκινήσεων. Το "ΓΕΙΑ" ξεκινά την διεθνή του πορεία και καταξιώνει την ελληνίδα τραγουδίστρια στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Στην αγγλική εκδοχή που δημιουργεί ο Φοίβος, αλλά και στα remix που έκαναν σπουδαίοι Dj όπως οι Milk and Sugar, Level K, Nick Skitz, Dj Gregory, Elroy and Piper, το "GIA" γίνεται το Νο1 dance κομμάτι της χρονιάς σε Αμερική, Γερμανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βραζιλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Τουρκία, Κύπρο, Σουηδία.
Η χρονιά κρύβει και προσωπικά έντονες στιγμές, καθώς το καλοκαίρι η Δέσποινα Βανδή παντρεύεται τον Ντέμη Νικολαΐδη και κυοφορεί το πρώτο της παιδί.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου αποχαιρετά- όπως φάνηκε και στην συνέχεια- για λίγο το ελληνικό κοινό, με τη συναυλία που δίνει στο θέατρο Λυκαβηττού με περισσότερους από 7.000 θαυμαστές της να την αποθεώνουν, ενώ η ίδια τους χαρίζει ένα μοναδικό πρόγραμμα τρίωρης διάρκειας που θα αποτυπωθεί και δισκογραφικά στο -"ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ LIVE".
Τους επόμενους μήνες θα βρεθεί, λόγω και των επαγγελματικών υποχρεώσεων του συζύγου της στην Ισπανία, αλλά να συνεχίσει παρά την προχωρημένη της εγκυμοσύνη, να αποδέχεται τις προσκλήσεις για να βρεθεί στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της Γερμανίας, του Βελγίου και της Σουηδίας, την στιγμή που στην Αμερική σύμφωνα με το DANCE RADIO AIRPLAY του BILLBOARD το "GIA" είναι στο Νο1 (10 Ιανουαρίου στο Νο4 και στις 20 Ιανουαρίου στο Νο1).
Όμως Νο1 είναι το "GIA" και στο DANCE RADIO TOP 30 CHART των μεγαλύτερων ραδιοφωνικών σταθμών των Η.Π.Α. όπως του WKTU, KKDL, WPYM.
Στην δεύτερη μεγαλύτερη μουσική αγορά του πλανήτη στην Μεγάλη Βρετανία η Δέσποινα Βανδή βρίσκεται και πάλι στη κορυφή. Σύμφωνα με το Music Week στα Club Charts της 24ης Ιανουαρίου βρίσκεται στο Νο1!!!!
Μετά τη γέννηση της κόρης της Μελίνας, θα βρεθεί στην Πορτογαλία όπου θα βραβευτεί ως κορυφαία "Dance Artist" για το 2004 και θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη συναυλία, γοητεύοντας αυτή την φορά τον ευρωπαϊκό κοινό της.
Λίγους μήνες μετά κυκλοφορεί στην διεθνή αγορά το "OPA OPA" και αυτή τη φορά ο Φοίβος διασκευάζει μαζί με τον Bass Bumpers την σύνθεση του Γιώργου Αλκαίου και η Δέσποινα γνωρίζει νέα μεγάλη επιτυχία από την μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Ασία.
Το καλοκαίρι του 2004 είναι το καλοκαίρι των μεγάλων αθλητικών συγκινήσεων και ενώ η Δέσποινα Βανδή βρίσκεται στις εξέδρες των γηπέδων της Πορτογαλίας, ως ένθερμη φίλαθλος της Εθνικής μας ομάδας Ποδοσφαίρου στον τελικό του EURO 2004, από τα μεγάφωνα του σταδίου LA LUZ της Πορτογαλίας ακούγεται το "GIA"!!
Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έρχεται και το cd single "COME ALONG NOW" σε σύνθεση και πάλι του Φοίβου. Το τραγούδι που αποτελεί το μουσικό θέμα της επίσημης διεθνούς διαφημιστικής καμπάνιας της COCA COLA δημιουργεί αίσθηση και προκαλεί διθυραμβικά σχόλια από τον παγκόσμιο τύπο για την ελληνίδα, αλλά διεθνή πια DESPINA VANDI.
Οι live εμφανίσεις και οι πρωτιές δεν σταματούν εδώ. Στα μέσα Αυγούστου η ελληνίδα σταρ ταξιδεύει στην Νέα Υόρκη και πραγματοποιεί δύο μεγάλες συναυλίες, στο dance festival BEATSTOCK που διοργανώνεται από τον μεγαλύτερο ραδιοφωνικό σταθμό των Η.Π.Α. τον KTU. Επιστρέφει στην Γερμανία όπου πραγματοποιεί τηλεοπτικές εμφανίσεις, ενώ το "OPA OPA" βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα του HOT DANCE RADIO AIRPLAY του BILLBOARD στην Αμερική και στις κορυφαίες θέσεις στην Ρωσία, Τουρκία, Αυστραλία, στις Σκανδιναβικές χώρες αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποζητούν την Δέσποινα Βανδή και εκείνη ταξιδεύει για δεύτερη φορά στις αρχές Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας τέσσερις συναυλίες στο Σικάγο, στην Νέα Υόρκη, στο Ατλάντικ Σϊτυ αλλά και στο Τορόντο του Καναδά. Οι συναυλίες είναι sold out δημιουργούν εντύπωση και προκαλούν το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων.
Από την μια πλευρά του Ατλαντικού στην άλλη. Η Δέσποινα Βανδή ταξιδεύει στη Μόσχα τον Νοέμβριο καθώς μετά την επιτυχία που είχε στην Ρωσία το καλοκαίρι το "OPA-OPA" το "COME ALONG NOW" γίνεται το δεύτερο πιο εμπορικό τραγούδι στην Ρωσία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων!
Ο μεγαλύτερος σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας, ο HIT FM της δίνει ειδικό τιμητικό βραβείο σε μια εκδήλωση - συναυλία, όπου η Δέσποινα Βανδή αποθεώνεται από χιλιάδες θαυμαστές της. Την ίδια αίσθηση προκαλεί και η εμφάνισή της ως special guest star στο STAR FACTORY ACADEMY, το παιχνίδι των ταλέντων του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού CHANNEL ONE.
Ο Δεκέμβριος φέρνει όμως και την αναμενόμενη εδώ και καιρό νέα της δισκογραφική δουλειά.
Μετά την επιτυχία του "ΓΕΙΑ" πριν από δύο χρόνια, η Δέσποινα Βανδή επιστρέφει στον δικό της ....μουσικό παράδεισο
Σε μουσική και στίχους Φοίβου κυκλοφόρησε ο νέος της δίσκος με τίτλο "ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ"!!, ο οποίος έγινε πλατινένιος από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, ενώ μετά την απουσία ενός χρόνου, η σκηνή του REX παίρνει "φωτιά" καθώς η Δέσποινα Βανδή επέστρεψε σε ένα show πολύ υψηλών αξιώσεων!!!
Τέλη Μαρτίου του 2005 η Δέσποινα θα είναι για μια ακόμη φορά κοντά στα παιδιά, θα αποδεχθεί την πρόσκληση τεσσάρων σωματείων της Θεσσαλονίκης για άτομα με ειδικές ικανότητες και θα δώσει αφιλοκερδώς μια μεγάλη συναυλία στο "ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ" με περισσότερους από 10 χιλιάδες θεατές.
Μετά το τέλος των πολύ πετυχημένων της εμφανίσεων στην ΑΘήνα η Δέσποινα Βανδή βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη στην "ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ" ενώ το καλοκαίρι ξεκίνησε την περιοδεία της σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Σταθμός αυτής της χρονιάς και η μεγάλη συναυλία στην Κύπρο, στο "ΤΣΙΡΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ" σε μια μοναδική σκηνή και σε μια μοναδική παραγωγή! Τρεις ημέρες μετά δόθηκε και η συναυλία στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα παιδιά του "ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟΥ" του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.
Χειμώνα του 2006 η Δέσποινα Βανδή βρίσκεται για 5η συνεχή χρονιά στο REX. Μαζί της ο Γιώργος Μαζωνάκης και ο Γιώργος Χρήστου. Τέλη Νοεμβρίου κυκλοφόρησαν και τα τέσσερα νέα τραγούδια με την υπογραφή - για μια ακόμη φορά - του Φοίβου, στο cd single με τίτλο "Κάλαντα"!
Θα επανελθω με περισοτερεσ πληροφοριεσ για τα τελευταια πεντε χρονια .........
Η Δέσποινα Βανδή ξεκίνησε τα πρώτα μουσικά της βήματα ενώ ήταν ακόμη φοιτήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου σπούδαζε Φιλοσοφία Παιδαγωγική και Ψυχολογία. Κάνοντας ήδη τα πρώτα μαθήματα φωνητικής, ξεκινά τις πρώτες της εμφανίσεις σε μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης. Αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι και λίγο μετά την απόκτηση του πτυχίου της, έρχεται στην Αθήνα.
Η πρώτη της δισκογραφική δουλειά είναι γεγονός το 1994 με τίτλο "ΓΕΛΑ ΜΟΥ" (από την εταιρία MINOS EMI) και με τη συνδρομή δύο μεγάλων τραγουδιστών, του Βασίλη Καρρά στην σύνθεση και με την συμμετοχή του Γιάννη Πάριου, σε ένα τραγούδι του δίσκου.
Το ταλέντο της, η αίσθηση που προκαλεί η φωνή της, η ακτινοβολία της πάνω στη σκηνή, εντυπωσιάζουν και πολύ σύντομα κυκλοφορεί ο δεύτερος της δίσκος με τίτλο "ΕΣΕΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ" σε τραγούδια του Τόνυ Κονταξάκη.
Το 1997 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τη Δέσποινα Βανδή καθώς η γνωριμία της και η συνεργασία της με τον κορυφαίο συνθέτη Φοίβο, κάνει όλη την Ελλάδα να τραγουδά τις "ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ", δίσκος που γίνεται διπλά πλατινένιος και την εκτοξεύει στην κορυφή.
Η Δέσποινα Βανδή γοητεύει το κοινό στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό καθώς ξεκινά τις πρώτες τις συναυλίες στην Αμερική και στην Αυστραλία. Στην χαραυγή της νέας χιλιετίας τον Δεκέμβριο του 1999 ο Φοίβος δημιουργεί και η Δέσποινα μεγαλουργεί στον δίσκο "ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ" που σε λίγες μόνο μέρες γίνεται τριπλά πλατινένιος.
Μέσα στο 2000 πραγματοποιεί την πρώτη της μεγάλη συναυλία στον Λυκαβηττό, κυκλοφορεί το cd single "ΥΠΟΦΕΡΩ" που γίνεται πέντε φορές πλατινένιο ενώ ξεκινά τις εμφανίσεις της στο REX και χρίζεται ως η κορυφαία ελληνίδα show woman! καθώς το πρόγραμμα που παρουσιάζει σε χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, θα συζητηθεί όσο κανένα άλλο τα τελευταία χρόνια.
Τον επόμενο χρόνο ακολουθεί η μεγάλη συναυλία στο Σ.Ε.Φ., που ήταν ήδη sold out μια εβδομάδα πριν την πραγματοποίησή της. Τα έσοδα της συναυλίας πηγαίνουν στο σύλλογο "ΕΛΠΙΔΑ" για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Λίγο μετά ο πρόεδρος της VIRGIN R. Branson την προσκαλεί στο Λονδίνο μαζί με τον Φοίβο για να της αποδώσει την τιμή της πιο εμπορικής ελληνίδας τραγουδίστριας της χρονιάς!
Στα τέλη του 2001 η Δέσποινα Βανδή αλλάζει δισκογραφική στέγη και εντάσσεται στο δυναμικό της νεοσύστατης εταιρίας "HEAVEN" και παρουσιάζει τη νέα της συνεργασία με τον Φοίβο.
Το άλμπουμ "ΓΕΙΑ" σπάει όλα τα ρεκόρ της ελληνικής δισκογραφίας αφού γίνεται 4 φορές πλατινένιο μέσα σε 11 μέρες από την κυκλοφορία του!!! Αυτός ο δίσκος όμως δημιουργεί την δική του ιστορία και προδιαγράφει μια ξεχωριστή πορεία.
Την Άνοιξη του 2002 στα "WORLD MUSIC AWARDS", σε έναν από τους μεγαλύτερους μουσικούς θεσμούς του κόσμου, η Δέσποινα Βανδή είναι ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα. Θα βρεθεί στο Μονακό, όπου θα παραλάβει το βραβείο της ως "BEST SELLING ARTIST" (η τραγουδίστρια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για το 2001), διάκριση που περιλαμβάνει ανάμεσα σε κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, ενώ για πρώτη φορά αποδίδεται τέτοια τιμή σε έλληνα καλλιτέχνη.
Το 2003 που ακολουθεί είναι μια χρονιά έντονων συγκινήσεων. Το "ΓΕΙΑ" ξεκινά την διεθνή του πορεία και καταξιώνει την ελληνίδα τραγουδίστρια στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Στην αγγλική εκδοχή που δημιουργεί ο Φοίβος, αλλά και στα remix που έκαναν σπουδαίοι Dj όπως οι Milk and Sugar, Level K, Nick Skitz, Dj Gregory, Elroy and Piper, το "GIA" γίνεται το Νο1 dance κομμάτι της χρονιάς σε Αμερική, Γερμανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βραζιλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Τουρκία, Κύπρο, Σουηδία.
Η χρονιά κρύβει και προσωπικά έντονες στιγμές, καθώς το καλοκαίρι η Δέσποινα Βανδή παντρεύεται τον Ντέμη Νικολαΐδη και κυοφορεί το πρώτο της παιδί.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου αποχαιρετά- όπως φάνηκε και στην συνέχεια- για λίγο το ελληνικό κοινό, με τη συναυλία που δίνει στο θέατρο Λυκαβηττού με περισσότερους από 7.000 θαυμαστές της να την αποθεώνουν, ενώ η ίδια τους χαρίζει ένα μοναδικό πρόγραμμα τρίωρης διάρκειας που θα αποτυπωθεί και δισκογραφικά στο -"ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ LIVE".
Τους επόμενους μήνες θα βρεθεί, λόγω και των επαγγελματικών υποχρεώσεων του συζύγου της στην Ισπανία, αλλά να συνεχίσει παρά την προχωρημένη της εγκυμοσύνη, να αποδέχεται τις προσκλήσεις για να βρεθεί στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της Γερμανίας, του Βελγίου και της Σουηδίας, την στιγμή που στην Αμερική σύμφωνα με το DANCE RADIO AIRPLAY του BILLBOARD το "GIA" είναι στο Νο1 (10 Ιανουαρίου στο Νο4 και στις 20 Ιανουαρίου στο Νο1).
Όμως Νο1 είναι το "GIA" και στο DANCE RADIO TOP 30 CHART των μεγαλύτερων ραδιοφωνικών σταθμών των Η.Π.Α. όπως του WKTU, KKDL, WPYM.
Στην δεύτερη μεγαλύτερη μουσική αγορά του πλανήτη στην Μεγάλη Βρετανία η Δέσποινα Βανδή βρίσκεται και πάλι στη κορυφή. Σύμφωνα με το Music Week στα Club Charts της 24ης Ιανουαρίου βρίσκεται στο Νο1!!!!
Μετά τη γέννηση της κόρης της Μελίνας, θα βρεθεί στην Πορτογαλία όπου θα βραβευτεί ως κορυφαία "Dance Artist" για το 2004 και θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη συναυλία, γοητεύοντας αυτή την φορά τον ευρωπαϊκό κοινό της.
Λίγους μήνες μετά κυκλοφορεί στην διεθνή αγορά το "OPA OPA" και αυτή τη φορά ο Φοίβος διασκευάζει μαζί με τον Bass Bumpers την σύνθεση του Γιώργου Αλκαίου και η Δέσποινα γνωρίζει νέα μεγάλη επιτυχία από την μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Ασία.
Το καλοκαίρι του 2004 είναι το καλοκαίρι των μεγάλων αθλητικών συγκινήσεων και ενώ η Δέσποινα Βανδή βρίσκεται στις εξέδρες των γηπέδων της Πορτογαλίας, ως ένθερμη φίλαθλος της Εθνικής μας ομάδας Ποδοσφαίρου στον τελικό του EURO 2004, από τα μεγάφωνα του σταδίου LA LUZ της Πορτογαλίας ακούγεται το "GIA"!!
Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έρχεται και το cd single "COME ALONG NOW" σε σύνθεση και πάλι του Φοίβου. Το τραγούδι που αποτελεί το μουσικό θέμα της επίσημης διεθνούς διαφημιστικής καμπάνιας της COCA COLA δημιουργεί αίσθηση και προκαλεί διθυραμβικά σχόλια από τον παγκόσμιο τύπο για την ελληνίδα, αλλά διεθνή πια DESPINA VANDI.
Οι live εμφανίσεις και οι πρωτιές δεν σταματούν εδώ. Στα μέσα Αυγούστου η ελληνίδα σταρ ταξιδεύει στην Νέα Υόρκη και πραγματοποιεί δύο μεγάλες συναυλίες, στο dance festival BEATSTOCK που διοργανώνεται από τον μεγαλύτερο ραδιοφωνικό σταθμό των Η.Π.Α. τον KTU. Επιστρέφει στην Γερμανία όπου πραγματοποιεί τηλεοπτικές εμφανίσεις, ενώ το "OPA OPA" βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα του HOT DANCE RADIO AIRPLAY του BILLBOARD στην Αμερική και στις κορυφαίες θέσεις στην Ρωσία, Τουρκία, Αυστραλία, στις Σκανδιναβικές χώρες αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποζητούν την Δέσποινα Βανδή και εκείνη ταξιδεύει για δεύτερη φορά στις αρχές Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας τέσσερις συναυλίες στο Σικάγο, στην Νέα Υόρκη, στο Ατλάντικ Σϊτυ αλλά και στο Τορόντο του Καναδά. Οι συναυλίες είναι sold out δημιουργούν εντύπωση και προκαλούν το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων.
Από την μια πλευρά του Ατλαντικού στην άλλη. Η Δέσποινα Βανδή ταξιδεύει στη Μόσχα τον Νοέμβριο καθώς μετά την επιτυχία που είχε στην Ρωσία το καλοκαίρι το "OPA-OPA" το "COME ALONG NOW" γίνεται το δεύτερο πιο εμπορικό τραγούδι στην Ρωσία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων!
Ο μεγαλύτερος σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας, ο HIT FM της δίνει ειδικό τιμητικό βραβείο σε μια εκδήλωση - συναυλία, όπου η Δέσποινα Βανδή αποθεώνεται από χιλιάδες θαυμαστές της. Την ίδια αίσθηση προκαλεί και η εμφάνισή της ως special guest star στο STAR FACTORY ACADEMY, το παιχνίδι των ταλέντων του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού CHANNEL ONE.
Ο Δεκέμβριος φέρνει όμως και την αναμενόμενη εδώ και καιρό νέα της δισκογραφική δουλειά.
Μετά την επιτυχία του "ΓΕΙΑ" πριν από δύο χρόνια, η Δέσποινα Βανδή επιστρέφει στον δικό της ....μουσικό παράδεισο
Σε μουσική και στίχους Φοίβου κυκλοφόρησε ο νέος της δίσκος με τίτλο "ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ"!!, ο οποίος έγινε πλατινένιος από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, ενώ μετά την απουσία ενός χρόνου, η σκηνή του REX παίρνει "φωτιά" καθώς η Δέσποινα Βανδή επέστρεψε σε ένα show πολύ υψηλών αξιώσεων!!!
Τέλη Μαρτίου του 2005 η Δέσποινα θα είναι για μια ακόμη φορά κοντά στα παιδιά, θα αποδεχθεί την πρόσκληση τεσσάρων σωματείων της Θεσσαλονίκης για άτομα με ειδικές ικανότητες και θα δώσει αφιλοκερδώς μια μεγάλη συναυλία στο "ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ" με περισσότερους από 10 χιλιάδες θεατές.
Μετά το τέλος των πολύ πετυχημένων της εμφανίσεων στην ΑΘήνα η Δέσποινα Βανδή βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη στην "ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ" ενώ το καλοκαίρι ξεκίνησε την περιοδεία της σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Σταθμός αυτής της χρονιάς και η μεγάλη συναυλία στην Κύπρο, στο "ΤΣΙΡΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ" σε μια μοναδική σκηνή και σε μια μοναδική παραγωγή! Τρεις ημέρες μετά δόθηκε και η συναυλία στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα παιδιά του "ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟΥ" του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.
Χειμώνα του 2006 η Δέσποινα Βανδή βρίσκεται για 5η συνεχή χρονιά στο REX. Μαζί της ο Γιώργος Μαζωνάκης και ο Γιώργος Χρήστου. Τέλη Νοεμβρίου κυκλοφόρησαν και τα τέσσερα νέα τραγούδια με την υπογραφή - για μια ακόμη φορά - του Φοίβου, στο cd single με τίτλο "Κάλαντα"!
Θα επανελθω με περισοτερεσ πληροφοριεσ για τα τελευταια πεντε χρονια .........
ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Η σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται καθοριστικά από τη φωνή και τα τραγούδια της Χάρις Αλεξίου. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο μουσικό στερέωμα, στις αρχές της δεκαετίας του '70, μέχρι σήμερα, η Χάρις Αλεξίου έχει διανύσει μια εξαιρετικά γόνιμη και γεμάτη επιτυχίες διαδρομή που οδήγησε αφ' ενός στην αναγνώρισή της σαν ερμηνεύτρια κλασικής αξίας, αφ' ετέρου στην ανάδειξή της σαν κύριο πρόσωπο της νέας ελληνικής δημιουργίας χάρη στους στίχους και τη μουσική της.
Με τη χαρισματική φωνή της, τη μοναδικότητα της ερμηνείας της, τη στιβαρή σκηνική παρουσία της αλλά και τη διαρκή ανίχνευση νέων μουσικών δρόμων η Χάρις Αλεξίου βρίσκεται για πάνω από τριάντα χρόνια στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τραγουδιού και στις καρδιές όλου του κόσμου. Είναι πια η Χαρούλα όλων των Ελλήνων.
Σ' αυτήν τη συναρπαστική πορεία η Χάρις Αλεξίου έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους Έλληνες δημιουργούς, έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου και έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 δίσκους, έχει συμμετάσχει σε δίσκους καταξιωμένων αλλά και νεότερων δημιουργών και έχει συνεργαστεί συστηματικά με νέους καλλιτέχνες, εκφράζοντας έτσι τις πολύπλευρες μουσικές αναζητήσεις της.
Πρώτο σημαντικό σταθμό στη δισκογραφία της αποτέλεσε η συμμετοχή της το 1972 στον δίσκο "ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ" των Απόστολου Καλδάρα και Πυθαγόρα με τον Γιώργο Νταλάρα. Μουσικό έργο ιστορικής αξίας που τη δεκαετία του '70 υπήρχε σε κάθε ελληνική δισκοθήκη, σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και αυτοδίκαια εντάχτηκε στις "100 Μεγαλύτερες Ηχογραφήσεις του Αιώνα" της MINOS - EMI.
Το 1973-74 συμμετέχει στον δίσκο "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΗΛΙΕ" των Μάνου Λοΐζου και Δημήτρη Χριστοδούλου , στον "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ" των Απόστολου Καλδάρα και Λευτέρη Παπαδόπουλου, στην "ΟΔΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ" των Γιάννη Σπανού και Λευτέρη Παπαδόπουλου. Η συνάντηση με τον Μάνο Λοϊζο αποτελεί την αρχή μιας ουσιαστικής φιλίας και μιας σπουδαίας συνεργασίας.
Το 1975 ηχογραφεί τον πρώτο της προσωπικό δίσκο, τα "12 ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ", με την "Δημητρούλα" να κατακτά τις προτιμήσεις του κοινού.
Εμφανίζεται σε μπουάτ στην Πλάκα, ανοίγοντας το δρόμο σε ένα νέο τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών, τελείως διαφορετικό από τη συμβατική λογική των νυχτερινών κέντρων. Συμπίπτει με την περίοδο της μεταπολίτευσης, του πολιτικού τραγουδιού και της αναβίωσης του ρεμπέτικου, που βρίσκει την Χάρις Αλεξίου να τραγουδά μπαλάντες, λαϊκά και έντεχνα, δημοτικά και ρεμπέτικα.
Τραγουδά για μεγάλο διάστημα με τον Γιώργο Νταλάρα, τραγουδά με τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Γιάννη Πάριο. Οι συναυλίες που δίνει σε στάδια και θέατρα με τραγούδια των Λοίζου, Παπαδόπουλου, Νικολόπουλου, Σπανού, Θεοδωράκη, Κουγιουμτζή, σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.
Το 1979 κυκλοφορούν "ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΟΥΛΑΣ" Μάνου Λοΐζου σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και Πυθαγόρα. "Ο φαντάρος" ξεχώρισε αμέσως ενώ το "Όλα σε θυμίζουν" έχει καταγραφεί ως μία από τις κλασικές ελληνικές μπαλάντες.
Η δεκαετία του '80 ξεκινά με τις μεγάλες επιτυχίες "Φεύγω" και "Ξημερώνει".
Οι μπαλάντες στο δίσκο "ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΜΕΡΑΣ" που ηχογραφεί με την Δήμητρα Γαλάνη γίνονται από τα αγαπημένα των θαυμαστών της. Παράλληλα ηχογραφεί δημοτικά, ρεμπέτικα, και λαϊκά, ενώ δίνει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1983 ηχογραφεί "ΤΑ ΤΣΙΛΙΚΑ", ένα συλλεκτικό δίσκο με ρεμπέτικα τραγούδια της περιόδου 1900-1935. Το 1986 συναντά για πρώτη φορά δισκογραφικά τον Θάνο Μικρούτσικο, τραγουδώντας "Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΖΑΛΗ", σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Νίκου Καββαδία, Ανδρέα Μικρούτσικου και Μπάμπη Τσικληρόπουλου. Ο δίσκος γνωρίζει τεράστια επιτυχία με το ομότιτλο τραγούδι, "Το Ερωτικό", την "Ελένη" να ξεχωρίζουν αμέσως. Την ίδια χρονιά κατακτά το γαλλικό κοινό με την εμφάνιση της στο Theatre de la Ville του Παρισιού και αποσπά διθυραμβικές κριτικές. Ταξιδεύει από την Γαλλία στην Κύπρο, την Τυνησία, την Γερμανία και όλη την Ελλάδα.
Το 1987 ανατέλλει ο ΣΕΙΡΙΟΣ και ο Μάνος Χατζιδάκις την καλεί να δώσει ένα ρεσιτάλ με "ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ", την σκηνοθετεί και στη συνέχεια διευθύνει τη δουλειά αυτή στο στούντιο, ενώ το ίδιο καλοκαίρι τραγουδά στις συναυλίες του σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Το 1988 συνεργάζεται με νέους καλλιτέχνες και εμφανίζεται με τους Φατμέ, αλλά και με τον σπουδαίο Ιταλό τραγουδοποιό Paolo Conte. Από τις κοινές της εμφανίσεις τους, τον Δεκέμβριο στο ΠΑΛΛΑΣ προκύπτει νέα δισκογραφική συνεργασία, δύο από τα τραγούδια της οποίας απέδωσε στα ελληνικά από η Λίνα Νικολακοπούλου.
Το 1989 "Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ". Έτσι ονομάζεται η μουσική παράσταση που για δύο χρόνια παρουσίασαν μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Γιάννη Πάριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και ο ομότιτλος δίσκος.
Το 1990 ξεκινά για την Χάρις Αλεξίου με τη δεύτερη δισκογραφική της συνεργασία με τονΘάνο Μικρούτσικο. Είναι το άλμπουμ "ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΩΝΙΑ", σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.
Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, διοργανώνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μια συναυλία-γιορτή, με τίτλο Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΝΥΧΤΑ, που καταγράφηκε ως μια από τις σημαντικότερες συναυλίες της δεκαετίας. Συμμετείχαν καλλιτέχνες που συνδέθηκε για χρόνια μαζί τους, όπως ο Γιάννης Πάριος, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Σαρρής, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Λάκης Λαζόπουλος αλλά και η Μελίνα Μερκούρη.
Το 1991 εμφανίζεται στο ΑΤΤΙΚΟΝ με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα σε "ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΡΕΙΣ". Στην πρώτη ερμηνεύει τραγούδια των Χατζιδάκι, Μπρεχτ, Λοϊζου, Μικρούτσικου, στη δεύτερη φιλοξενεί συγκροτήματα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής, παρουσιάζοντας και δικές της συνθέσεις, ενώ η τρίτη πράξη αποτελεί μια ανθολογία τραγουδιών του ρεπερτορίου της. Ακολουθεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του σε Έλληνα τραγουδιστή.
Με τον σκηνικό και τεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιεί στις συναυλίες της, δημιουργεί νέα δεδομένα για τις εμφανίσεις των καλλιτεχνών.
Το φθινόπωρο του 1991 παρουσιάζει με τον Κώστα Χατζή στο REX και το Ράδιο Σίτι ένα πρόγραμμα που φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Mauro Bolognini. Αποτέλεσμα των εμφανίσεων ο δίσκος "Η ΑΛΕΞΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΧΑΤΖΗ".
Το 1992 ξεκινά η συνεργασία της με την POLYGRAM και ακολουθεί μια πορεία που χαρακτηρίζεται από νέο ύφος στα τραγούδια. Ηχογραφεί το "ΔΙ' ΕΥΧΩΝ" σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, δίσκος που ταράζει τα νερά της ελληνικής δισκογραφίας, ανοίγοντας καινούργιο κύκλο στη μακρόχρονη καριέρα της.
Το 1993 ο δίσκος κυκλοφορεί στην Ιαπωνία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Ισραήλ από την POLYGRAM INTERNATIONAL. Το γαλλικό κανάλι M.C.M. International μαγνητοσκοπεί τη συναυλία της στο θέατρο Λυκαβηττού. Δίνει πάνω από 100 συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Η.Π.Α., Καναδά, Ισραήλ, Ευρώπη, κλείνοντας θριαμβευτικά αυτό τον κύκλο εμφανίσεων με συναυλία στο Θέατρο Mogador του Παρισιού.
Το 1994 ηχογραφεί το "Εϊ!" του Νίκου Αντύπα σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και Άρη Δαβαράκη.
Εμφανίζεται στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία και πάλι του Μauro Bolognini. Και τον Οκτώβριο τραγουδάει για πρώτη φορά στην Ιαπωνία.
Ο δίσκος "ΟΔΟΣ ΝΕΦΕΛΗΣ '88" κυκλοφορεί το 1995 και αποτελείται από τραγούδια που έχει γράψει η ίδια. Στις 15 Απριλίου τoυ '95, η Χάρις Αλεξίου βραβεύεται για τον δίσκο αυτό, στo Palais de Congres τoυ Παρισιού με τo "Prix Adami", βραβείο πoυ απονέμει κάθε χρόνο σε μεγάλους καλλιτέχνες η Ακαδημία Charles Cros. Δημιουργεί το STUDIO ΝΕΦΕΛΗ και παρουσιάζει τα νέα της τραγούδια, φτιάχνοντας μια νέα ατμόσφαιρα καφεθεάτρου. Την σκηνοθετεί ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.
Το 1996 γράφει τους στίχους για το "Τανγκό της Νεφέλης" πάνω σε μουσική της Loreena McKennitt. Το τραγούδι αυτό, μαζί με άλλες ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες της σε όλο τον κόσμο την περίοδο '92-'96, αποτελούν το υλικό του δίσκου "ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ '92-'96". Το "Ταγκό της Νεφέλης" βρίσκεται για πολλούς μήνες ανάμεσα στα δέκα πρώτα τραγούδια της world music στην Ευρώπη.
Το καλοκαίρι του 1997, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Επιτροπής Διεκδίκησης Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", έδωσε συναυλία στον χώρο της Πνύκας με φόντο την Ακρόπολη. Η τεράστια επιτυχία της πρώτης συναυλίας, στις 21 Ιουλίου, αλλά και οι υπεράριθμοι θεατές που δεν κατάφεραν να την παρακολουθήσουν, ήταν η αιτία να πραγματοποιηθούν δύο ακόμα συναυλίες στην Πνύκα.
Το 1998 κυκλοφορεί "ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ", ο δεύτερος δίσκος με αποκλειστικά δικά της τραγούδια, η ηχογράφηση του οποίου έγινε στο Studio Guillaume Tell του Παρισιού με Έλληνες και ξένους μουσικούς.
Περιοδεύει με τον Νίκο Παπάζογλου στη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Δεκέμβριο εμφανίζεται στην Αθήνα. Το "Διογένης Studio" ανακατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες της παράστασης που παρουσίασε με τον Χρήστο Νικολόπουλο. Τις παραστάσεις σκηνοθετεί και πάλι, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.
Τον Οκτώβριο του 1999 τραγουδάει με την διάσημη τουρκάλα τραγουδίστρια Sezen Aksu στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα για τους σεισμοπαθείς των δυο χωρών, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται το καλοκαίρι του 2000 στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη.
Τον Σεπτέμβριο του 2000 κυκλοφορεί ο δίσκος "ΨΙΘΥΡΟΙ". Ερμηνεύει αγαπημένα της τραγούδια μόνο με πιάνο και φωνή. Τα παρουσιάζει τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και το καλοκαίρι, στο μικρό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Μια συναυλία-ρεσιτάλ με τη συνοδεία μικρού μουσικού συνόλου.
Την ίδια χρονιά ιδρύει τη δική της δισκογραφική εταιρία, την "Εστία", με σκοπό να στεγάσει όλες τις μελλοντικές της προτάσεις στη δισκογραφία. Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο είναι το "ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΦΩΣ". Στον δίσκο αυτό συναντά και πάλι συνθέτες και στιχουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε στο παρελθόν.
Το "ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΦΩΣ" γίνεται Lumiere Etrange και κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη από τη Universal Γαλλίας. Ταυτόχρονα η Χάρις Αλεξίου εμφανίζεται στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αίθουσες, όπου αποθεώνεται από κοινό και κριτική με κορυφαία στιγμή την εμφάνιση της στο θέατρο Olympia του Παρισιού.
Το 2002 είναι μια ακόμη δημιουργική χρονιά. Εμφανίζεται στη νέα μουσική σκηνή Cine Κεραμεικός", τραγουδώντας αυτή τη φορά περισσότερα λαϊκά τραγούδια. Μαζί της ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και νεότεροι καλλιτέχνες. Κυκλοφορεί το Cine ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ LIVE.
Το 2003 ο δίσκος Ως την άκρη του ουρανού σου ξεπέρασε τις 160.000 πωλήσεις, έγινε τέσσερις φορές πλατινένιος και η Χάρις Αλεξίου αναδείχθηκε Best Selling Greek Artist για την περίοδο Αύγουστος 2003 έως Αύγουστο 2004 από τα WORLD MUSIC AWARDS, έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της παγκόσμιας δισκογραφίας.
Τον Οκτώβριο 2004 κυκλοφόρησε η συλλογή τραγουδιών με τίτλο Ανθολόγιο. Το διπλό CD περιλαμβάνει 38 τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας της και δύο καινούργια. Η ίδια επέλεξε προσεκτικά τα τραγούδια με κριτήριο όχι μόνο το τι έχει αγαπήσει πιο πολύ ο κόσμος αλλά και το τι σημαίνει το κάθε τραγούδι για την ίδια. Χωρίς να ακολουθείται η χρονολογική σειρά, σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με τα είδη και τις εποχές, δημιουργείται ένα απόλυτα αρμονικό σύνολο για μια ισορροπημένη ακρόαση.
Τον Απρίλιο 2005 επανεκδόθηκαν 16 CD's, όλος ο κατάλογός της στην MINOS EMI, σε remastering και repackaging. Τα άλμπουμς επανεκδόθηκαν με νέα ψηφιακή ηχητική επεξεργασία, σε νέες εξαιρετικά επιμελημένες εκδόσεις (νέα εικαστική επιμέλεια και προσαρμογή του πρωτότυπου υλικού, εκ νέου επιμέλεια και προσθήκη συνοδευτικών κειμένων και στίχων καθώς και φωτογραφιών αρχείου, σύγχρονες με την εποχή της πρώτης έκδοσης).
Από την Ελλάδα ως την Αυστραλία, από τη Ρωσία ως την Αφρική, από την Ευρώπη ως την Αμερική και την Ιαπωνία, η Χάρις Αλεξίου τραγουδά και ταξιδεύει με τη φωνή της το αίσθημα του ελληνικού τραγουδιού. Η ίδια άλλωστε, πιστεύει ότι το ελληνικό τραγούδι μέσα από τους ποιητές και τους μουσουργούς του, την οδήγησε στο να αγαπήσει και να κατανοήσει βαθύτερα τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου της.
.....θα επανελθω με περισοτερεσ πληροφοριεσ για την τελευταια πενταετια.....
Η σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται καθοριστικά από τη φωνή και τα τραγούδια της Χάρις Αλεξίου. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο μουσικό στερέωμα, στις αρχές της δεκαετίας του '70, μέχρι σήμερα, η Χάρις Αλεξίου έχει διανύσει μια εξαιρετικά γόνιμη και γεμάτη επιτυχίες διαδρομή που οδήγησε αφ' ενός στην αναγνώρισή της σαν ερμηνεύτρια κλασικής αξίας, αφ' ετέρου στην ανάδειξή της σαν κύριο πρόσωπο της νέας ελληνικής δημιουργίας χάρη στους στίχους και τη μουσική της.
Με τη χαρισματική φωνή της, τη μοναδικότητα της ερμηνείας της, τη στιβαρή σκηνική παρουσία της αλλά και τη διαρκή ανίχνευση νέων μουσικών δρόμων η Χάρις Αλεξίου βρίσκεται για πάνω από τριάντα χρόνια στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τραγουδιού και στις καρδιές όλου του κόσμου. Είναι πια η Χαρούλα όλων των Ελλήνων.
Σ' αυτήν τη συναρπαστική πορεία η Χάρις Αλεξίου έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους Έλληνες δημιουργούς, έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου και έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 δίσκους, έχει συμμετάσχει σε δίσκους καταξιωμένων αλλά και νεότερων δημιουργών και έχει συνεργαστεί συστηματικά με νέους καλλιτέχνες, εκφράζοντας έτσι τις πολύπλευρες μουσικές αναζητήσεις της.
Πρώτο σημαντικό σταθμό στη δισκογραφία της αποτέλεσε η συμμετοχή της το 1972 στον δίσκο "ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ" των Απόστολου Καλδάρα και Πυθαγόρα με τον Γιώργο Νταλάρα. Μουσικό έργο ιστορικής αξίας που τη δεκαετία του '70 υπήρχε σε κάθε ελληνική δισκοθήκη, σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και αυτοδίκαια εντάχτηκε στις "100 Μεγαλύτερες Ηχογραφήσεις του Αιώνα" της MINOS - EMI.
Το 1973-74 συμμετέχει στον δίσκο "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΗΛΙΕ" των Μάνου Λοΐζου και Δημήτρη Χριστοδούλου , στον "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ" των Απόστολου Καλδάρα και Λευτέρη Παπαδόπουλου, στην "ΟΔΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ" των Γιάννη Σπανού και Λευτέρη Παπαδόπουλου. Η συνάντηση με τον Μάνο Λοϊζο αποτελεί την αρχή μιας ουσιαστικής φιλίας και μιας σπουδαίας συνεργασίας.
Το 1975 ηχογραφεί τον πρώτο της προσωπικό δίσκο, τα "12 ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ", με την "Δημητρούλα" να κατακτά τις προτιμήσεις του κοινού.
Εμφανίζεται σε μπουάτ στην Πλάκα, ανοίγοντας το δρόμο σε ένα νέο τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών, τελείως διαφορετικό από τη συμβατική λογική των νυχτερινών κέντρων. Συμπίπτει με την περίοδο της μεταπολίτευσης, του πολιτικού τραγουδιού και της αναβίωσης του ρεμπέτικου, που βρίσκει την Χάρις Αλεξίου να τραγουδά μπαλάντες, λαϊκά και έντεχνα, δημοτικά και ρεμπέτικα.
Τραγουδά για μεγάλο διάστημα με τον Γιώργο Νταλάρα, τραγουδά με τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Γιάννη Πάριο. Οι συναυλίες που δίνει σε στάδια και θέατρα με τραγούδια των Λοίζου, Παπαδόπουλου, Νικολόπουλου, Σπανού, Θεοδωράκη, Κουγιουμτζή, σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.
Το 1979 κυκλοφορούν "ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΟΥΛΑΣ" Μάνου Λοΐζου σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και Πυθαγόρα. "Ο φαντάρος" ξεχώρισε αμέσως ενώ το "Όλα σε θυμίζουν" έχει καταγραφεί ως μία από τις κλασικές ελληνικές μπαλάντες.
Η δεκαετία του '80 ξεκινά με τις μεγάλες επιτυχίες "Φεύγω" και "Ξημερώνει".
Οι μπαλάντες στο δίσκο "ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΜΕΡΑΣ" που ηχογραφεί με την Δήμητρα Γαλάνη γίνονται από τα αγαπημένα των θαυμαστών της. Παράλληλα ηχογραφεί δημοτικά, ρεμπέτικα, και λαϊκά, ενώ δίνει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1983 ηχογραφεί "ΤΑ ΤΣΙΛΙΚΑ", ένα συλλεκτικό δίσκο με ρεμπέτικα τραγούδια της περιόδου 1900-1935. Το 1986 συναντά για πρώτη φορά δισκογραφικά τον Θάνο Μικρούτσικο, τραγουδώντας "Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΖΑΛΗ", σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Νίκου Καββαδία, Ανδρέα Μικρούτσικου και Μπάμπη Τσικληρόπουλου. Ο δίσκος γνωρίζει τεράστια επιτυχία με το ομότιτλο τραγούδι, "Το Ερωτικό", την "Ελένη" να ξεχωρίζουν αμέσως. Την ίδια χρονιά κατακτά το γαλλικό κοινό με την εμφάνιση της στο Theatre de la Ville του Παρισιού και αποσπά διθυραμβικές κριτικές. Ταξιδεύει από την Γαλλία στην Κύπρο, την Τυνησία, την Γερμανία και όλη την Ελλάδα.
Το 1987 ανατέλλει ο ΣΕΙΡΙΟΣ και ο Μάνος Χατζιδάκις την καλεί να δώσει ένα ρεσιτάλ με "ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ", την σκηνοθετεί και στη συνέχεια διευθύνει τη δουλειά αυτή στο στούντιο, ενώ το ίδιο καλοκαίρι τραγουδά στις συναυλίες του σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Το 1988 συνεργάζεται με νέους καλλιτέχνες και εμφανίζεται με τους Φατμέ, αλλά και με τον σπουδαίο Ιταλό τραγουδοποιό Paolo Conte. Από τις κοινές της εμφανίσεις τους, τον Δεκέμβριο στο ΠΑΛΛΑΣ προκύπτει νέα δισκογραφική συνεργασία, δύο από τα τραγούδια της οποίας απέδωσε στα ελληνικά από η Λίνα Νικολακοπούλου.
Το 1989 "Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ". Έτσι ονομάζεται η μουσική παράσταση που για δύο χρόνια παρουσίασαν μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Γιάννη Πάριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και ο ομότιτλος δίσκος.
Το 1990 ξεκινά για την Χάρις Αλεξίου με τη δεύτερη δισκογραφική της συνεργασία με τονΘάνο Μικρούτσικο. Είναι το άλμπουμ "ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΩΝΙΑ", σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.
Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, διοργανώνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μια συναυλία-γιορτή, με τίτλο Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΝΥΧΤΑ, που καταγράφηκε ως μια από τις σημαντικότερες συναυλίες της δεκαετίας. Συμμετείχαν καλλιτέχνες που συνδέθηκε για χρόνια μαζί τους, όπως ο Γιάννης Πάριος, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Σαρρής, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Λάκης Λαζόπουλος αλλά και η Μελίνα Μερκούρη.
Το 1991 εμφανίζεται στο ΑΤΤΙΚΟΝ με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα σε "ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΡΕΙΣ". Στην πρώτη ερμηνεύει τραγούδια των Χατζιδάκι, Μπρεχτ, Λοϊζου, Μικρούτσικου, στη δεύτερη φιλοξενεί συγκροτήματα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής, παρουσιάζοντας και δικές της συνθέσεις, ενώ η τρίτη πράξη αποτελεί μια ανθολογία τραγουδιών του ρεπερτορίου της. Ακολουθεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του σε Έλληνα τραγουδιστή.
Με τον σκηνικό και τεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιεί στις συναυλίες της, δημιουργεί νέα δεδομένα για τις εμφανίσεις των καλλιτεχνών.
Το φθινόπωρο του 1991 παρουσιάζει με τον Κώστα Χατζή στο REX και το Ράδιο Σίτι ένα πρόγραμμα που φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Mauro Bolognini. Αποτέλεσμα των εμφανίσεων ο δίσκος "Η ΑΛΕΞΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΧΑΤΖΗ".
Το 1992 ξεκινά η συνεργασία της με την POLYGRAM και ακολουθεί μια πορεία που χαρακτηρίζεται από νέο ύφος στα τραγούδια. Ηχογραφεί το "ΔΙ' ΕΥΧΩΝ" σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, δίσκος που ταράζει τα νερά της ελληνικής δισκογραφίας, ανοίγοντας καινούργιο κύκλο στη μακρόχρονη καριέρα της.
Το 1993 ο δίσκος κυκλοφορεί στην Ιαπωνία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Ισραήλ από την POLYGRAM INTERNATIONAL. Το γαλλικό κανάλι M.C.M. International μαγνητοσκοπεί τη συναυλία της στο θέατρο Λυκαβηττού. Δίνει πάνω από 100 συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Η.Π.Α., Καναδά, Ισραήλ, Ευρώπη, κλείνοντας θριαμβευτικά αυτό τον κύκλο εμφανίσεων με συναυλία στο Θέατρο Mogador του Παρισιού.
Το 1994 ηχογραφεί το "Εϊ!" του Νίκου Αντύπα σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και Άρη Δαβαράκη.
Εμφανίζεται στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία και πάλι του Μauro Bolognini. Και τον Οκτώβριο τραγουδάει για πρώτη φορά στην Ιαπωνία.
Ο δίσκος "ΟΔΟΣ ΝΕΦΕΛΗΣ '88" κυκλοφορεί το 1995 και αποτελείται από τραγούδια που έχει γράψει η ίδια. Στις 15 Απριλίου τoυ '95, η Χάρις Αλεξίου βραβεύεται για τον δίσκο αυτό, στo Palais de Congres τoυ Παρισιού με τo "Prix Adami", βραβείο πoυ απονέμει κάθε χρόνο σε μεγάλους καλλιτέχνες η Ακαδημία Charles Cros. Δημιουργεί το STUDIO ΝΕΦΕΛΗ και παρουσιάζει τα νέα της τραγούδια, φτιάχνοντας μια νέα ατμόσφαιρα καφεθεάτρου. Την σκηνοθετεί ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.
Το 1996 γράφει τους στίχους για το "Τανγκό της Νεφέλης" πάνω σε μουσική της Loreena McKennitt. Το τραγούδι αυτό, μαζί με άλλες ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες της σε όλο τον κόσμο την περίοδο '92-'96, αποτελούν το υλικό του δίσκου "ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ '92-'96". Το "Ταγκό της Νεφέλης" βρίσκεται για πολλούς μήνες ανάμεσα στα δέκα πρώτα τραγούδια της world music στην Ευρώπη.
Το καλοκαίρι του 1997, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Επιτροπής Διεκδίκησης Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", έδωσε συναυλία στον χώρο της Πνύκας με φόντο την Ακρόπολη. Η τεράστια επιτυχία της πρώτης συναυλίας, στις 21 Ιουλίου, αλλά και οι υπεράριθμοι θεατές που δεν κατάφεραν να την παρακολουθήσουν, ήταν η αιτία να πραγματοποιηθούν δύο ακόμα συναυλίες στην Πνύκα.
Το 1998 κυκλοφορεί "ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ", ο δεύτερος δίσκος με αποκλειστικά δικά της τραγούδια, η ηχογράφηση του οποίου έγινε στο Studio Guillaume Tell του Παρισιού με Έλληνες και ξένους μουσικούς.
Περιοδεύει με τον Νίκο Παπάζογλου στη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Δεκέμβριο εμφανίζεται στην Αθήνα. Το "Διογένης Studio" ανακατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες της παράστασης που παρουσίασε με τον Χρήστο Νικολόπουλο. Τις παραστάσεις σκηνοθετεί και πάλι, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.
Τον Οκτώβριο του 1999 τραγουδάει με την διάσημη τουρκάλα τραγουδίστρια Sezen Aksu στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα για τους σεισμοπαθείς των δυο χωρών, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται το καλοκαίρι του 2000 στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη.
Τον Σεπτέμβριο του 2000 κυκλοφορεί ο δίσκος "ΨΙΘΥΡΟΙ". Ερμηνεύει αγαπημένα της τραγούδια μόνο με πιάνο και φωνή. Τα παρουσιάζει τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και το καλοκαίρι, στο μικρό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Μια συναυλία-ρεσιτάλ με τη συνοδεία μικρού μουσικού συνόλου.
Την ίδια χρονιά ιδρύει τη δική της δισκογραφική εταιρία, την "Εστία", με σκοπό να στεγάσει όλες τις μελλοντικές της προτάσεις στη δισκογραφία. Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο είναι το "ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΦΩΣ". Στον δίσκο αυτό συναντά και πάλι συνθέτες και στιχουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε στο παρελθόν.
Το "ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΦΩΣ" γίνεται Lumiere Etrange και κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη από τη Universal Γαλλίας. Ταυτόχρονα η Χάρις Αλεξίου εμφανίζεται στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αίθουσες, όπου αποθεώνεται από κοινό και κριτική με κορυφαία στιγμή την εμφάνιση της στο θέατρο Olympia του Παρισιού.
Το 2002 είναι μια ακόμη δημιουργική χρονιά. Εμφανίζεται στη νέα μουσική σκηνή Cine Κεραμεικός", τραγουδώντας αυτή τη φορά περισσότερα λαϊκά τραγούδια. Μαζί της ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και νεότεροι καλλιτέχνες. Κυκλοφορεί το Cine ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ LIVE.
Το 2003 ο δίσκος Ως την άκρη του ουρανού σου ξεπέρασε τις 160.000 πωλήσεις, έγινε τέσσερις φορές πλατινένιος και η Χάρις Αλεξίου αναδείχθηκε Best Selling Greek Artist για την περίοδο Αύγουστος 2003 έως Αύγουστο 2004 από τα WORLD MUSIC AWARDS, έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της παγκόσμιας δισκογραφίας.
Τον Οκτώβριο 2004 κυκλοφόρησε η συλλογή τραγουδιών με τίτλο Ανθολόγιο. Το διπλό CD περιλαμβάνει 38 τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας της και δύο καινούργια. Η ίδια επέλεξε προσεκτικά τα τραγούδια με κριτήριο όχι μόνο το τι έχει αγαπήσει πιο πολύ ο κόσμος αλλά και το τι σημαίνει το κάθε τραγούδι για την ίδια. Χωρίς να ακολουθείται η χρονολογική σειρά, σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με τα είδη και τις εποχές, δημιουργείται ένα απόλυτα αρμονικό σύνολο για μια ισορροπημένη ακρόαση.
Τον Απρίλιο 2005 επανεκδόθηκαν 16 CD's, όλος ο κατάλογός της στην MINOS EMI, σε remastering και repackaging. Τα άλμπουμς επανεκδόθηκαν με νέα ψηφιακή ηχητική επεξεργασία, σε νέες εξαιρετικά επιμελημένες εκδόσεις (νέα εικαστική επιμέλεια και προσαρμογή του πρωτότυπου υλικού, εκ νέου επιμέλεια και προσθήκη συνοδευτικών κειμένων και στίχων καθώς και φωτογραφιών αρχείου, σύγχρονες με την εποχή της πρώτης έκδοσης).
Από την Ελλάδα ως την Αυστραλία, από τη Ρωσία ως την Αφρική, από την Ευρώπη ως την Αμερική και την Ιαπωνία, η Χάρις Αλεξίου τραγουδά και ταξιδεύει με τη φωνή της το αίσθημα του ελληνικού τραγουδιού. Η ίδια άλλωστε, πιστεύει ότι το ελληνικό τραγούδι μέσα από τους ποιητές και τους μουσουργούς του, την οδήγησε στο να αγαπήσει και να κατανοήσει βαθύτερα τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου της.
.....θα επανελθω με περισοτερεσ πληροφοριεσ για την τελευταια πενταετια.....
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)