English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Δημήτρης Λάμπος

* Τίτλος: Μη σε φοβίσει η αγέλη

* Label: Lyra


Ο Δημήτρης Λάμπος γεννήθηκε στο Βερολίνο, μεγάλωσε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κι έζησε κάποια χρόνια στην Αγγλία σπουδάζοντας Διεθνή Οικονομικά, εκδίδοντας το λογοτεχνικό περιοδικό «O Καθρέφτης» και παίζοντας πολλή μουσική. Γυρνώντας στην Ελλάδα εκδίδει το πρώτο του βιβλίο «Η ιστορία ενός μισάνθρωπου» ενώ τώρα κυκλοφορεί από τη Lyra το πρώτο του cd «Μη σε φοβίσει η αγέλη» στο οποίο υπογράφει ο ίδιος τους στίχους και τη μουσική.

Στη δημιουργία αυτού του δίσκου, ο νέος τραγουδοποιός συνεργάστηκε με τον Στάθη Δρογώση που είχε την επιμέλεια παραγωγής και έκανε την ενορχήστρωση. Ερμηνεύει επίσης μαζί με τον Δημήτρη Λάμπο το τραγούδι «Ονειρολόγιο» (μουσική: Δ. Λάμπος, Νικόλας Γκόγκος).


Στο άλμπουμ συμμετέχουν ακόμη ο Μανώλης Φάμελλος, η Jessica Kilroy, ο Δημήτρης Παναγόπουλος (στο τραγούδι «Λήθη» που τους στίχους υπογράφει ο Γιώργος Μπόλλας), ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης, η Stefanie Voisin και οι Love Choir καθώς και μία ομάδα καταπληκτικών μουσικών: Πάνος Τόλιος, Φώτης Σιώτας, Μύρωνας Στρατής, Γιώργος Χαρατζόγλου, Γιάννης Πλαγιαννάκος, Γιάννης Καραγιαννάκης και Ανδρέας Βαϊτούδης στην ηχοληψία και τη μίξη. Το άλμπουμ κλείνει με τη διασκευή στο τραγούδι του David Gray "Birds without wings" σε απόδοση στα ελληνικά του Δημήτρη Λάμπου.
Με μια πληθώρα μουσικών επιρροών που έχουν ως κέντρο τους τη folk rock και με πολλές μουσικές εκπλήξεις, τα τραγούδια του πρώτου δίσκου του Δημήτρη Λάμπου τονίζουν τον κοινωνικό ρόλο του τραγουδιού εκφέροντας λόγο και άποψη.

Με τα λόγια του ίδιου:

Τα τραγούδια δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Μπορούν όμως να μας θυμίζουν ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει.

Δημήτρης Λάμπος

«Μη σε φοβίσει η αγέλη»

Συμμετέχουν: Στάθης Δρογώσης / Μανώλης Φάμελλος/

Jessica Kilroy / Δημήτρης Παναγόπουλος / Βαγγέλης Μαρκαντώνης


Για περισσότερες πληροφορίες: www.myspace.com/dimitrislampos

http://www.mousikorama.gr/


Sunday, 21 October 1917




Γεννιέται ο Αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ Dizzy Gillespie, από τους δημιουργούς του επαναστατικού μουσικού ρυθμού της δεκαετίας του 1950 «be-bop». Πέθανε το 1993.

Monday, 21 October 1940



Γεννιέται ο Άγγλος μουσικός Manfred Mann.

Wednesday, 21 October 1953



Γεννιέται η Αμερικανίδα μουσικός των Go-Go’s, Charlotte Caffey.

Monday, 21 October 1957



Το «Jailhouse Rock» του Elvis Presley ανεβαίνει στο Νο 1 των Η.Π.Α. Την ίδια μέρα, γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός των Toto, Steve Lukather.

Wednesday, 21 October 1964



Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός των Pink Floyd και των Who, Jon Carin.

Saturday, 21 October 1967



Το «To Sir, With Love» της Lulu ανεβαίνει στο Νο 1 των Η.Π.Α.

Tuesday, 21 October 1969



Το «Sugar, Sugar» των Archies ανεβαίνει στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας.

Saturday, 21 October 1989



Το «That's What I Like» των Jive Bunny and the Mastermixers ανεβαίνει στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας.

Sunday, 21 October 1990



Το «A Little Time» των Beautiful South ανεβαίνει στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο νέος δίσκος των U2 πιο σύντομα από ότι τον περιμέναμε!
Στην εφημερίδα Irish Times μίλησε ο Paul McGuiness που είναι Manager των U2.
Ο Manager, δήλωσε πως το νέο album των U2 θα έρθει πολύ νωρίτερα από ότι ο κάθε ένας πιστεύει! Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Περιμένουμε ένα νέο δίσκο από τους U2 πιο σύντομα από ότι νομίζουμε. Θα έλεγα νωρίς το 2011, πριν ξεκίνησε η επόμενη Αμερικάνικη περιοδεία τους που ξεκινάει τον Μάιο».


Αυτό θεωρείται πολύ σύντομη κίνηση συγκρινόμενη με την τελευταία τους δουλειά, το 2009 που κυκλοφόρησε 4 χρόνια μετά την προηγούμενη!


Το συγκρότημα πρόσθεσε νέα τραγούδια στην περιοδεία όπως: Boys Fall From Sky, Mercy, Every Breaking Wave, Glastonbury, North Star και Return Of The Stingray Guitar.

Φήμες λένε ότι ο δίσκος θα λέγεται "Songs Of Ascent".


Αυτή τη στιγμή το συγκρότημα παίζει στην Αυστραλία μαζί με τον Jay – Z και θα συνεχίσει μέχρι το τέλος του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ρένα Κουμιώτη


Γεννήθηκε στην Αθήνα, στη Νέα Ιωνία. Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες. Ο πατέρας της Σμυρνιός, η μάνα της Κωνσταντινοπολίτισσα..

To 1968 δουλεύει στην «Απανεμιά» Τότε ήρθε και ο Μανώλης ο Μητσιάς που μόλις είχε κατέβει απ' τη Θεσσαλονίκη. Δεν είχε περάσει μήνας από τότε που άρχισε να δουλεύει στο μαγαζί και κάποιο βράδυ την ακούει ο Λευτέρης ο Παπαδόπουλος και της προτείνει να τραγουδήσει με τον Γιάννη Πουλόπουλο στο «Δρόμο».
 
Το πρώτο τραγούδι που είπε ήτανε το «Δώσε μου το στόμα σου» το γνωστό «χελιδονάκι». Και μετά το «Πρώτη φορά». Από την « Απανεμιά» βρίσκεται ξαφνικά να δουλεύει με τον Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και τον Μυτιληναίο. στο «Καν-Καν». Την ίδια χρονιά στο θέατρο «REX» στον θεατρικό « Δρόμο». Ακολουθούν στη δισκογραφία « Του ρολογιού οι δείχτες», η « Κόρη του γιαλού» και το « Θαλασσινό τριφύλλι».
 
Το επόμενο καλοκαίρι πάλι με τον Πουλόπουλο στην «Αθηναία». Και μετά στα « Δειλινά» για τρεις σαιζόν. Απ' τον Οκτώβριο του 1970 μέχρι το 1972.. Εκεί κι ο Μπιθικώτσης, ο Κόκοτας, ο Χρηστάκης κι ο Ζαμπέτας. Το 1972, συνεργάστηκε με το Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο Μπουρνέλη. Μετά τα «Δειλινά» πήγε στη «Φαντασία». Πάλι με τον Πουλόπουλο στην Πλάκα, μετά ξανά στο « Καν-Καν» με Διονυσίου και Ζαμπέτα.
 
Κάποια στιγμή, πήγε για δουλειά στο εξωτερικό, στον Καναδά. Έμεινε οχτώ χρόνια. Το 1983 ξαναγύρισε στην Ελλάδα. Εμφανίστηκε πάλι με το Γιάννη Πουλόπουλο στο «Ζυγό». Μετά στα « Ηλιοβασιλέματα» με το Ζαμπέτα και τη Μαίρη Λίντα και στ' «Αστέρια» με τον Κόκοτα.. Δυό συνεχόμενες χρονιές στη μπουάτ «Μαρκίζα». Το 1995 συνεργάζεται με τον Μίμη Πλέσσα. Από τότε κάνει μόνο συναυλίες τα καλοκαίρια και επιλεκτικές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές. Η μακρά αποχή από τη δισκογραφία, όπως φαίνεται δεν την έβλαψε.
 
 Η Ρένα Κουμιώτη συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά και αγαπά. Να τραγουδά για μας. Η ανεπανάληπτη χροιά, η δωρική στάση του σώματος και το καθαρό μέταλλο της φωνής της, δικαίως την κατατάσσουν στις κορυφαίες Ελληνίδες τραγουδίστριες της γενιάς της. Οι συγκλονιστικές ερμηνείες της παραμένουν αξεπέραστες.
 
 
Ολοκληρωμένη δισκογραφία


1969 - Ο δρόμος

1969 - Οι ώρες

1970 - Γύφτισσα μέρα

1970 - Μέρες του καλοκαιριού

1970 - Ρένα Κουμιώτη

1970 - Γειτονιές Αθήνα - Θεσσαλονίκη

1970 - Ρένα Κουμιώτη 1

1971 - Ρένα Κουμιώτη 2

1972 - Μήνες

1972 - Το θαλασσινό τρυφύλλι

1972 - Τα κίτρινα ρολόγια
1973 - Μονά ζυγά

1973 - Θάλασσα πικροθάλασσα

1974 - Μίλα μου για λευτεριά

1974 - Παράθυρο στη θάλασσα

1974 - Ρένα Κουμιώτη 3

1974 - Ρόδα που γυρίζει

1976 - Τα ωραιότερα τραγούδια της Ρένας Κουμιώτη

1976 - Στο δρόμο για το Τσιμελνί

1978 - Ρεμπέτικα και θαλασσινά

1978 - Ρένα Κουμιώτη - Πλέσσας Μίμης

1980 - Τα δικά μου τραγούδια

1985 - Τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο

1986 - Για το θέατρο 2 Πλέσσας

1992 - Δεν θα χωρίσουμε ποτέ Ζαμπέτας

 1993 - Μεγάλες επιτυχίες Ρένα Κουμιώτη

1993 - Το άλλο νέο κύμα

1995 - Σταμάτησε του ρολογιού τους δείχτες

1996 - Οι μεγάλες ερμηνείες - Κουμιώτη Ρένα

 1996 - Στο δρόμο του Μίμη Πλέσσα 2

2001 - 50 χρυσά χρόνια - Πλέσσας

 2009 - Σταμάτησε του ρολογιού τους δείχτες
 2009 - Κόρη του γιαλού

                                       Υπόγεια ρεύματα

Υπόγεια ρεύματαΈνα συγκρότημα της Ελληνικής Ροκ σκηνής με ένα δικό του αέρα και στυλ, με τραγούδια που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει, με σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό του και με απίστευτες συναυλίες...

 Υπόγεια ρεύματα1992: Ο Γρηγόρης, ο Κώστας, ο Γιάννης και ο Παναγιώτης ξεκινούν να παίζουν μαζί, δικά τους κομμάτια. Ακόμα δεν έχουν αποφασίσει τι όνομα θα έχουν.

Νοικιάζουν έναν χώρο στου Ψυρρή, για να κάνουν άνετα τις πρόβες τους. Ο Κώστας πιάνει δουλεία στον Μελωδία FM. Εκεί γνωρίζει τον μάνατζερ Δημήτρη Χατζόπουλο. Στο γκρουπ έρχεται και ο Μήτσος.


1993: Ο Δημήτρης Χατζόπουλος πηγαίνει ένα demo του συγκροτήματος στην δισκογραφική εταιρεία Εβδόμη Διάσταση. Ξεκινούν να ηχογραφούν τον πρώτο τους δίσκο.


1994: Λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους L.P., αναγκάζονται να βρουν ένα όνομα για το συγκρότημα. Τα Υπόγεια Ρεύματα κάνουν την εμφάνιση τους στην ελληνική δισκογραφία με τον δίσκο «Ο μάγος κοιτάζει την πόλη». Ο δίσκος ανοίγει με ένα τραγούδι που λέγεται «Μ' αρέσει να μη λέω πολλά».


Υπόγεια ρεύματα1995: Μπαίνει στο σχήμα και ο Μάρκος. Τα Υπόγεια Ρεύματα ηχογραφούν το δεύτερο δίσκο τους, τις «Παραλογές». Το ρεμιξ και την ηχοληψία κάνει ο Κώστας, που αργότερα θα παρασυρθεί κι αυτός από τα Υπόγεια Ρεύματα.


1996: Έχουν ηχογραφήσει την καλοκαιρινή τους συναυλία στο θέατρο Βράχων, με τον καινούργιο τους ντράμερ, τον Βασίλη. Λίγο πριν μιξαριστει ο δίσκος, ο Βασίλης χάνει την ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.


1997: Μετά από το τραγικό γεγονός, έχουν φύγει από το σχήμα ο Κώστας και ο Γιάννης. Το γκρουπ ηχογραφεί το πιο σκοτεινό του δίσκο, τις «Τσαλακωμένες μέρες». Μπαίνει στο συγκρότημα, ο Ηρακλής και ο Κώστας, ηχολήπτης του γκρουπ από τις «Παραλογές». Κυκλοφορεί ο ζωντανός δίσκος του Γιώργου Νταλάρα από την Ιερά Οδό. Τα Υπόγεια Ρεύματα συμμετέχουν με το τραγούδι τους «Ασημένια σφήκα».

Υπόγεια ρεύματα1998: Ηχογραφούν τις «Εικόνες στα σύννεφα». Διασκευάζουν τη «Θαλασσογραφία», συμμετέχοντας σε ένα δίσκο με διασκευές κομματιών του Διονύση Σαββόπουλου. Το κομμάτι ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Αποχωρούν ο Μήτσος και ο Ηρακλής. Το υπόλοιπο σχήμα κάνει διάφορες συμμετοχές σε άλλους δίσκους, δίνουν τραγούδια σε άλλους καλλιτέχνες και συνεχίζουν να κάνουν συναυλίες σε πολλές πόλεις.

1999: Στο γκρουπ έρχεται ο Νικηφόρος, αλλά φεύγει ο Κώστας. Ξεκινούν οι ηχογραφήσεις του «Μικρά που 'ναι τα όνειρα», του έκτου δίσκου του συγκροτήματος.

2000: Μετά από άπειρες ώρες ηχογραφήσεων και remix, ο δίσκος κυκλοφορεί. Υπογραφούν τη μουσική θεατρικών παραστάσεων. Μέχρι το 2002 συνεχίζουν να κάνουν συναυλίες και να συνεργάζονται με αλλά σχήματα και καλλιτέχνες.


2003: Φεύγουν ο Μάρκος, ο Παναγιώτης και ο Νικηφόρος. Έρχονται ο Τάσος, ο Μάριος, ο Αποστόλης και επανέρχεται ο Κώστας από τα ιδρυτικά μελή του γκρουπ. Πριν κλείσει ο χρόνος ο Κώστας αποχωρεί ξανά.



2006: Ο Γρήγορης -μόνος εκ των αρχικών μελών- παίζει κιθάρα και τραγουδάει. Ο Τάσος παίζει τύμπανα και τραγουδάκι. Ο Μάριος παίζει πλήκτρα και τραγουδάει. Ο Αποστόλης παίζει μπάσο και τραγουδάει. Τα Υπόγεια Ρεύματα κάνουν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Ανεμολόγιο

Στίχοι: Κώστας Τριπολίτης Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος

Αλμπουμ: Τους Εχω Βαρεθει (2009)

Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε είμαστε λέει το παρα...

2007: και μετά από δισκογραφική απουσία έξι χρόνων, τα Υπόγεια Ρεύματα επιστρέφουν με το δίσκο "Νέα Μέρα", έναν τίτλο που σηματοδοτεί και τη νέα εποχή του σχήματος καθώς εδώ και τρία περίπου χρόνια η σύνθεση του έχει παγιωθεί στα πρόσωπα των Γρηγόρη Κλιούμη (κιθάρα-τραγούδι), Κώστα Παρίση (κιθάρα -τραγούδι), Απόστολου Καλτσά (ηλεκτρικό μπάσο), Τάσου Πέππα (τύμπανα). Όλα αυτά τα χρόνια η έντονη συναυλιακή δράση του σχήματος, κυρίως στην επαρχία, βοήθησε στη ζύμωση των μελών του και είχε σαν αποτέλεσμα την αποκρυστάλλωση του ήχου τους σε ένα μείγμα ροκ διαθέσεων με λυρικές και εσωστρεφείς εκλάμψεις. Όχημα όπως πάντα η ποιητική στιχουργική τους, στην οποία ανέκαθεν τα Υπόγεια Ρεύματα έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα.

2008 - Τους έχω βαρεθεί - Υπόγεια ρεύματα, Μικρούτσικος Θάνος]

Δισκογραφία

1994 - Ο μάγος κοιτάζει την πόλη - Υπόγεια ρεύματα

1995 - Παράλογες - Υπόγεια ρεύματα

1996 - Live στο θέατρο βράχων - Υπόγεια ρεύματα

1998 - Τσαλακωμένες μέρες - Υπόγεια ρεύματα

1998 - Στο Βαγγέλη με αγάπη - Διάφοροι

1998 - Ζωντανή ηχογράφηση στην ιερά οδό ΙΙ- Νταλάρας, Συνήθεις ύποπτοι, Τσαλιγοπούλου, Υπόγεια ρεύματα, Φάμελλος, Φραγκούλης

1999 - Smail packet - Υπόγεια ρεύματα

1999 - Εικόνες στα σύννεφα - Υπόγεια ρεύματα

2000 - Αφιέρωμα στο Π (Παύλο Σιδηρόπουλο) - Διάφοροι

 2002 - Τι νά 'ναι αυτό - Υπόγεια ρεύματα

2002 - Μικρά που είναι τα όνειρα - Αλευρά Ροβένα, Υπόγεια ρεύματα

2003 - Τα αυθεντικά - Υπόγεια ρεύματα

2004 - Φυσάει αλιώς εδώ ο αέρας - Εμμανουηλίδης, Υπόγεια ρεύματα

2007 - Νέα μέρα - Υπόγεια ρεύματα

 2008 - Τους έχω βαρεθεί - Υπόγεια ρεύματα, Μικρούτσικος Θάνος

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

"Εφυγε ο Σόλομον Μπερκ



Ο αμερικανός τραγουδιστής Σόλομον Μπερκ, γνωστός ως "βασιλιάς της σόουλ" πέθανε σήμερα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Αμστερνταμ.

Ο Μπερκ θα έδινε συναυλία το βράδυ της Τρίτης στο Αμστερνταμ...

μαζί με το συγκρότημα De Dijk.

Γεννημένος στις 21 Μαρτίου του 1940 στη Φιλαδέλφεια, ο διάσημος τραγουδιστής της R&B και της σόουλ έγινε ιδιαίτερα γνωστός με το τραγούδι "Everybody Needs Somebody to Love", από την ταινία "Blues Brothers" το 1980.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω το θάνατο του Σόλομον Μπερκ", δήλωσε η Αντουανέτ Σπάανς εκπρόσωπος του Σίπχολ. Η ίδια πρόσθεσε πως δεν μπορεί να διευκρινίσει αν το τραγουδιστής πέθανε μέσα στο αεροπλάνο ή μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο.

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

                                     Δυτικές συνοικίες


Οι Δυτικές συνοικίες δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1996.
 Το όνομά τους προέρχεται και αναφέρεται στον δυτικό τομέα της πόλης
 Οι Δυτικές συνοικίες δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1996 όπου τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος μεγάλωσαν, ζουν και δημιουργούν.
 Η μουσική που παίζουν χαρακτηρίζεται ως μελωδικό ελληνικό ροκ.
Σημαντικές στιγμές του συγκροτήματος είναι: Η πρόκριση και συμμετοχή στο συλλεκτικό cd με το τραγούδι “θα βάλω τα δυνατά μου” του περιοδικού «Ποπ και Ροκ» το Σεπτέμβριο του 1998 για τα 20 χρόνια του περιοδικού.

Η πρώτη θέση στον διαγωνισμό νέων ελληνικών ροκ συγκροτημάτων που έγινε τον Μάρτιο του 1999 στον «ΜΥΛΟ» της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε 58 συμμετέχοντες. Η υπογραφή συμβολαίων με την δισκογραφική εταιρία Alpha Records και η κυκλοφορία του πρώτου δίσκου τον Ιούλιο του 2001 με τίτλο «ΤΗΣ ΙΡΙΔΟΣ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ». Από το c.d. ξεχώρισαν το «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ» και το «ΠΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ» και έγινε ΧΡΥΣΟ σε πωλήσεις σε ΕΛΛΑΔΑ και ΚΥΠΡΟ 2 χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2003.

 Τον Δεκέμβριο του 2003 κυκλοφορεί το δεύτερο c.d. με τίτλο «ΜΑΚΡΙΑ ΣΟΥ» με χαρακτηριστικό τραγούδι τον «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ» και τον Απρίλιο του 2005 το τρίτο c.d. με τίτλο «ROCK, ΓΥΝΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» Στα πρώτα του βήματα το συγκρότημα συνυπήρξε επί σκηνής με καταξιωμένους καλλιτέχνες του έντεχνου και Ελληνικού ροκ τραγουδιού όπως Δημήτρη Ζερβουδάκη, Παντελή Θαλασσινό, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Ηρώ, Μιχάλη Ρακιτζή, Ξύλινα Σπαθιά και Μπλε σε διάφορες συναυλίες. Αργότερα ακολούθησαν πρωτότυπες συνεργασίες σε προγράμματα νυχτερινών μαγαζιών με δυο γνωστούς λαϊκούς καλλιτέχνες, τον Βαλαντη στην Αθήνα και τον Βασιλη Καρρα στην Θεσσαλονίκη, αλλά και με καλλιτέχνες της διεθνούς ROCK σκηνής όπως με τον ERIC BURDON σε συναυλία στην Θεσσαλονίκη και με τους DOKKEN στα Χανιά.

Καλύτερο συγκρότημα 2003 στα «ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΙΩΝ» Καλύτερο συγκρότημα 2003 στην «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΟΡΦΙΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ» Τον Ιούνιο του 2003 απονεμήθηκε στα μέλη του συγκροτήματος «ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΣΚΟΣ» για τις πωλήσεις τους στην ΕΛΛΑΔΑ, και τον Σεπτέμβριο του 2003 «ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΣΚΟΣ» για τις πωλήσεις τους στην ΚΥΠΡO.



Τις ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ αποτελούν οι: ΚΩΣΤΑΣ ΜΥΛΩΣΗΣ :Φωνή,ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ:Πλήκτρα, ΜΑΝΟΣ ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ:Ηλεκτρικές κιθάρες, TΑΣΣΟΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Μπάσο, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΑΤΑΣ: Τύμπανα



Δισκογραφία



Της Ίριδας τα χρώματα (2001)

Μακριά σου (2003)

Rock … Γυνή Και Θάλασσα (2005)

Δυτικές Συνοικίες: Όλοι Μαζί (2 C.D. + 2 STUDIO) (2007)

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010


Ενδελέχεια - Ιστορικό και δισκογραφία


Ενδελέχεια Η ιστορία της μπάντας ουσιαστικά ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν δύο μαθητές γυμνασίου, ο Δημήτρης Μητσοτάκης και ο Δημήτρης Λεοντόπουλος,αποφασίζουν με περισσό θρασος να φτιάξουν ένα ροκ συγκροτημα.
"Η αλήθεια είναι πως πρώτα φτιάξαμε το συγκρότημα και μετά μάθαμε να παίζουμε! Οι πρόβες γίνονταν στην ταράτσα, στο πλυσταριό για την ακρίβεια, του σπιτιού του Λεοντόπουλου, στην Καλλιθέα. Τα όργανα που χρησιμοποιούσαμε τότε ήταν μία φτηνή κλασική κιθάρα και ντενεκέδες από λάδι. Αργότερα αγόρασα ένα σετ τύμπανα Premier του '58 στο οποίο και έμαθα να παίζω. Το σετ αυτό το διατηρώ ακόμα. To σχήμα εκείνο μετατράπηκε άρδην σε ηλεκτρικό όταν ο Λεοντόπουλος αγόρασε με αιματηρές οικονομίες μία ηλεκτρική eko του πεντοχίλιαρου και το φοβερό ενισχυτή "ekolena". Το δολοφονικό εκείνο σχήμα συμπλήρωσε σχεδόν με το ζόρι ένας άλλος συμμαθητής, ο Σωτήρης Λάντας - νυν ηχολήπτης- του οποίου το αποθημένο ήταν τα τύμπανα, όμως εμάς μας έλειπε μπασίστας και αναγκαστικά αγόρασε μπάσο! Λίγο αργότερα πέρασαν από αυτό το σχήμα διάφοροι φίλοι από την γειτονιά, κυρίως για πλήκτρα, κανείς όμως δεν άντεξε πάνω από ένα εξάμηνο. Τα ονόματα για την μπάντα εκείνη την περίοδο άλλαζαν σαν πουκάμισα (Αδέσμευτοι, Rainy Heroes, Candles, και άλλα τέτοια ευφάνταστα). Εκείνη την περίοδο ο στίχος ήταν σε απαράδεκτα αγγλικά επιπέδου δευτέρας κανονικής."
Εκείνη η μπάντα έληξε άδοξα στα μέσα της δεκαετίας του '80, όπου δημιουργείται ένα άλλο σχήμα (Άρτεμις) από τους - Μητσοτάκη (τύμπανα), Γιώργο Κουλούρη (μπάσο), ένα φίλο τους κιθαρίστα τον Φάνη Κινατίδη και τον Θανάση Σολούκο στα πλήκτρα. Τότε γίνεται η πρώτη προσπάθεια για τραγούδια με Ελληνικό στίχο. Από το '87 μέχρι το '90 υπάρχει σιωπή λόγω στρατού.


Κατά την περίοδο '90-'91 συναντιούνται εκ νέου οι: Μητσοτάκης, Κουλούρης, Κινατίδης, Λεοντόπουλος και Λάντας, όπου και υπάρχει η διάθεση για ηχογραφήσεις demo. Ο Λάντας αποχωρεί πολύ σύντομα αφού δεν υπήρχε δυνατότητα για δύο μπάσα. Παίρνεται η απόφαση για δεύτερο κιθαρίστα, θέση που παίρνει ο Αντώνης Δημητρίου, φίλος του Λεοντόπουλου. Τότε το γκρούπ ονομάζεται "ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ" όνομα που προήλθε από μία κασσέτα με άσχετα μεταξύ τους τραγούδια. Η "βάφτιση" έγινε σε ένα καφενείο των Εξαρχείων.


Γίνονται οί πρώτες δοκιμαστικές ηχογραφήσεις με αυτό το σχήμα στο studio "Συν ένα". Ένα απ'τα τραγούδια εκείνης της περιόδου ('87 ΣΤ') ανοίγει τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος. Λίγο αργότερα αποχωρεί ο Κινατίδης και τη θέση του παίρνει ο Παναγιώτης Κατσιμάνης (κιθάρες, φωνητικά).

Η σύνθεση των Ενδελέχεια σταθεροποιείται και ακολουθούν νέες δοκιμαστικές ηχογραφήσεις στο ίδιο studio με ηχολήπτη το Χρήστο Χατζηστάμου και με στόχο την δημιουργία ενός υλικού που θα αποτελούσε τα τραγούδια ενός, καλώς ερχόντων των πραγμάτων, μεγάλου σε διάρκεια δίσκου. Την επόμενη χρονιά το γκρούπ γνωρίζεται με τον ηχολήπτη Λευτέρη Νεοκοσμίδη ο οποίος αναλαμβάνει την παραγωγή 12 τραγουδιών στο studio 111. Το demo στέλνεται σε όλες σχεδόν τις δισκογραφικές εταιρείες και οι αρνήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Το φως ήρθε από μία κασσέτα που είχε δώσει ο Νεοκοσμίδης στον Ηλία Ασλάνογλου, που τότε δούλευε στην Eros music. Ο Στέλιος Φωτιάδης, διευθυντής της Eros πρότεινε τριετές συμβόλαιο για δύο δίσκους. Το υλικό ηχογραφήθηκε ξανά στο studio "Polysound", με την προσθήκη 6 νέων τραγουδιών και με ηχολήπτη το Δημήτρη Παπαθεοδώρου. Η ηχογράφηση έγινε το φθινόπωρο του '94, και διήρκησε 100 ώρες (σχεδόν οι μισές από εκείνες του demo). Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Ο δίσκος τιτλοφορήθηκε "ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ" και αγοράστηκε κυρίως (αν όχι μόνο) από συγγενικά πρόσωπα και φίλους. Το κομμάτι ('87 ΣΤ') έγινε video clip, το γύρισμα του οποίου "διήρκησε 3 ώρες βαριά". "Οι συναυλίες εκείνης της περιόδου ήταν ελάχιστες".

Το Φλεβάρη-Μάρτη του '96 ηχογραφείται το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο "ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΑ" . Κυκλοφορεί τον Ιούλιο του '96 και περιέχει 12 κομμάτια απ' τα οποία ξεχωρίζουν τα "ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ", "ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΞΕΙΣ", "38.52". "Από αυτό το δίσκο δεν έγινε κανένα τραγούδι video clip". Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο άλμπουμ που εχουν, μέχρι τώρα, αναφερθεί, κυκλοφόρησαν και σε βινύλλιο. To συγκρότημα αρχίζει να αποκτά ταυτότητα και τα τραγούδια του ακούγονται σε διάφορες εναλλακτικές-ραδιοφωνικές εκπομπές. Είναι η εποχή που το συγκρότημα παρουσιάζει τη δουλειά του σε ζωντανές εμφανίσεις, κυρίως σε μικρά club της Αθήνας και ορισμένων μεγάλων επαρχιακών πόλεων. Παράλληλα δουλεύεται το υλικό για τον επόμενο δίσκο.
Το φθινόπωρο του '97 υπογράφουν συμβόλαιο με την Fm Records και ηχογραφείται ο δίσκος-ορόσημο "ΒΟΥΤΙΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ" με ηχολήπτη τον Αντρέα Βαϊτούδη στο studio Praxis. Τα τραγούδια "ΒΟΥΤΙΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ", "ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ", "ΜΙΚΡΕΣ ΧΑΡΕΣ ", "ΠΕΖΟ" αποκτούν μεγάλο playlist σε σχετικές με το είδος αλλά και άλλες ραδιοφωνικές εκπομπές. Το ομώνυμο τραγούδι γυρίζεται video clip από τον Νίκο Χατζηαγγελή. Ηχολήπτης εκείνης της περιόδου στις ζωντανές εμφανίσεις των Ενδελέχεια ήταν ο Κώστας Σαββίδης. Η χρονιά του '98 ήταν η εποχή που το γκρούπ γνωρίζει μεγάλη συναυλιακή επιτυχία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή των Ενδελεχεια στο rock wave festival του '98.

Το Μάρτιο '99 κυκλοφορεί ο τέταρτος κατά σειρά δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο "ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΣΑΪΤΕΣ". Περιέχει 11 τραγούδια απ' τα οποία γίνονται video clip τα - "ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΣ" (σκην. Μάνος Καμπίτης), "ΠΟΥ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ", "ΝΑ'ΡΘΩ ΚΙ'ΑΠΟΨΕ", "ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ" (σκην. Νίκος Χατζηαγγελής), τραγούδια τα οποία και ξεχώρισαν προσδίδοντας νέα δυναμική και ακροατήριο στο συγκρότημα.

Το Μάιο εκείνης της χρονιάς αποχωρεί από το γκρούπ ο Αντώνης Δημητρίου και τη θέση του παίρνει ο Θανάσης Ταμπάκης μέχρι πρώτινος μαθητής του Κατσιμάνη. Την ίδια εποχή αναλαμβάνει την ευθύνη του ήχου και στις ζωντανές εμφανίσεις ο Βαϊτούδης. "Αυτή είναι μία απ' τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία του συγκροτήματος αφού μετά από ένα δύσκολο και γεμάτο συναυλίες καλοκαίρι, με τη νέα σύνθεση να προσπαθεί να συντονιστεί, έρχεται στην αρχή του Σεπτέμβρη (έπονταν 13 συναυλίες μέσα στο μήνα) μια νέα ατυχία αφού ο Κατσιμάνης σπάει το χέρι του και το γκρούπ μένει με ένα κιθαρίστα. Ο Βαϊτούδης κάνει ό,τι μπορει φτιάχνοντας λούπες και ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στη ζωή του στη σκηνή, παρ' όλα αυτά όμως το πλήγμα ήταν μεγάλο". Μέσα στην ίδια χρονιά κυκλοφορεί και η επανέκδοση των πρώτων δύο δίσκων του γκρούπ, σε μία συσκευασία, με τίτλο "ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ" από την eros music.

Toν Ιούλιο του 2000 παράλληλα με την προετοιμασία των τραγουδιών για ένα νέο δίσκο, κυκλοφορεί το cd single "ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ" . Είναι το πρώτο Ελληνικό ροκ multimedia cd, και περιέχει τις διασκευές "ΜΠΑΓΑΣΑΣ" (Άσιμος), "ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ" (Ξυδάκης-Γουδής), "ΘΑ Σ'ΑΝΤΑΝΑΚΛΩ" (Velvet underground-Ενδελέχεια) και επίσης οπτικό υλικό από συνεντεύξεις-video του γκρούπ. Ο "ΜΠΑΓΑΣΑΣ" και το "ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ" γίνονται video clip από τον σκηνοθέτη Θάνο Γκομόζια. Τα πλάνα για το video clip "ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ" προέρχονται από ερασιτεχνικές λήψεις, φίλων του γκρούπ, που γυρίστηκαν κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιοδείας εκείνης της χρονιάς. Τα τραγούδια αυτού του single δεν περιέχονται σε καμμία άλλη δουλειά του γκρούπ.

Από τον Οκτώβριο του 2000 μέχρι το Φλεβάρη του 2001, ηχογραφείται το άλμπουμ "ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ". O δίσκος κυκλοφορεί το Μάρτιο του 2001 υπό μορφή διπλού δίσκου (audio cd & cd rom). Ο δίσκος περιέχει 14 τραγούδια και το cd rom ένα οπτικό υλικό διάρκειας 45 λεπτών (video clip-συνεντέυξεις-συναυλιες-studio ηχογραφήσεις-remix-στίχους-φωτογραφίες). Τα τραγούδια "ΟΛΑ ΕΔΩ ΓΥΡΝΑΝΕ" και "ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ" γίνονται video clip . Στις αρχές του καλοκαιριού αποχωρεί από το γκρούπ ο Κατσιμάνης και επιστρέφει ο Δημητρίου. Το συγκρότημα πραγματοποιεί ζωντανές εμφανίσεις καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το 2002 οι συναυλίες συνεχίζονται. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιανουάριο του 2003 ηχογραφείται το άλμπουμ "ΜΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΟΥ ΞΕΦΕΥΓΕΙ" το οποίο κυκλοφορεί από την FM Records τον Φεβρουάριο του 2003. "Πρώτο και τελευταίο για εκείνη τη δουλειά v.clip ήταν το τραγούδι ''ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ '' το οποίο λογοκρίθηκε μερικώς και κυκλοφόρησε σε 2 εκδοχές, μία πρωινή και μία μεταμεσονύκτια!"


Από το 2004 την θέση του Θανάση Ταμπάκη παίρνει ο Ανδρέας Βαιτούδης, για χρόνια ηχολήπτης και φίλος του γκρουπ.


Τον Μάιο του 2005 κυκλοφορεί το album "ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ" από την FM Records. "Η πιο άτυχη δουλειά, τη χαντάκωσε η εταιρία, δεν την έβρισκες πουθενά! Το ότι υπήρξαν άτομα που τραγουδούσαν το "ΕΔΩ ΜΩΡΗ ΘΑ ΛΕΓΕΣΑΙ ΜΑΡΙΑ" στις συναυλίες μάς προξενούσε μεγάλη έκπληξη". Την παραγωγή του δίσκου επιμελήθηκε το ίδιο το συγκρότημα. Το εξώφυλλο όπως και το πρώτο v.clip "ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ" ανέλαβε ο εικαστικός Γιώργος Τσεριώνης.


H τριετία 2005-2007 ήταν από τις δυσκολότερες εποχές της μπάντας λόγω της προσπάθειας του γκρουπ για αποδέσμευση από την FM rec. Μέσα στο 2007 κυκλοφορούν 2(!!!) "Best of ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ" τόσο από τη Sony BMG όσο και από την FM rec., ενώ το συγκρότημα έχει πλήρη άγνοια για τις κυκλοφορίες!

Τον Ιούνιο του 2008 κυκλοφορεί η ένατη δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Σ' ένα μεγάλο αύριο" από τη Sony BMG με συμμετοχές των Λ.Μαχαιρίτσα, Μ.Φριντζήλα, Σ.Δρογώση, Ναμπίλ αλ Σάεγ, Φ. Σιώτα, Γ.Μακρή και πρώτο clip το τραγ. "Κάτι τους δένει" σκηνοθετημένο από την ομάδα της "White room". Το εξώφυλλο είναι από το έργο του Γιώργου Τσεριώνη με τίτλο "Εurasia-Utopia"...


Ο Δημήτρης Μητσοτάκης, στιχουργός, συνθέτης και μουσικός, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1967, μεγάλωσε στην Καλλιθέα και ζει στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος και εν ενεργεία ντράμερ του συγκροτήματος «Ενδελέχεια». Υπήρξε μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο. Από το 1994 εργάζεται ως μουσικός εκπαιδευτής σε ομάδες του ΚΕΘΕΑ, ενώ διευθύνει το μουσικό εργαστήρι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Πρώτο του βιβλίο η Καυτή σούπα (2007, Ελληνικά Γράμματα) μια πεζογραφία που είχε πολύ καλή υποδοχή από την κριτική και το κοινό. Η Μονοκατοικία είναι το δεύτερο βιβλίο του.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010


                                                              Τερμίτες
Τερμίτες (συγκρότημα)Οι Τερμίτες δημιουργήθηκαν το 1980 από τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (φωνή, κιθάρα), Παύλο Κικριλή (ακουστική κιθάρα), Δημήτρη Βασαλάκη (ηλεκτρικό μπάσσο)και Αντώνη Μιτζέλο (σόλο κιθάρα)καθώς και τον Τόλη Σκαματζούρα στα τύμπανα.

Τερμίτες (συγκρότημα)Η αρχική ονομασία τους ήταν P.L.J. Band (Paul=Παύλος Κικριλής, Larry=Λ.Μαχαιρίτσας, Jimmy=Δημήτρης Βασαλάκης). Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 1982 από τη Vertigo με τον τίτλο "Armageddon" και περιείχε 9 κομμάτια σε αγγλικό στίχο ή Instrumental. Ο δίσκος αρχικά πούλησε ελάχιστα κομμάτια (γύρω στα 400).

Το 1983, έπειτα από την αποτυχία αυτή του πρώτου τους δίσκου, το συγκρότημα αποφασίζει να στραφεί στον Ελληνικό στίχο. Μαζί με τη γλώσσα των στίχων αλλάζει και το όνομα του συγκροτήματος το οποίο καλείται πλέον Τερμίτες. Στο συγκρότημα προστίθεται ο Φίλιππος Σπυρόπουλος στα ντραμς. Τους στίχους σε αρκετά κομμάτια γράφει ο Μιχάλης Μαρματάκης. Κυκλοφορεί ο ομώνυμος δίσκος (Τερμίτες) με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα.


Το 1984 κυκλοφορεί ο δίσκος "Αμαρτωλή Μαρία".



Τερμίτες (συγκρότημα)Το 1986 την παραγωγή των δίσκων αναλαμβάνει η Virgin. Κυκλοφορεί ο δίσκος "Τσιμεντένια τραίνα". Από το συγκρότημα έχει αποχωρήσει ο Δημήτρης Βασαλάκης και πλέον ο Παύλος Κικριλής γίνεται ο μπασίστας του συγκροτήματος. Παράλληλα γίνεται μια συναυλία στο Λυκαβηττό. Συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας, ο Σάκης Μπουλάς και ο Αντώνης Βαρδής. Το κομμάτι "Πόσο σε θέλω" βγαίνει ουσιαστικά εκείνη τη στιγμή πάνω στη σκηνή... Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ηχογραφημένη με τον τίτλο "Τσιμεντένιο Κονσέρτο".

Το 1988 κυκλοφορεί ο τελευταίος δίσκος με την ονομασία "Περιμένοντας τη βροχή". Είναι επίσης το έτος διάλυσης του συγκροτήματος. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, το συγκρότημα διαλύεται επειδή είχε αρχίσει να αλλοιώνεται το στυλ του και επειδή η rock μουσική δεν ακουγόταν εκείνη την εποχή στον Ελληνικό χώρο. Δίνουν ωστόσο την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν έπειτα από 10 χρόνια για μια μεγάλη συναυλία.


Η συναυλία αυτή πραγματικά έλαβε χώρα το 1998 στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το οποίο ήταν κατάμεστο. Συμμετείχαν πολλοί διακεκριμένοι καλλιτέχνες,μεταξύ των οποίων ο Διονύσης Τσακνής, ο Γιάννης Σμοΐλης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Πάνος Κατσιμίχας και άλλοι. Η ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφορεί δυο χρόνια αργότερα σε ένα διπλό CD με τον τίτλο "Η συναυλία" και πουλάει αρκετά κομμάτια. Η συναυλία (ή αποσπάσματα αυτής) μεταδίδεται κατά καιρούς από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια.


Δισκογραφία



1. Armageddon (1982) [Vertigo: 848 890-2]



2. Τερμίτες (1983)



Τερμίτες



3. Η αμαρτωλή Μαρία (1984) [Vertigo: 824 176-2]



4. Τσιμεντένια τραίνα (1986) [Virgin: 07243 849308 2 0]



5. Περιμένοντας τη βροχή (1988) [Virgin: 07243 849306 2 2]



(Σημείωση: To "Τερμίτες" δεν κυκλοφορεί σε CD. Τα κομμάτια αυτού βρίσκονται στο CD "Η αμαρτωλή Μαρία". Οι κωδικοί πιθανώς να προέρχονται απο remasters.)



Live ηχογραφήσεις

1. Τσιμεντένιο κονσέρτο (1986) [Virgin: 07243 849307 2 1]



2. Η συναυλία (2000) [MINOS - EMI: 7243 5 27758 2 8]



Συλλογές

1. Τα καλύτερα τραγούδια τους (1992) [Virgin: VG 50585]



2. Πόσο σε θέλω



3. From Vertigo to Virgin (1998) [Vertigo-Virgin: 534823 2



Συμμετοχές

1. Ηλεκτρικά όνειρα (Armageddon I, Armageddon II)



2. Ήχοι του Χειμώνα (Η εποχή των τυμπάνων) (1988)



Περισσότερα:

Επίσημη ιστοσελίδα του Αντώνη Μιτζέλου

Συνέντευξη του Αντώνη Μιτζέλου στο "Μουσικόραμα"
Συνέντευξη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο "Μουσικόραμα"