English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα !!

Οι πρώτες ενέργειες


Το 1928 άρχισαν οι πρώτες εκπομπές στη Θεσσαλονίκη. Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Χρήστος Τσιγγιρίδης, από τη Φιλιππούπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Στουτγάρδης, ήρθε στην Ελλάδα,
πήρε άδεια λειτουργίας σταθμού και με βάση την Θεσ/νικη έκανε τισ πρώτες εκπομπές. Να σημειώσουμε ότι ήταν ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός όλων των Βαλκανίων.


Το "Ράδιο Τσιγγιρίδη" σαν σημείο εκπομπής είχε το "Πεδίο Άρεως" στο σημερινό πάρκο όπου υπάρχει και αναμνηστική πλάκα , κοντά στο Γ' Σ.Σ. Ο σταθμός λειτουργούσε με δαπάνες και έξοδα ς του ιδιοκτήτη του. Ο χρόνος
λειτουργίας του πέρασε τα 20 χρόνια.


Το 1936, η εταιρεία Telefunken πλέον εγκαθιστά και θέτει σε λειτουργία ραδιοφωνικό σταθμό ισχύος 15000 W.
Ο πρώτος όμως εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στην περιοχή των Αθηνών. Στις 25 Μαρτίου του 1938 εγκαινιάζετε από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β΄.


1930 η εδραίωση του ραδιοφώνου


το ραδιόφωνο έχει πλέον μπεί στην ζωή της Ελλάδας. Αρκετός πλέον κόσμος έχει αποκτήσει ραδιόφωνο και ενθουσιασμένος παρακολουθεί διάφορες εκπομπές.
Δύο περιοδικά πλέον εκδίδονται με ύλη αποκλειστικά για το ραδιόφωνο και με τα προγράμματα ραδιοφώνων ολόκληρης της Ευρώπης .


Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και το ραδιόφωνο


Κατά τον πόλεμο το ελληνικό ραδιόφωνο με τις εκπομπές του επιδρά θετικά εμψυχώνοντας τους Έλληνες. Το ραδιόφωνο πλέον έχει γίνει σημαντικό κομμάτι του Έλληνα, για πολύ λίγο όμως ακόμα,
γιατί το 1941 το ραδιόφωνο γίνετε εργαλείο Γερμανών και Ιταλών κατακτητών. Το ελεύθερο ραδιόφωνο έχει παύσει, μηνύματα προπαγάνδας των κατακτητών το κατακλύζουν !

Ο Τσομπανάκος το κλασικό ηχητικό σήμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, ακούγεται πλέον από το BBC και έδρα το Λονδίνο, Η εκπομπή στα Ελληνικά με εμψυχωτικά νέα για όλους τους Έλληνες που ταλαιπωρούνται
είναι και πάλι γεγονώς.

Τέλος του πολέμου και το 1944 πλέον οι ελληνικοί σταθμοί επαναλειτουργούν.

το 1945 ιδρύετε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) και αναλαμβάνει την ευθύνη λειτουργίας του κρατικού σταθμού.

Σιγά σιγά ξεκινούν εκπομπές και άλλοι σταθμοί, όλοι όμως υπό των έλεγχο του κράτους (ΕΙΡ, ΥΕΝΕΔ, ΕΡΑ).

Τη δεκαετία του '70 εμφανίζονται οι ερασιτεχνικοί σταθμοί (ιδιωτικοί σταθμοί χωρίς άδεια).

Το 1987 και μετά από μια χρόνια διεκδίκηση των ερασιτεχνών του ραδιοφώνου μπαίνει στην ζωή μας η Ελεύθερη Ραδιοφωνία, που σημαίνει τελικά το τέλος του ερασιτεχνικού ραδιοφώνου και την αρχή του επαγγελματικού.
Ο 984 του Δήμου Αθηναίων μαζί με τον Fm 100 του Δήμου της Θεσ/νίκης είναι οι πρώτοι.

Προσωρινές άδειες εκπομπής πλέον έχουν ως αποτέλεσμα την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου και την ανεξέλεγκτη αύξηση ιδιωτικών σταθμών.

Το ραδιόφωνο έχει μπει πλέον σε κάθε σπίτι με μουσική και διάφορες εκπομπές.

Και ερχόμαστε πλέον στις μέρες μας που ξεκινά το ψηφιακό ραδιόφωνο στην Ελλάδα !!

DAB (Digital Audio Broadcasting)

Το DAB στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2004, η λογική ήταν η κάλυψη των Ολυμπιακών αγώνων και η ενημέρωση του κοινού, εκπέμποντας από τον Υμηττό δύο σταθμοί.
Πριν την έναρξη των Αγώνων, η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών σταματάει την εκπομπή όμως λόγω νομικών κολλημάτων (εξέπεμπαν σε περιοχή συχνοτήτων VHF για την οποία δεν είχαν δοθεί άδειες).

Σήμερα μια συνεργασία - συμφωνία ραδιοφωνικού σταθμού με Τ.Ε.Ι. της Αττικής, έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμαστικές εκπομπές μέσα και για όχι ολόκληρη την Αττική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με κοινοτική οδηγία το ψηφιακό ραδιόφωνο και η ψηφιακή τηλεόραση, μέχρι το 2012, υποχρεωτικά πρέπει να αντικαταστήσουν τις αναλογικές εκπομπές ραδιοφώνου και τηλεόρασης που έχουμε σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: