Τερζής Μιχάλης - Βιογραφικό & δισκογραφία
Ο Μιχάλης Τερζής γεννήθηκε στην Αξιούπολη της Μακεδονίας. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης για τέσσερα χρόνια.
Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα: «Αρμονική ανάλυση και ενορχηστρωτικές λύσεις στα μεγάλα έργα της κλασσικής μουσικής» με τον Κ. Αργυρόπουλο για δύο χρόνια και «Οι μουσικές των λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου» με τον Αινιάν, επίσης για δύο χρόνια.
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 αρχίζει την καριέρα του σαν πιανίστας, παίζοντας στις μπουάτ της Πλάκας «Εσπερίδες» (με το Γιάννη Αργύρη) και «Απανεμιά» (με τους Βαγγέλη Ντίκο και Γιώργο Ζωγράφο). Επίσης στη «Λήδρα», στο «Θεμέλιο», στην «Ξαστεριά», με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Κοντογιάννη, Δημήτρη Σκαμάγκα, στο «Περιβόλι του ουρανού» με τους Νίκο Δημητράτο, Στέλιο Βαμβακάρη, Κώστα Μαντζόπουλο κ.α.
Στις μπουάτ της Πλάκας, έρχεται σε επαφή με τον κόσμο της ελληνικής ποίησης, της μουσικής και της δισκογραφίας. Ο Γιώργος Ζωγράφος ακούει κάποιο βράδυ τα πρώτα τραγούδια του νέου συνθέτη και τον πηγαίνει στη MINOS.
Ο Μάκης Μάτσας και ο Αχιλλέας Θεοφίλου ακροώνται τα τραγούδια του και κλείνουν αμέσως στούντιο για ηχογράφηση. Ο πρώτος δίσκος του συνθέτη είναι γεγονός και έχει τίτλο:
«Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο», σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Με ερμηνευτή το Γιώργο Ζωγράφο και ενορχηστρωτή τον Τάσο Καρακατσάνη, κυκλοφορεί την άνοιξη του ‘76 από τη MINOS. Ο λόγος του ποιητή με τη μουσική του συνθέτη καταγράφουν τα τραγικά γεγονότα της βάρβαρης εισβολής του Αττίλα στο νησί. Ο Μίκης Θεοδωράκης πρωτοπαρουσιάζει το έργο και το νέο συνθέτη σε μια μεγάλη συναυλία του στην Αθήνα για την Κύπρο, όπου τραγουδάει ο Γιώργος Ζωγράφος και χορωδία από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ακολουθούν οι δίσκοι:
«Τα Μανιάτικα» (1980, ΛΥΡΑ)
Μουσική σπουδή και δημιουργία πάνω σε παραδοσιακό υλικό, όπως το κατέγραψε και το συνέλεξε, ύστερα από έρευνες χρόνων, ο λαογράφος – ποιητής Κυριάκος Κάσσης. Είναι λαϊκά έπη, θρύλοι και μοιρολόγια από τη Μάνη, καθώς και το παραδοσιακό τραγούδι Τα πουλιά του Μάη. Τραγουδούν η Άλκηστη Πρωτοψάλτη (στα πρώτα της βήματα), ο Μανιάτης τραγουδιστής Νικόλας Μητσοβολέας και χορωδία. Έργο πρωτότυπο, πού η ιδιομορφία, το ρωμαλέο ύφος και η άμεση σχέση του με την αρχαία τραγωδία ξαφνιάζουν. Ο γνωστός Ελληνιστής Ζ.D. La Karrier παρουσιάζει αποσπάσματα του έργου μαζί με μουσική και ελεγειακά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Χρήστου Λεοντή σε σειρά συναυλιών στη Γαλλία.
Αρχαία Λυρικά (1981, MINOS)
Μελοποιημένη ποίηση αρχαίων ελλήνων λυρικών ποιητών: Σαπφώ, Αρχίλοχος, Αλκαίος, Ανακρέων, Αλκμάν, Αρίων, Βακχυλίδης, σε μετάφραση των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Βουτιερίδη, Π. Παρασκευαίδη και του Άκου Δασκαλόπουλου. Η «Νυχτωδία» διακρίνεται στους πρώτους Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας του Μάνου Χατζιδάκι και αποσπά την εύφημο μνεία της κριτικής επιτροπής, που ανακοινώνει ο ίδιος ο Χατζιδάκις. Τραγούδησε η Κρίστη Στασινοπούλου και συμμετείχε η Χορωδία της ΕΡΤ. Στην πρώτη δισκογραφική καταγραφή του έργου τραγουδούν: Πέτρος Πανδής, Βάσια Ζήλου, Νικόλας Μητσοβολέας και Νίκος Λώλης. Ο συνθέτης θεωρεί πως τα Αρχαία Λυρικά, ως έργο πρωτόλειο, χρήζει περαιτέρω ενορχηστρωτικής επεξεργασίας και επανηχογράφησης.
«Όλη τη Μουσική μέσ’ στην Αγάπη βάλε», σε ποίηση Κωστή Παλαμά (1983, MINOS).
Πρώτη παρουσίαση στο Θέατρο Λυκαβηττού, το καλοκαίρι του 1984, σε μια συναυλία - αφιέρωμα στα 40 χρόνια από το θάνατο του ποιητή. Την συναυλία προλόγισε ο Άκος Δασκαλόπουλος και τραγούδησαν οι Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Διονύσης Θεοδόσης και Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Στις 26 Φεβρουαρίου 1994 ανέβηκε σε μια συναυλία στο κινηματοθέατρο Παλλάς στην Αθήνα το συμφωνικό έργο του συνθέτη «Ο ύμνος της Αθήνας», σε ποίηση Κωστή Παλαμά. Συμμετείχαν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ με μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό, η χορωδία Fons Musicalis του Κωστή Κωνσταντάρα, με σολίστ τη μέτζο - σοπράνο Μαρία Μαρκέτου και τον μπάσο Γιώργο Παππά. Η ενορχήστρωση ήταν του Βασίλη Κουμπή. Το έργο ήταν μια παραγγελία του Μίκη Θεοδωράκη, τότε διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, πού την μετέδωσε στο δορυφορικό της πρόγραμμα.
Τα τραγούδια της Θάλασσας (1985, CBS - SONY)
Κύκλος λυρικών τραγουδιών, σε ποίηση Νίκου Καββαδία, Λάμπρου Πορφύρα, Άκου Δασκαλόπουλου και Φώντα Λάδη. Τραγουδάει ο Κώστας Καράλης.
Νόστιμον Ήμαρ (1986, POLYGRAM)
Δώδεκα ελληνικοί χοροί για 20 σολίστες της κλασσικής και της παραδοσιακής μουσικής, σε επεξεργασία, διασκευή και ενορχήστρωση του συνθέτη. Το έργο κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά από αγγλική δισκογραφική εταιρεία.
Τρελλό Καλοκαίρι (1986, ΛΥΡΑ)
Κύκλος λαϊκών τραγουδιών, σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Άκου Δασκαλόπουλου και Δημήτρη Τσεκούρα. Τραγουδούν ο Κώστας Σμοκοβίτης και η Σοφία Μιχαηλίδη.
«Τα Κορίτσια Της Κυριακής» (1987, POLYGRAM)
Κύκλος λυρικών τραγουδιών, κυρίως επανεκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών του συνθέτη. Επίσης, τραγούδια σε ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ (σε ελεύθερη απόδοση Κ. Τριανταφύλλου), Πωλ Ελυάρ (σε ελεύθερη απόδοση Ρίτας Μπούμη και Νίκου Παππά), Έριχ Χάϊνε, Βασίλη Ρώτα, Φώντα Λάδη και Δήμητρας Mπιθικώτση. Τραγουδούν: Νένα Βενετσάνου, Σοφία Μιχαηλίδη και ο Κώστας Σμοκοβίτης.
Δόν Κιχώτες (1987, MBI)
Κύκλος λαϊκών τραγουδιών σε στίχους Ηλία Κατσούλη, Αντώνη Παπαϊωάννου, Δημήτρη Λέντζου, Κατερίνας Παπαγεωργίου και Νίκου Θωμά. Τραγουδούν η Μαρία Σουλτάτου και ο συνθέτης.
Τα πρώτα μου τραγούδια (1988, MBI)
Μια συλλογή από 18 τραγούδια με τις πρώτες ηχογραφήσεις του συνθέτη, όπου συμμετέχουν πολλοί γνωστοί τραγουδιστές. Είναι επιλογή από προγενέστερους δίσκους, ενώ ένα καινούργιο τραγούδι ερμηνεύει ή Πόλυ Πάνου.
«Βιολιστή κατέβα από τη Στέγη» (1988, ΛΥΡΑ)
Μπαλάντες σε στίχους Θεόφιλου Βερύκιου, Ανδρέα Ζαχαράτου και Αντώνη Παπαϊωάννου. Τραγούδια γραμμένα ειδικά για τη Μαρία Δημητριάδη.
Λήμνος η Φιλτάτη (1988, ΛΥΡΑ)
Η μουσική από το ντοκυμανταίρ του Αντώνη Παπαδόπουλου (Παραγωγή: ΕΡΤ - Απόδημος Ελληνισμός, διάρκεια 59 λεπτών), που πήρε το πρώτο βραβείο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1988 και το πρώτο βραβείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το έτος 1989 στην κατηγορία ντοκυμανταίρ.
«Στη Χώρα του Ορφέα» (1988, ΕΡΤ)
Η μουσική από το ομώνυμο ντοκυμανταίρ του Α. Παπαδόπουλου, παραγωγή της ΕΡΤ, σε κείμενα του Γιώργου Φαράντου. Ήταν η συμμετοχή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ποιητών, πού πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο την άνοιξη του 1988, όπου η ΕΡΤ εξέδωσε και προσέφερε στα μέλη του συνεδρίου μία βιντεοκασέτα και ένα LP (ειδική έκδοση) με τη μουσική. Το φιλμ και η μουσική του απέσπασαν το πρώτο βραβείο από το Δήμο του ASTY στην Ιταλία.
«Η Αλτάνα της Πάργας» (1989, WEA)
Η μουσική από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Κώστα Ασημακόπουλου. Τραγουδούν: Γλυκερία, Κώστας Σμοκοβίτης.
Τα τραγούδια της Μακεδονίας (1990, ΛΥΡΑ)
Παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας. Επεξεργασία, διασκευή, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του συνθέτη. Τραγουδούν ο Γιώργος Μπαγιώκης και η Σοφία Μιχαηλίδη.
Ο Ψύλλος (1990)
Η μουσική από την πολυβραβευμένη ταινία του Δημήτρη Σπύρου, που έχει αποσπάσει εννέα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μουσική κυκλοφόρησε από την MBI την άνοιξη τού 2003.
«Ένα καράβι όνειρα» (1991, FM RECORDS)
Κύκλος λυρικών τραγουδιών σε στίχους Ηλία Κατσούλη, Αντώνη Παπαϊωάννου, Κατερίνας Παπαγεωργίου, Άγγελου Αξιώτη και δύο τραγούδια σε ποίηση Κωστή Παλαμά και Βασίλη Ρώτα. Τραγουδούν: Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης, Πόπη Αστεριάδη, Τάκης Κωνσταντακόπουλος (επανεκτέλεση από το Μ. Βιολάρη του τραγουδιού «Το σπίτι που γεννήθηκα», σε ποίηση Κωστή Παλαμά).
Ο Σταμάτης Κόκοτας τραγουδάει Μιχάλη Τερζή (1991, ΕΜΙ)
Κύκλος λαϊκών τραγουδιών σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου, Νότη Κύτταρη, Γιώργου Κανελλόπουλου, Γιώργου Κλεφτογιώργου, Στάθη Σκλαβουνάκου και Σταμάτη Κόκοτα.
«Η Εποχή της Αφροδίτης» (1999)
Μια επιμελημένη έκδοση, ανθολόγηση από τις μουσικές που έγραψε ο συνθέτης για μία σειρά από ντοκυμανταίρ, παραγωγής της ΕΡΤ, με ιστορικό και αρχαιολογικό περιεχόμενο. Το έργο κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά με τίτλο Aphrodite Era.
«Η Ωδή των Οδών» (2000, MBI)
Κύκλος λαϊκών τραγουδιών σε στίχους Δημήτρη Λέντζου, Τάκη Συρέλη και Άννας Μπιθικώτση. Τραγουδούν: Κώστας Μάντζιος, Μαρία Σουλτάτου και η Λένα Αλκαίου.
Παράβασις (2002, MBI)
Λαϊκά τραγούδια σε στίχους Δημήτρη Λέντζου, Κώστα Νέου, Κατερίνας Παπαγεωργίου. Τραγουδούν: Μπάμπης Τσέρτος, Νάντια Καραγιάννη, Κώστας Μάντζιος και - σε ένα τραγούδι - η Μαρία Σουλτάτου.
«Μεθυσμένο άλογο»
σε στίχους Δημήτρη Λέντζου, με το Γιώργο Μπαγιώκη.
Πέντε τραγούδια σε ειδική έκδοση περιορισμένων αντιτύπων.
Με το χρόνο θα παίξω (2004, POLYMUSIC - UNIVERSAL)
Δέκα μπαλάντες και ένα μουσικό θέμα για πιάνο με τίτλο «Παίζοντας με τη σκιά μου». Ο Μιχάλης Τερζής παίζει πιάνο και τραγουδάει ο ίδιος, ενώ έχει γράψει και τους στίχους στα πιο πολλά τραγούδια του δίσκου. Συμμετέχει φιλικά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ερμηνεύοντας δύο τραγούδια, ενώ υπάρχει ένα τραγούδι σε στίχους Ηλία Κατσούλη και δύο μελοποιημένα ποιήματα του Κωστή Παλαμά («Χρυσομαλλούσα» και «Μάγισσα των αστεριών»).
Το παραμύθι μου (2005, DROMOS PRODUCTIONS)
Μια έκδοση - σύνοψη με τις συμμετοχές της Μαρίας Σουλτάτου σε τρία προγενέστερα CD του συνθέτη που αναφέρονται πιο πάνω. Ο δίσκος περιλαμβάνει δέκα τραγούδια και είναι ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Μαρίας Σουλτάτου.
Τραγούδια του συνθέτη υπάρχουν και σε προσωπικά άλμπουμ γνωστών τραγουδιστών:
«Οι Μάηδες οι Ήλιοι μου» (Γιώργος Νταλάρας, MINOS )
Μουσικό κουτί (Γιώργος Νταλάρας, MINOS )
Γλυκερία - live στο Λυκαβηττό ( WEA )
«Η Ελένη των φεγγαριών» (Ελένη Δήμου, ΜΒΙ)
«Όσο κρατάει ένας καφές» (Μαρία Δημητριάδη, ΛΥΡΑ)
Ο έρως… (Νένα Βενετσάνου - Σοφία Μιχαηλίδη, POLYGRAM )
«Στον Ήλιο και στον Άνεμο ταξίδι θα σε πάω» (Τάκης Κωνσταντακόπουλος, MBI )
Διφωνίες (Γιώργος Νταλάρας - Δήμητρα Γαλάνη, ΔΙΦΩΝΟ)
Παράλληλα, ο Μιχάλης Τερζής συνεργάζεται από το 1989 με μεγάλη αγγλική δισκογραφική εταιρεία, η οποία έχει εκδώσει δέκα μουσικές εργασίες (album CD) του συνθέτη, που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά. Επίσης, συμμετέχει σε πολλά Compilation - CD με μουσικές της Ευρώπης της Μεσογείου και του κόσμου:
Nostimon imar (12 Greek dances)
Orchestreca
Aphrodite Era (στη σειρά Famous Greek Composers)
Symposio
Athens Blue
The road to Olympia
The sound of Greece
The music of the Greek Islands
Compilations:
Best of Europe 1 & 2
Mediterranean Music 1, 2 & 3
Mediterranean voyage (Gibraltar to Istanbul – Portugal - Spain - Italy - Greece - Turkey)
International folk new acoustic music - collection (Music from Russia - Portugal- Greece – France – Ireland – Spain – Egypt – Lebanon - Caribbean Music – Mexico – Uruguay – Argentina – Chile - Africa)
Best of Greece 1, 2, 3, 4 & 5
Famous Greek composers (Mikis Theodorakis, Manos Hadjidakis, Manos Loizos, Vangelis, Yianni, Yannis Markopoulos, Michalis Terzis)
Best Greek Melodies
Les plus belles Melodies Grecques
Μουσική για το θέατρο:
«Ο Ντιλάλης» (1981) του Μιχάλη Μπουρμπούλη, σε σκηνοθεσία - διδασκαλία του Ευγένιου Σπαθάρη και σκηνογραφία του Γιάννη Δώριζα. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Ιθάκης από το Θέατρο Τσέπης. Στην διανομή οι Βασ. Βγενόπουλος, Δημ. Δημητρούλιας, Γιώργος Κέντρος, Γιώργος Αστερίου κ.α.
«Περί όνου σκιάς», του Ντίρενματ. Ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σταμάτη Χονδρογιάννη. Στη διανομή οι Γιώργος Αρμένης, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Μίρκα Καλατζοπούλου κ.α
Χοροθέατρο Ναυσικά - Χορόδραμα Σουλιώτισσες. Της Σ. Σμανίλου, παραγωγή τής ΕΡΤ.
Μουσική για τον Κινηματογράφο:
«Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου. Με τους Βασίλη Κολοβό, Δήμητρα Χατούπη κ.α.
«Ο Επισκέπτης» του Χρήστου Σαντατσόγλου. Με τον Δ. Λυκομήτρο κ.α.
«Καβάλα παν’ οι σύνεδροι», σάτιρα της Βέρας Μ. Ντίκεϋ
Μουσική για τις Τηλεοπτικές Σειρές:
«Η Αλτάνα της Πάργας» του Κώστα Ασημακόπουλου. Με μια πλειάδα ηθοποιών και πρωταγωνιστές την Αλεξάνδρα Λαδικού, τον Χρήστο Πάρλα, τον Σταμάτη Τρύπο κ.α. Σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Ζωγράφου. Τα τραγούδια της σειράς τραγούδησαν ή Γλυκερία και ο Κώστας Σμοκοβίτης.
«Ο Πατέρας μου ο Έλληνας» του Πάνου Γλυκοφρύδη. Με βασικό πρωταγωνιστή τον Κώστα Σπυρόπουλο κ.α.
Μουσική για ντοκυμανταίρ:
Λήμνος ή φιλτάτη, του Αντώνη Παπαδόπουλου σε κείμενα Γιώργου Φαράντου. Παραγωγή της ΕΡΤ.
«Στη χώρα του Ορφέα», του Α. Παπαδόπουλου σε κείμενα Γιώργου Φαράντου. Παραγωγή της ΕΡΤ.
«Θράκη, γη του Ορφέα, γη του Δημόκριτου», του Αργύρη Αντωνόπουλου σε κείμενα Γιώργου Φαράντου. Παραγωγή της ΕΡΤ.
«Έβρος, το ποτάμι των θεών και των θρύλων», του Γιώργου Μούλιου. Παραγωγή της ΕΡΤ.
Κυκλάδες, του Γιώργου Μούλιου
Βεργίνα, του Γιώργου Μούλιου
Η μαγεία των Ελληνικών σπηλαίων, (2000) του Πάνου Υφαντή. Μια παραγωγή του Κέντρου Ελληνικού Ντοκυμανταίρ και του ΕΟΤ για 35 τηλεοπτικούς σταθμούς του κόσμου. Κυκλοφόρησε σε DVD .
«Φως, Αλμύρα, Θάλασσα και αρχαίος κόσμος», του Πάνου Υφαντή (2003). Μια παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και της Praxis . Κυκλοφορεί σε DVD στη διεθνή αγορά.
Acropolis trilogy - Περί του ιερού βράχου της Ακροπόλεως (2005).Τριλογία του Πάνου Υφαντή. Μια παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού για τον Κόσμο.
Συναυλίες:
Ο Μιχάλης Τερζής έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεκίνησε το 1981 παρουσιάζοντας τα πρώτα του τραγούδια με το συγκρότημά του στις Νύχτες Κισσάμου με μουσική και ποίηση στο Καστέλι Κισσάμου της Κρήτης, όπου την οργανωτική επιμέλεια είχαν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Ιατρόπουλος. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ιθάκης. Ακολούθησαν δεκάδες άλλες συναυλίες στην Ελλάδα.
Η πρώτη του συναυλία στο εξωτερικό δόθηκε στο Congress Haus της Βιέννης στις 5 Μαρτίου 1988 και οργανώθηκε από την ελληνική κοινότητα. Τραγούδησαν ο Γιάννης Θωμόπουλος, η Νενέ Ανδριανού και ο Γιώργος Γιαννιώτης.
Ακολούθησαν και άλλες συναυλίες στο εξωτερικό με σημαντικότερες τις εξής:
Σε έξι πόλεις της Αυστρίας από 13 ως 21 Μαρτίου του 1988. Οργανώθηκαν από τον Ελληνοαυστριακό σύνδεσμο και τα έσοδα διατέθηκαν για τους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας.
Σε εννέα πόλεις της Ελβετίας με τον οργανισμό Coop το Μάιο του 1988.
Στο Comptoir Suisse, 12 – 9 - 1988 στη Λωζάνη.
Στη Μαδρίτη και τη Μάλαγα, 13 - 15 Δεκεμβρίου του 1988, με τον ΕΟΤ.
Στην ITB , στο Βερολίνο (3 – 3 - 1989). Επίσης στο Ντύσσελντορφ, στη Στουτγκάρδη κ.α.
Στο Φεστιβάλ «Αντίποδες» σε έξι πόλεις της Αυστραλίας το Μάρτιο του 1990. Τραγούδησαν ο Κώστας Σμοκοβίτης, ή Αλεξάνδρα Κυριακοπούλου και ο Γιώργος Μπαγιώκης.
Στο Τόκιο: Οι Μουσικές της Ασίας και της Ευρώπης (Μάιος του 1992), με σολίστες τους Θανάση Βασιλά και Νίκο Κατσίκη, όπου συμμετείχαν και συγκροτήματα από άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες.
Στη Σιγκαπούρη (1993)
Στο Νέο Δελχί (Νοέμβριος του 1995)
Έχει δώσει επίσης συναυλίες σε Αίγυπτο, Κουβέιτ, Κύπρο, Ρώμη, Μιλάνο, Άστυ Ιταλίας κ.α., συμβάλλοντας σε αυτό που ονομάζουμε επικοινωνία μέσα από τη μουσική.
Την άνοιξη του 1997 ανέλαβε την ενορχήστρωση και την διεύθυνση της ορχήστρας του Γρηγόρη Μπιθικώτση - ύστερα από παραγγελία του μεγάλου τραγουδιστή - για μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και μιας στο Los Angeles των ΗΠΑ στο Wilshire Ebell Theatre.
Τον Αύγουστο του 1998 πραγματοποιήθηκε συναυλία του συνθέτη με την ορχήστρα του στο Wilshire Ebell Theatre του Los Angeles. Tραγούδησαν η Θεοδοσία Στίγγα και ο Κοσμάς Κοκόλης.
Ενορχήστρωσε και διηύθυνε την ορχήστρα για το έργο της Άννας Μπιθικώτση Αντί Σιωπής, από το ομώνυμο βιβλίο της. Το έργο παρουσιάστηκε σε σειρά συναυλιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου