English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Θανάσης Παπακωνσταντίνου - Βιογραφικό & δισκογραφία

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στις 26 Απριλίου του 1959 στον Τύρναβο. Κρατά ως σημαντικότερη ανάμνηση σήμερα το «άρωμα απ'το βρεγμένο χώμα» και τα παραδοσιακά τραγούδια που τραγουδούσαν στα χωράφια οι γονείς του.

Στη Θεσσαλονίκη σπουδάζει μηχανολόγος-μηχανικός ενώ στη συνέχεια υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στην Κοζάνη κάνοντας «αγρύπνιες» στα ταβερνάκια της πόλης.
Μετά το στρατό αρχίζει να ασχολείται με την κατασκευή μουσικών οργάνων όπως μπουζούκια, μπαγλαμάδες, τζουράδες και λαούτα.
Σήμερα ζει στη Λάρισα και ασχολείται αποκλειστικά με τη μουσική αφού εργάστηκε για χρόνια «στης ΔΕΥΑΛ τα χαρακώματα», ως εργολάβος δημοσίων έργων.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο δίδυμα αγόρια, τον Κωνσταντή και τον Αριστοτέλη.
Ξεκινά γράφοντας στιχάκια. Στα 19 του πλησιάζει το Μάνο Λοΐζο προτείνοντάς του έξι από αυτά, «αδόκιμα και καθόλου καλά», όπως τα χαρακτηρίζει σήμερα. Η δουλειά του συνθέτη πάνω στα τραγούδια αυτά χάνεται με το θάνατό του το 1982 και η επικείμενη συνεργασία σταματά πριν ολοκληρωθεί.
Λίγα χρόνια αργότερα δίνει κάποια άλλα στιχάκια του στην Ελευθερία Αρβανιτάκη και στην Οπισθοδρομική Κομπανία, χωρίς όμως να δισκογραφηθούν.
Η πρώτη του παρουσία στο χώρο γίνεται τελικά μέσα από το διαγωνισμό Μουσικοί Αγώνες Κέρκυρας που διοργάνωνε ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο διαγωνισμός ηχογραφήθηκε ζωντανά και κυκλοφόρησε ο δίσκος Κέρκυρα '82 - Αγώνες ελληνικού τραγουδιού - Τα 25 τραγούδια. Ο Θανάσης συμμετείχε με το τραγούδι Η χελώνα -ένα «περίεργον λαϊκό» σύμφωνα με την παρατήρηση του Μάνου Χατζιδάκι- που ερμήνευσε ο Πάνος Τσαπάρας.
Δύο χρόνια αργότερα, το Δεκέμβρη του 1984, θα κυκλοφορήσει ο δίσκος Διαίρεση του συνονόματού του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ο πασίγνωστος τώρα πια Μαύρος γάτος και ο Λεγεωνάριος είναι τα δύο τραγούδια, τους στίχους των οποίων υπογράφει ο Θανάσης.
Οι προσωπικές του δουλειές ξεκινούν τον Απρίλιο του 1993 με την Αγία Νοσταλγία σε παραγωγή Νίκου Παπάζογλου ενώ στην ενορχήστρωση συνέπραξαν, εκτός του Θανάση, ο Μανώλης Πάππος και ο Θανάσης Σοφράς. Ο Κοζανίτης Γιώργος Μιχαήλ έχει συνδράμει ερμηνευτικά σε έξι από τα τραγούδια του δίσκου όπου ο Θανάσης, εκτός από δικούς του στίχους, «ντύνει» μουσικά ένα ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου καθώς και τέσσερα ρουμπαγιάτ του Πέρση ποιητή Ομάρ Καγιάμ. Επίσης εδώ αρχίζει μια παράδοση που θέλει στους προσωπικούς δίσκους του Θανάση να συμμετέχουν και μέλη της οικογένειάς του: τα δίδυμα απαγγέλλουν την εισαγωγή στην Πάστα με κερασάκι.
Την ίδια χρονιά ο Θανάσης συμμετέχει με τους στίχους του στα τραγούδια Φάλτσος χρησμός και Να ρωτάς στον Κύκλο του Σωκράτη Μάλαμα.
Δυο χρόνια αργότερα, το Μάιο του 1995, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του Θανάση με τίτλο Στην Ανδρομέδα και στη Γη. Ο Σωκράτης Μάλαμας και η Μελίνα Κανά πλαισιώνουν τον Θανάση στο τραγούδι. Ο Σωκράτης έχει αναλάβει και την παραγωγή ενώ ενορχήστρωσε με τη βοήθεια του Στέργιου Γαργάλα και του Κώστα Θεοδώρου. Όπως και στην πρώτη δουλειά του Θανάση έτσι και τώρα η κυκλοφορία γίνεται από τη Lyra μέσω του label Στρόγγυλοι Δίσκοι του Νίκου Παπάζογλου.
Τον Οκτώβριο του 1996 ο Θανάσης επιλέγει τη Μελίνα Κανά ως κύρια ερμηνεύτρια του τρίτου του δίσκου Της αγάπης γερακάρης. Το τραγούδι Φεϊρούζ είναι αφιερωμένο στη μεγάλη Λιβανέζα τραγουδίστρια. Την ενορχήστρωση καθώς και την επιμέλεια παραγωγής -με τον ίδιο τον Θανάση- έχει αναλάβει και πάλι ο Κώστας Θεοδώρου.
Με τέσσερα δικά του στιχάκια (Παραβάτες, Του χρόνου η σκιά, Γράμμα, Στα χαρακώματα) -το τρίτο γραμμένο από κοινού με την Ελένη Τζούκα και το τέταρτο με τη Λιζέτα Καλημέρη- συμμετέχει στο δίσκο της τελευταίας με τίτλο Ζωή λαθραία που κυκλοφόρησε το 1997, σε μουσική Μιχάλη Χανιώτη.
Το 1998 το συγκρότημα Ashkhabad από το Τουρκμενιστάν συμμετέχει στην ηχογράφηση του τέταρτου προσωπικού δίσκου του Θανάση με τίτλο Λάφυρα με ερμηνεύτρια και πάλι τη Μελίνα Κανά. Η ενορχήστρωση μοιράστηκε στον Αντώνη Απέργη, στον Κώστα Θεοδώρου και στους ίδιους τους Ashkhabad.
Ο Βραχνός προφήτης, πέμπτος κατά σειρά δίσκος, κυκλοφορεί τον Ιούλιο του 2000 με συνεργάτες τον Μπάμπη Παπαδόπουλο (Τρύπες) και την πρόσφατα χαμένη Kora Michaelian (Nor Dar) στην ενορχήστρωση. Ο Γιάννης Αγγελάκας (Τρύπες) και η Λιζέτα Καλημέρη ερμηνεύουν τέσσερα από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου. Δύο τραγούδια είναι σε ποίηση Χρήστου Μπράβου. Το ένα από αυτά με τίτλο Α. Μάνθος μιλάει για τον ξακουστό στην εποχή του ληστή Θωμά Γκαντάρα. Αυτή τη φορά στο δίσκο την οικογένεια του Θανάση εκπροσωπούν η γιαγιά του, ο θείος του και η μητέρα του που τραγουδούν στις Γριές, ένα παραδοσιακό τραγούδι από την Ελασσόνα.
Παράλληλα συμμετέχει με δύο τραγούδια (Μια μάνα που 'χε ένα γιο και Η ουρά του αλόγου σε δικούς του στίχους και μουσική) στο δίσκο της Φένιας Παπαδόδημα Τραγουδώντας παραμύθια-Το μαντήλι της νεράιδας. Την ίδια χρονιά ο Σωκράτης Μάλαμας κυκλοφορεί το δίσκο του Ο φύλακας και ο βασιλιάς. Ο Θανάσης χαρίζει τα στιχάκια του στο Χαμένο ρούχο που κλείνει το δίσκο.
Το 2001 αυξάνει τις συμμετοχές του καθώς τον βρίσκουμε στο δίσκο του Νίκου Κυπουργού Τα μυστικά του κήπου. Εδώ ο Θανάσης υπογράφει το δίστιχο στο Μυστικό ενώ με τη μπουζουκομάνα του συνοδεύει τον Χρήστο Θηβαίο στο τραγούδι. Επίσης κάνει φωνητικά στο Τραγούδι του γάμου. Το Φεβρουάριο του 2001 ανέβηκε στο θέατρο Εμπρός η παράσταση Το ημερολόγιο της άμμου. Ο Θανάσης έγραψε τη μουσική που περιελάμβανε κάποιες μελωδίες που θα συναντούσαμε στον επόμενο δίσκο του, την Αγρύπνια (Κάλαντα, Να βγαίνεις απ' το όνειρο, Σ' αφήνω γεια).
Τον Απρίλιο του 2002 κυκλοφορεί η Αγρύπνια, έκτος δίσκος του Θανάση. Στην ενορχήστρωση συναντάμε και πάλι τον Μπάμπη Παπαδόπουλο ενώ ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Νίκος Παπάζογλου αναλαμβάνουν με τον Θανάση το τραγούδι. Τα δίδυμα κάνουν την επανεμφάνισή τους μετά από καιρό απαγγέλλοντας τα Βαΐτικα κάλαντα. Ο Θανάσης βασίζει το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου σε ποίηση του Γάλλου ποιητή Tristan Corbiere ενώ άλλο ένα είναι εμπνευσμένο από το Βιβλίο της ανησυχίας του Πορτογάλου λογοτέχνη Fernando Pessoa. Μάλιστα στο τραγούδι Rua da bella vista οι μουσικοί του δίσκου αναφέρονται με πορτογαλικά ψευδώνυμα! Τέλος ένα τραγούδι είναι σε ποίηση Γιάννη Ζαρκάδη.
Το 2002 ολοκληρώθηκε και η ταινία του Νίκου Γραμματικού Ο Βασιλιάς για την οποία ο Θανάσης έγραψε τη μουσική. Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς συμμετέχει στο δίσκο του Σωκράτη Μάλαμα Ένα δίνοντας τους στίχους στο τραγούδι Το πορφυρό ποτάμι. Τον Απρίλιο του 2003 συμμετέχει στο δίσκο της Σοφίας Παπάζογλου Όσα σου μοιάζουν με τους στίχους στο τραγούδι Ο ποταμός.
Επίσης, το Φεβρουάριο του 2004 κάνει πρεμιέρα από το ΚΘΒΕ το έργο του Φαμπρίς Μελκιό Η μοιρασιά του διαβόλου της οποίας τη μουσική έγραψε ο Θανάσης.
Η μπάντα των εξαιρετικών μουσικών που τον συνοδεύει βαφτίζεται "Λαϊκεδέλικα" και μαζί τους κυκλοφορεί τον πολυαναμενόμενο διπλό δίσκο με τις ζωντανές ηχογραφήσεις από τις συναυλίες στην Αθήνα (Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Gagarin και Θέατρο Χώρα) τον Ιούνιο του 2004 με τίτλο-τι άλλο;- Τα ζωντανά.
Την ίδια χρονιά βγαίνει στις αίθουσες η μεγάλου μήκους ταινία του Στέργιου Νιζήρη Είναι ο θεός μάγειρας; με μουσική του Θανάση. Το Σεπτέμβριο του 2004, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, παρουσιάζεται ο Μυστικός Δείπνος, μια παράσταση χοροθεάτρου από την ομάδα Sine qua non πάλι σε μουσική του Θανάση.
Το Δεκέμβριο του 2005 κυκλοφορεί από τη Sony Music Ο Γαργαληστής, ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά αλλά και τους γονείς τους. Το κείμενο, την μουσική και τους στίχους των τραγουδιών έγραψε ο Δημήτρης Μπασλάμ. Την αφήγηση της ιστορίας έχει κάνει ο Αντώνης Καφεντζόπουλος ενώ στα τραγούδια συμμετέχουν οι Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Αγγελάκας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Φώτης Σιώτας, Γιάννης Χαρούλης και η Μάρθα Φριντζήλα. Ο Θανάσης ζωντανεύει με τη συμμετοχή του μικρές, μικρές, πολύ μικρές, μικρές πυγολαμπίδες.
Τον Απρίλιο του 2006, και αφού η εταιρεία του διστάζει για μεγάλο διάστημα να κυκλοφορήσει έναν «αντιεμπορικό» δίσκο, κυκλοφορεί η Βροχή από κάτω. Πρόκειται για ένα δίσκο με έντονη τη διάθεση του πειραματισμού πέρα από τις οικείες μουσικές και τραγουδιστικές φόρμες. Περιλαμβάνει κομμάτια από τις δουλειές του Θανάση στο θέατρο και τον κινηματογράφο (Η μοιρασιά του διαβόλου, Ο μυστικός Δείπνος, ο Βασιλιάς) και κάποια νέα τραγούδια. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Κώστας Θεοδώρου με τον ίδιο το Θανάση. Εκτός από τους δικούς του στίχους διασκευάζει το ποίημα του Federico Garcia Lorca Άυπνη πόλη και χρησιμοποιεί τη φωνή του ποιητή Νίκου Καρούζου να διαβάζει στίχους του στο Σκύλο των άστρων. Συμπράττει στα φωνητικά η Μάρθα Φριντζήλα ενώ έχουμε παραδοσιακά οικογενειοκρατική εμφάνιση από τους δίδυμους γιους του στα κομμάτια Ό,τι δε μπόρεσε και Τώρα τέλος καθώς και από τη γιαγιά του Θανάση στον Τselnika.
Το Σεπτέμβριο του 2006 παρουσιάζεται, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, η ταινία Υγραέριο του Μπουγιάρ Αλιμάνι επενδεδυμένη με τη μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Η ταινία απέσπασε Εύφημο Μνεία, Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη ΕΚΚ και Μνεία ΠΕΚΚ.
Το Νοέμβριο του 2006 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ και τη δισκογραφική εταιρία Lyra το βιβλίο και το αυθεντικό σάουντρακ της ταινίας της Λουκίας Ρικάκη ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΕ ( www.holdme.gr) όπου περιλαμβάνονται και δύο μουσικά θέματα του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ένα εκ των οποίων θα χρησιμοποιηθεί και στον επόμενο δίσκο του με τίτλο Ο Διάφανος.
Τον Δεκέμβριο του 2006 κυκλοφορεί ένα ακόμη δίσκο με τίτλο Ο Διάφανος, σε δική του παραγωγή για πρώτη φορά, κάτω από τον διακριτικό τίτλο Αχός. Το ομώνυμο τραγούδι γράφτηκε μετά από ανάγνωση ποιημάτων του Cesar Vallejo. Ο δίσκος περιλαμβάνει 11 τραγούδια και δύο μουσικά θέματα ενώ ερμηνευτικά συμβάλλουν ο ίδιος ο Θανάσης και μέλη της οικογένειας του (κατά την γνωστή πια παράδοση), η Μάρθα Φριντζήλα, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Φώτης Σιώτας, ο Γεώργιος Bandoek Αποστολάκης, η Χορωδία Τσιούξιανης και η μικρή Βάσω. Η ενορχήστρωση έγινε συνολικά απ΄ όλους τους συμμετέχοντες κάθε φορά μουσικούς ενώ πολύ σημαντική κρίνεται και η προσφορά της ορχήστρας του υπερωκεάνιου «Μέγας Ανατολικός» και των μυγών από την περιοχή Αμυγδαλή Λάρισας. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Μεταξοχώρι Αγιάς και σχεδόν όλα τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν «ζωντανά» - δηλαδή με τη σύμπραξη όλων των μουσικών και - σε μερικές περιπτώσεις - των ερμηνευτών, γεγονός που έδωσε ενέργεια και ζεστασιά στο τελικό αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο Θανάσης.
Τα ακούσματα του ποικίλλουν: από τα παραδοσιακά τραγούδια που πρωτογνώρισε στην «κοιλάδα των Τεμπών», πέρασε από τα ραδιοφωνικά καθιερωμένα του Τσιτσάνη, του Καλδάρα, του Καζαντζίδη, του Σαββόπουλου, την ποίηση του Μάρκου Βαμβακάρη. Τώρα πια ακούει τα πάντα με μεγαλύτερη αδυναμία στον Philip Glass. Ο Tom Waits, ο Leonard Cohen και ο Manu Chao συγκαταλέγονται στις προτιμήσεις του μαζί με την αραβική μουσική έτσι όπως τη γνώρισε από τη Feiruz, τα ινδικά τραγούδια με τη Shankar αλλά και τα τραγούδια της Σικελίας-Κάτω Ιταλίας με τη φωνή της Rosa Balistreri.
Ο ίδιος στους δίσκους και στις συναυλίες του συνηθίζει να παίζει με τη «χειροποίητη μακρυμάνικη μπουζουκομάνα» του, δώρο του Ισίδωρου Παπαδάμου από τους Χειμερινούς Κολυμβητές.




Thanasis Papakonstantinou (born April 26, 1959 in Tyrnavos) is a Greek singer-songwriter.He is married with two children. He studied Mechanical Engineering in Thessaloniki, which he practiced for a while, before he devoted himself exclusively to music. After military he had a spell of handcrafting traditional greek musical instruments. Now a Larissa resident, he has established himself as one of the most original and prolific people in the greek music scene. He writes music in the greek folk idiom, stemming from his own recollections of traditional songs his parents sang while working in the field, usually writes his own lyrics or uses poems. He has collaborated with numerous notable artists from the Greek music scene, such as Giannis Aggelakas, Melina Kana, Sokratis Malamas, Lizeta Kalimeri, Nikos Papazoglou.

Δισκογραφία
Προσωπικοί Δίσκοι



Αγία Νοσταλγία

1) Στις χαραυγές ξεχνιέμαι 8) Όνειρο
2) Επιτύμβιο 9) Τρία Ρουμπαγιάτ
3) Χέρια τρελαμένα 10) Διάφανες αυλαίες
4) Λύκος κακός 11) Ο καντηλανάφτης
5) Με το φεγγάρι πιες 12) Ο κομήτης του Χάλεϋ
6) Πάστα με κερασάκι 13) Αγία Νοσταλγία
7) Οργανικό

LYRA 4660

Απρίλιος 1993

Η ηχογράφηση έγινε άνοιξη και καλοκαίρι '92 στο στούντιο «Αγροτικόν», Κ. Τούμπα, Θεσσαλονίκη με ηχολήπτες τον Γιώργο Ξάνθη -κυρίως- και τον Χρήστο Μέγα.

Μίξη: Νίκος Παπάζογλου, Γιώργος Ξάνθης

Ενορχήστρωση: Θανάση Παπακωνσταντίνου με την πολύτιμη βοήθεια του Μανώλη

Η φωτογραφία του εξωφύλλου - λιθανάγλυφο από σπίτι της Κόνιτσας- είναι του Τάκη Τλούπα

Μανώλης Πάππος: λαγούτο, ούτι, μπαγλαμά, μαντολίνο, μπουζούκι (Επιτύμβιο), ακουστικό μπάσο (Επιτύμβιο)

Θανάσης Σοφράς: ακουστικό μπάσο

Βασίλης Καφούρος: ακορντεόν, πιάνο (Χέρια τρελαμένα)

Κώστας Βελλής: βιολί

Σωκράτης Μάλαμας: κιθάρα (Λύκος κακός), (Οργανικό)

Κατερίνα Παπαδοπούλου: μπεντίρ (Τρία Ρουμπαγιάτ), ζίλια (Οργανικό)

Νίκος Χασάπης: κρουστά (Με το φεγγάρι πιες), (Διάφανες αυλαίες)

Κώστας Βόμβολος: ακορντεόν (Ο καντηλανάφτης)

Γιώργος Δεληγιάννης: καβάλι (Τρία Ρουμπαγιάτ), φλογερίτσα (Με το φεγγάρι πιες)

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: μπουζουκομάνα, μπουζούκι, κομπολόι-ποτήρι (Οργανικό), (Ο καντηλανάφτης), τζουραδάκι (Στις χαραυγές ξεχνιέμαι)

* Η μακρυμάνικη μπουζουκομάνα -κατασκευή του Ισίδωρου Παπαδάμου- με το χαρακτηριστικό της ηχόχρωμα, με οδήγησε σε μερικά απ' τα πιο καλά μου τραγούδια.


Βραχνός προφήτης

1) Ήμερος ύπνος 7) Οι γριές (intro)
2) Όταν χαράζει 8) Οι γριές
3) Παλιά πληγή 9) Άτμαν
4) Α. Μάνθος 10) Ούτε τριγμός, ούτε λυγμός
5) Πεχλιβάνης 11) Σαμπάχ
6) Οι τρεις ανθοί 12) M81

LYRA 4969

Ιούλιος 2000

Επιμέλεια παραγωγής: Μπάμπης Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Ηχογράφηση: Studio Μagnanimus, Θεσσαλονίκη

Ηχοληψία-μίξη: Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας

Ο Κώστας Παρίσης ηχογράφησε στο Studio Praxis τα τραγούδια Α. Μάνθος και Μ81

Digital mastering: Χρήστος Χαρμπίλας, Τίτος Καργιωτάκης

Χάραξη: Θοδωρής Χρυσανθόπουλος - Fabel Sound

Φωτογραφία εξωφύλλου: Τάκης Τλούπας

Σχεδιασμός έκδοσης: Γιώργος Βαβυλουσάκης, Κώστας Βαβυλουσάκης

Ο Γιάννης Αγγελάκας συμμετέχει με την άδεια της Virgin



Αγρύπνια

1) Αγρύπνια 8) Rua da bella vista
2) Σ' αφήνω γεια 9) Κάλαντα
3) Άδειοι τόποι 10) Αγία Νοσταλγία
4) Liquid 11) Δρομέας
5) Τειρεσίας 12) Να βγαίνεις απ' το όνειρο
6) Έργο Αρ.1 σε Mlb για τσεκούρι και τηλεόραση 13) Άστρο του πρωινού
7) Ενύπνιο

Ευχαριστώ θερμά τον Alvaro de Campos και την παρέα του που μετουσίωσαν σε τραγούδι την αίσθηση που αποκόμισα διαβάζοντας το Βιβλίο της Ανησυχίας. Επίσης ευχαριστώ τους: Βαγγέλη Ζέλκα, Γιάννη Πειραλλή και Μιχάλη Κοτσυφάκη.

Θ.Π.

LYRA 5001

Απρίλιος 2002

Παραγωγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Α.Ε.

Επιμέλεια παραγωγής: Μπάμπης Παπαδόπουλος, Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Ενορχήστρωση: Μπάμπης Παπαδόπουλος σε συνεργασία με τους μουσικούς

Ηχοληψία-μίξη*: Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας

Digital mastering: Χρίστος Χατζηστάμου - Athens Mastering

*Ο κύριος όγκος των ηχογραφήσεων έγινε στο «Αγροτικόν» του Νίκου Παπάζογλου, ενώ η μίξη, στο «Magnanimus» του Γιώργου Πεντζίκη

Φωτογραφίες εξωφύλλου και ενθέτου: Ingo Duennebier

Artwork: Φωτεινή Καριωτάκη

DTP: ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ


Τα ζωντανά

1) Αγρύπνια 11) Α. Μάνθος
2) Σαμπάχ 12) Κάλαντα
3) Στη φωτιά 13) Όνειρο
4) Ούτε τριγμός, ούτε λυγμός 14) Παλιά πληγή
5) Ήμερος ύπνος 15) Οι γριές
6) Ενύπνιο 16) Βάλε κρασί (ορχηστρικό)
7) Να βγαίνεις απ΄το όνειρο 17) Έρημα κορμιά
8) Σ'άφήνω γεια 18) Βάρκα μου μπογιατισμένη
9) Rua da bella vista 19) Άστρο του πρωινού
10) Τειρεσίας 20) The guns of Brixton

LYRA Cd 1050

Ιούνιος 2004

Παραγωγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Α.Ε.

Ενορχήστρωση: Μπάμπης Παπαδόπουλος - "λαϊκεδέλικα"

Τους "λαϊκεδέλικα" αποτελούν οι:

Μπάμπης Παπαδόπουλος (κιθάρες)

Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα)

Γιώργος Μπαντούκ (κιθάρες, πλήκτρα, μπάσο, φυσαρμόνικα)

Δημήτρης Μπασλάμ (ακουστικό μπάσο)

Δημήτρης Μυστακίδης (ακουστική κιθάρα, λαούτο)

Φώτης Σιώτας (βιολί, πλήκτρα, φωνή)

Παντελής Στόικος (τρομπέτα, μελόντικα)

Φωτογραφίες εξωφύλλου και ενθέτου: Ingo Duennebier

Artwork: Φωτεινή Καριωτάκη

DTP: Αργυρώ Σύριγγα - Πολύτροπον

Διαχωρισμοί - Εκτύπωση: Μιχάλης Ορφανός

Ηχογράφηση, μίξη, επιμέλεια παραγωγής: Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας

Βοηθός ηχολήπτη και κουρδιστής: Βαγγέλης Φιλαΐτης-Χαχόλος

Οι ηχογραφήσεις έγιναν: - Στο "Γυάλινο μουσικό θέατρο" το Μάρτιο '03 - Στο "Gagarin" τον Οκτώβριο '03 - Στο θέατρο "Χώρα" το Φεβρουάριο και Μάρτιο '04.

Η μίξη έγινε στα Αλτσχάιμερ στούντιος και στο Studio Magnanimus στη Θεσσαλονίκη.

Digital Mastering: Χρίστος Χατζηστάμου - Athens Mastering

Ευχαριστούμε τους: Γ. Κωστόπουλο, Γ. Πειραλή, Μ. Κοτσυφάκη



Οι πρώτες ηχογραφήσεις


1) Το ματσιφτάρι
2) Απόψε
3) Σώμα που χορεύεις
4) Η λάθος μοιρασιά
5) Άτμαν

Σημείωμα του θανάση Παπακωνσταντίνου για το cd:

Nα κυκλοφορώ πρωτόλειες ηχογραφήσεις - τα ονομαζόμενα και demo (ίσως από το δαίμων) - είναι σαν να βγαίνω βόλτα στην πλατεία με το σώβρακο. Kι αυτό γιατί εκείνες τις στιγμές των πρώτων ηχογραφήσεων με διακατέχει μια αφέλεια, ανεξάρτητα από την πρόοδο της ηλικίας μου.

Γιατί το κάνω λοιπόν;

Πρώτα, γιατί είμαι μανούλα στην αυτοαποκαθήλωση.

Kι ύστερα, γιατί θέλω να βάλω σε δοκιμασία την εξαιρετική σχέση που έχει αναπτυχθεί μ' αυτούς που μ' ακούνε. Mια σχέση αντέχει όταν γουστάρεις τον άλλο όχι μόνο καλλωπισμένο αλλά ακόμα κι όταν είναι με την τσίμπλα στο μάτι.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Υ.Γ.: Πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους αφανής ήρωες που με βοήθησαν στις πρώτες ηχογραφήσεις για πάνω από 20 χρόνια. Ιδιαίτερα το Χριστόφορο Ρίζο και το Θανάση Κεφάλα.



Συλλογή ΔΙΦΩΝΟ (Difono 0020-2)

Δεκέμβριος 2005

Παραγωγή: ΑΧΟΣ / Θεοφανώ Εξάρχου

Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Λίζα Λυκίδου

Mastering: Χρήστος Χατζηστάμου

Ευχαριστούμε την δισκογραφική εταιρία ΛΥΡΑ για την συνεργασία.


Η βροχή από κάτω

1) Ό,τι δεν μπόρεσε 8) Η βροχή από κάτω
2) Βάλια Κάλντα 9) Το όνειρο της σκιάς
3) Ο σκύλος των άστρων 10) Τα μολύβια
4) Ορυχεία 11) Ο Tselnikas
5) Άϋπνη πόλη 12) Ο Satie στη Χιμάρα
6) Μου ‘κλασες τ’ αρχίδια κύριε Μοίραρχε 13) Τώρα τέλος
7) Sara 14) κι άλλη Άϋπνη πόλη

Ευχαριστώ: την κυρία Μεϊμαράκη-Καρούζου, την Μαρία Ευσταθιάδη, τον Θοδωρή Μανίκα, τον Νίκο Διονυσόπουλο, τον Κώστα Βραχνό, τον Μάνο Χαμηλάκη, την Μάρθα Φριντζήλα και τον Παντελή Στόϊκο για την φιλική συμμετοχή του.

ΘΠ

Χρησιμοποιήθηκε υλικό από:

•Νίκος Καρούζος "ομορφαίνω τη μέρα" από τα ποιήματα "Σύντομον" και "Credo". Παραγωγή Ιπτάμενοι Δίσκοι

•Γιώργος Κωνσταντινίδης - Δημήτρης Κιτσιούλης "Ουρλιάζωντας με τους λύκους". Ιδιωτική ηχογράφηση

•Μάρθα Φριντζήλα, από ιδιωτική ηχογράφηση



LYRA 1086

Μάρτιος 2006

Παραγωγή: Εταιρία Γενικών Εκδόσεων Α.Ε

Επιμέλεια παραγωγής: Αχός

Ηχοληψία: Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας (2,7 και μέρος των 3,11,5,10) στο studio Magnanimus. Θανάσης Παπακωνσταντίνου (1,9,12 και μέρος των 3,4,11,5,8,6,10) στο σπίτι του καθώς και στο "zen einai" studio του Κώστα Θεοδώρου. Κώστας Στρατηγόπουλος (8,11,13) στο Red House Studio

Μίξη : Τίτος Καργιωτάκης - Χρήστος Χαρμπίλας στο studio Magnanimus

Digital mastering: Χρίστος Χατζηστάμου - Athens Mastering

Artwork: Μάνος Χαμηλάκης - Μάρθα Φριντζήλα

Διαχωρισμοί - εκτύπωση: M. Ορφανός

Φωτογραφίες: Kώστας Θεοδώρου


Διάφανος

1) Διάφανος 8) Αερικό
2) Περσεφόνη; 9) 360 ΧΛΜ
3) Στην Αμερική 10) You, The_Universe
4) Πες μου κάτι 11) Στην Κοιλάδα των Τεμπών
5) Οι μύγες βαλσαμώνονται με βαλς 12) Βασιλιάς
6) Το Κομμωτριάκι 13) Η Μοσχαροκεφαλή
7) Τα παξιμάδια


ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΣΙΟYΞΑΝΗΣ

Περνώντας από το Αρχοντικό Σουλιώτη στο Μεταξοχώρι κάποιος μπορεί να πληροφορηθεί για πολλά μικρά κρυφά επεισόδια της ιστορίας του κάμπου της Αγιάς - να διαβάσει, για παράδειγμα, για την όμορφη Βενετσιάνα πριγκίπισσα Κάρλα που έδωσε το όνομά της στην αποξηραμένη, πια, λίμνη, καθώς και για το κάστρο που οι Βενετοί έχτισαν στην περιοχή. ?Όμως η περιοχή κρατάει κι άλλα μυστικά για το τι άφησαν οι Βενετοί εκεί, όπως την περίφημη χορωδία των Βενετών μαστόρων που έπλασε μια μακρόχρονη τοπική παράδοση και ευθύνεται για τη δημιουργία χορωδιών στα γύρω χωριά. Απρόσμενα, σχεδόν κατά λάθος, ανακάλυψα μια χορωδία που κρατούσε με περηφάνια το αυθεντικό όνομα του χωριού της και παρουσίαζε μια ιδιότυπη εκδοχή του μπελκάντο, μπολιασμένη με το ελεύθερο πνεύμα της περιοχής - μπελκάμπο, όπως και οι ίδιοι το αποκαλούν. Απλοί και ανεπιτήδευτοι άνθρωποι όλοι τους. Yπεράνω χρημάτων, αφού το μόνο που ζήτησαν ήταν άνθη από την αγαπημένη τους Μελιβοία (άλλη μια παλιά παράδοση του κάμπου, όπως αργότερα έμαθα) και με απροσδόκητες φωνητικές δυνατότητες. Με ξεχωριστή χαρά τους παρουσιάζω στην πρώτη τους συμμετοχή σε ηχογράφηση.

Βάιος Αθανασούλας, μουσικολόγος


LYRA 1103

Δεκέμβριος 2006

Η ενορχήστρωση έγινε συλλογικά από τους συμμετέχοντες μουσικούς

Διεύθυνση παραγωγής: Φανή Εξάρχου

Ηχοληψία, μίξη, mastering: Χρήστος Μέγας στο studio ΑΧΟΣ

Τransfering: Χρίστος Χατζηστάμου

Σχεδιασμός εντύπου, ARTwork: Μάνος Χαμηλάκης

Αγγλικοί υπότιτλοι: Α.Α.Crosse

Φωτογραφία Θανάση: Ιάκωβος Χατζησταύρου

Διαχωρισμοί, εκτύπωση: Μ. Ορφανός

2006 ΑΧΟΣ κατόπιν αδείας LYRA ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: