English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

                                                 Ρικ Τζέιμς   1948 – 2004



Κορυφαίος μουσικός του funk. Γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1948 στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και το πραγματικό όνομά του ήταν James Ambrose Johnson jr. Σε μικρή 15 ετών αποφάσισε να καταταγεί στο ναυτικό. Πήγε στον Καναδά κι εκεί, στο Τορόντο, έγινε μέλος για πρώτη φορά ενός μουσικού γκρουπ, τους Mynah Birds, που απάρτιζαν ο Neil Young, ο Bruce Palmer (και οι δυο αργότερα μέλη των Buffalo Springfield) και ο Goldie Mc John, μετέπειτα μέλος των Steppenwolf.



Αλλάζει το όνομά του σε Rick James και στα μέσα της δεκαετίας του '60 υπογράφουν συμβόλαιο με τη θρυλική Motown. Όμως, εξαιτίας πολλών προβλημάτων, ενώ ηχογραφούν κάποια τραγούδια, δεν κυκλοφορούν ποτέ δίσκο. Έτσι, ο Τζέιμς μετακομίζει στο Ντιτρόιτ και τα υπόλοιπα μέλη στο Λος Άντζελες.



Γίνεται όλο και καλύτερος στο μπάσο, ταξιδεύει μεταξύ Λονδίνου και Αμερικής και σχηματίζει μία νέα μπάντα, με τον τίτλο The Main Line. Το 1977 επιστρέφει οριστικά στις ΗΠΑ και δημιουργεί ένα ακόμη σχήμα, τους Stone City Band, με τους οποίους πειραματίζεται στον ήχο που εξέλιξε, κάτι μεταξύ rock και funk.



Το 1978 κι ενώ γράφει τραγούδια για λογαριασμό άλλων καλλιτεχνών της Motown, ζητά από τον ιδιοκτήτη της, Berry Gordy, να ηχογραφήσει ένα προσωπικό άλμπουμ. Έτσι, κυκλοφορεί το «Come get it» (1978), από το οποίο γνωρίζουν επιτυχία τα τραγούδια «You and I» και «Mary Jane», που ανεβαίνει μέχρι το Νο3 του μαύρου καταλόγου επιτυχιών. Επόμενο άλμπουμ το «Bustin out of L seven» (1979). Είναι η χρονιά που γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό και αρχίζει περιοδεία με ένα γυναικείο συγκρότημα που δημιούργησε ο ίδιος, τις Mary Jane Girls, και τον νεαρό τότε Prince.



Ακολουθεί το μέτριο άλμπουμ «Following Garden of Love» και αμέσως μετά το πολυπλατινένιο και υποψήφιο στα Grammy για δίσκο της χρονιάς «Street Songs» (1981). Τα τραγούδια που ξεχώρισαν είναι το No1 «Give it to me baby» και το γνωστό σε όλους μας «Super freak».



Το 1982 βοηθά στην παραγωγή τους Temptations, τις δικές του Mary Jane Girls και την Teena Marie. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το άλμπουμ «Throwin down» που γίνεται χρυσό και τον Αύγουστο του 1983 ανεβαίνει για τρίτη φορά στο No1 των σινγκλς με το τραγούδι «Gold Blooded», από το ομώνυμο άλμπουμ, στο οποίο συμμετέχει και ο Smokey Robinson. Το 1985 βγαίνει στην αγορά το «Glow» και ξεχωρίζουν δυο τραγούδια, το ομώνυμο και το «Can't stop», που ακούγεται στην ταινία «Ο μπάτσος του Μπέβερλυ Χιλς».



Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα με τα ναρκωτικά και τον περίεργο χαρακτήρα του δεν έλεγαν να σταματήσουν όλα αυτά τα χρόνια. Μπαινοβγαίνει στις κλινικές αποτοξίνωσης και το 1986 δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα με τη Motown, με την οποία αρχίζει δικαστικός αγώνας. Σπάει το συμβόλαιό του και υπογράφει με τη Reprise. Ο μάγος του Punk - Funk, όπως τον ονομάζουν τα μέσα της εποχής, ηχογραφεί το 1988 τον δίσκο «Wonderful», που περιέχει το Νο1 σινγκλ «Loosey's Rap», σε συνεργασία με τη ράπερ Roxanne Shante. Το 1990 ο ράπερ Mc Hammer γνωρίζει τρομερή επιτυχία με το «U Can't Touch This», τραγούδι που βασίζεται πάνω στον ρυθμό του «Super Freak».



Όλο αυτό το διάστημα συνεχίζονται τα προβλήματα με τα ναρκωτικά και την αστυνομία. Μπαινοβγαίνει στη φυλακή, το 1991 κατηγορείται για εμπόριο κοκαΐνης, ενώ το 1997 προσπαθεί να απομακρυνθεί από αυτά και να επιστρέψει στη μουσική. Ηχογραφεί το άλμπουμ «Urban Rapsody», το οποίο δεν γνωρίζει επιτυχία, αλλά αποσπά καλές κριτικές. Συμμετέχουν οι Bobby Womack, Charly Wilson, Snoop Doggy Dog και πολλοί άλλοι.

Την ίδια χρονιά παντρεύεται τη χορεύτρια και επί 11 χρόνια φίλη του, Tanya Hijazi, με την οποία αποκτούν ένα γιο.



Στις 6 Αυγούστου του 2004, στις 10 το πρωί, τον βρίσκουν νεκρό στο σπίτι του κι όπως είπαν οι γιατροί πέθανε από φυσικά αίτια ή από καρδιακή προσβολή, κάτι που δύσκολα θα πιστέψουν όσοι ήξεραν τον θυελλώδη χαρακτήρα του και την αγάπη του για τα σκληρά ναρκωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: