English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

                    Φραγκούλης Μάριος - Βιογραφικό & δισκογραφία


Ο Μάριος Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αφρική, αλλά μεγάλωσε και πέρασε τα σχολικά του χρόνια στην Αθήνα.

Σε ηλικία 17 ετών έγινε δεκτός στο Guildhall School of Music and Drama, όπου και σπούδασε τη δραματική τέχνη.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των βασικών σπουδών του, το 1998, συνεχίζει με μαθήματα όπερας, με όπλο του την κορυφαία υποτροφία «Μαρία Κάλλας». Παράλληλα, εργάζεται περιστασιακά ως μοντέλο.

Τον Σεπτέμβριο του 1998, θα συναντήσουμε τον Μάριο να ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο στην υπερπαραγωγή των «Αθλίων» του Κάμερον Μάκιντος (Cameron Mackintosh) στο Palace Theatre του Λονδίνου, σε σκηνοθεσία του Τρέβορ Ναν (Trevor Nunn).

Το έργο συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι το Δεκέμβριο του 1989 και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ο συγκεκριμένος ρόλος τον ακολούθησε αρκετές φορές στην καριέρα του. Ο θεατρικός «Μάριος» ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή το 1993 με τον ίδιο θίασο στο Les Miserables National Tour στο Δουβλίνο, αλλά και το 1996, όταν επιστρέφει και πάλι στο Palace Theater του Λονδίνου.

Παρότι οι φωνητικές του ικανότητες και η ερμηνευτική του υπεροχή του έχουν ήδη εξασφαλίσει προοπτικές για μια αξιόλογη καριέρα, ο Μάριος Φραγκούλης επιλέγει να συνεχίσει τις σπουδές του στη φωνητική. Γι’ αυτό το λόγο μετακομίζει στην Ιταλία, το 1990, για να παρακολουθήσει μαθήματα δίπλα στον τενόρο Κάρλο Μπεργκόντζι (Carlo Bergonzi) και σε λίγο καιρό αποφοιτά από την Ακαδημία Verdi στο Μπουσέτο.

Το 1991 βρίσκεται στο Λονδίνο όπου συμμετέχει στο θίασο του αγγλικού Βασιλικού Θεάτρου, με το ρόλο του ρομαντικού Ραούλ, στο έργο «Το Φάντασμα της Όπερας» του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ (Andrew Lloyd Weber) σε σκηνοθεσία του Χάρολντ Πρινς (Harold Prince). Το ίδιο διάστημα συνεχίζει τις σπουδές του στη φωνητική, αυτή τη φορά στον τομέα της τεχνικής και της ερμηνείας, με δάσκαλο τον Αλφρέντο Κράους (Alfredo Kraus).

Το 1992 θα τον συναντήσουμε να σπουδάζει όπερα κοντά στον Ντόντι Προντέρο (Dodi Prodero), πάντα με την υποστήριξη της υποτροφίας «Μαρία Κάλλας», αλλά και της υποτροφίας «Αλέξανδρος Ωνάσης» που κέρδισε το 1992.

Μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές του το 1995, συμμετέχει σε πολλές αξιόλογες παραστάσεις και ορχήστρες, όπως είναι για παράδειγμα η Βρετανική Ορχήστρα Νέων, η Βασιλική Ορχήστρα της Όπερας, η Ελληνική Εθνική Ορχήστρα της Όπερας και η Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, με ερμηνείες δίπλα σε εξαίρετους καλλιτέχνες όπως είναι η Ισπανίδα Μονσερά Καμπαγιέ (Montserrat Caballe), ο Αλφρέντο Κράους (Alfredo Craus), η Τζούλια Μιγκένες-Τζόνσον (Julia Migenes-Johnson), ο Τζουστίνο Ντίαζ (Justino Diaz) και άλλοι.

Το 1993 ο Μάριος Φραγκούλης κερδίζει στο διεθνή διαγωνισμό φωνητικής «Luciano Pavarotti» στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Juilliard School και μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου υποδύεται τον Lun-Tha στη θεατρική παραγωγή «Ο Βασιλιάς κι Εγώ», του φεστιβάλ του Covent Garden, τον Μάιο του 1996. Η επιτυχημένη του ερμηνεία στο συγκεκριμένο έργο του εξασφαλίζει μια ακόμη συμμετοχή, με τον ίδιο ρόλο, στη Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, δίπλα στην Μπάρμπαρα Κουκ (Barbara Cook) και τον Τζος Άκμαν (Josh Ackland).

Την ίδια χρονιά ο Μάριος Φραγκούλης δέχεται πρόταση για να αναλάβει το ρόλο του νεαρού Αγάθωνα σε μια ταινία μικρού μήκους για λογαριασμό του BBC με τίτλο «Το Συμπόσιο του Πλάτωνα», με σκηνοθέτη τον διάσημο Κρίστοφερ Μάιλς (Christopher Miles).

Το 1997 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου ενσαρκώνει τον Μπιλ Κράκερ (Bill Cracker) στο έργο του Κουρτ Βάιλ (Curt Weil) «Happy End». Λίγους μήνες αργότερα θα τον συναντήσουμε να κρατά έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μουσικό υπερθέαμα «Grease», με σκηνοθέτη τον Βρετανό Ντέιβιντ Γκίλμορ (David Gilmour) στο θέατρο Βέμπο, αλλά λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα αποχωρεί για να ξεκινήσει μια σειρά εμφανίσεων στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα, ερμηνεύοντας γνωστές επιτυχίες από το χώρο της όπερας και της κλασσικής παραδοσιακής μουσικής από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Μεσόγειο. Η συνεργασία του αυτή αποτελεί και την απαρχή για μια επιτυχημένη σόλο καριέρα που από τότε συνεχώς εξελίσσεται. Ήδη, η συνεργασία του με τον Γιώργο Νταλάρα γίνεται αφορμή για μια σειρά από συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες ηχογραφούνται και του φέρνουν τον πρώτο του χρυσό δίσκο, που στη συνέχεια γίνεται πλατινένιος.

Η επιτυχία του ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και ο Μάριος Φραγκούλης υπογράφει, το 1998, συμβόλαιο συνεργασίας με τη δισκογραφική εταιρία Sony Classical στη Νέα Υόρκη.

Στο μεταξύ η ελληνική Sony Music τον προσκαλεί να ηχογραφήσει το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ στην Ελλάδα, το οποίο γίνεται χρυσό και στη συνέχεια πλατινένιο, μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

Σήμερα, ο Μάριος Φραγκούλης έχει δημιουργήσει πλέον τη δική του ορχήστρα και εμφανίζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με άλλους κορυφαίους καλλιτέχνες, ως ειδικούς προσκεκλημένους.

Τον Ιούλιο του 2000 τον απολαύσαμε στο ρόλο του Tony στην υπερπαραγωγή West Side Story του Λέοναρντ Μπερνστάιν (Leonard Bergstein) στη Σκάλα του Μιλάνου, με σκηνοθέτη τον Τζόυ Μακνίλι (Joey Macknealy).

Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί το τελευταίο άλμπουμ του Μάριου Φραγκούλη, με μια ζωντανή ηχογράφηση της αριστουργηματικής συναυλίας που είχε δώσει στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, στις 28 Αυγούστου του 2000. Μέσα σε τρεις μόνον εβδομάδες από την κυκλοφορία, το album είχε γίνει χρυσό.

Ακολουθεί το άλμπουμ «Sometimes I Dream» με την ίδια επιτυχία, και από τότε ο Μάριος Φραγκούλης συνεχίζει να εμφανίζεται σε επιλεγμένους συναυλιακούς και θεατρικούς χώρους, με μεγάλη επιτυχία.

Δισκογραφία

Μουσικόραμα - 1996 - Ανα-γέννηση - Γιάννης Μαρκόπουλος

Μουσικόραμα - 1997 - Η Ρένα τραγουδάει jazz

Μουσικόραμα - 1998 - Στην ιερά οδό - Γιώργος Νταλάρας, Μάριος Φραγκούλης

Μουσικόραμα - 1998 - Ζωντανή ηχογράφηση στην ιερά οδό ΙΙ - Γιώργος Νταλάρας και διάφοροι

Μουσικόραμα - 1999 - Φεγγάρι ερωτευμένο, Live στην ιερά οδό - Μάριος Φραγκούλης

Μουσικόραμα - 2000 - Δεκαοκτώ - Tribute στον Γιάννη Μαρκόπουλο (διάφοροι)

Μουσικόραμα - 2000 - Χελιδόνια της βροχής - Γιώργος Ανδρέου, Διονύσης Καρατζάς (διάφοροι)

Μουσικόραμα - 2000 - Μικρές ιστορίες - Μάριος φραγκούλης

Μουσικόραμα - 2001 - Ωδείο Ηρώδου του Αττικού - Μάριος φραγκούλης

Μουσικόραμα - 2001 - Ευριπίδου Βάκχαι - Πέτρος Ταμπούρης

Μουσικόραμα - 2002 - Wincero perdero Luna Rossa - Μάριος φραγκούλης

Μουσικόραμα - 2002 - Sometimes i dream - Μάριος Φραγκούλης

Μουσικόραμα - 2003 - Ένας χάρτινος ήλιος - Μάριος Φραγκούλης

Μουσικόραμα - 2003 - Ένα γράμμα στον πατέρα μου - Διάφοροι

Μουσικόραμα - 2004 - Follow your heart - Μάριος Φραγκούλης

Μουσικόραμα - 2004 - De-Lovely - Μάριος Φραγκούλης

Μουσικόραμα - 2005 - Ο κήπος των ευχών - Μάριος Φραγκούλης

Μουσικόραμα - 2006 - Music of the night - Μάριος Φραγκούλης

Μουσικόραμα - 2007 - Greece secrets of the past - Διάφοροι

Δεν υπάρχουν σχόλια: