English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

                             «Κοντσέρτο για Βιολί» του Έλγκαρ




Ο Menuhin Elgar, με την παρτιτούρα της σύνθεσης.

Ο άγγλος συνθέτης σερ Έντουαρντ Έλγκαρ (1857-1934) συνέβαλε τα μέγιστα στην αναγέννηση της αγγλικής σοβαρής μουσικής και την επάνοδό της στο διεθνές προσκήνιο. Είναι περισσότερο γνωστός για τα αβανταδόρικα εμβατήρια «Pomp and Circumstance» και λιγότερο για άλλες σημαντικές πτυχές του πλούσιου και εξαιρετικά ενδιαφέροντος έργου του.



Περίοπτη θέση στην εργογραφία του κατέχει το «Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα σε σι ελάσσονα, έργο 61» που έγραψε το 1909 κατόπιν παραγγελίας της Φιλαρμονικής Εταιρείας του Λονδίνου. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1910 και παρότι δεινός βιολιστής ο Έλγκαρ εμπιστεύθηκε την ερμηνεία του στον αυστριακό βιρτουόζο Φριτς Κράισλερ, στον οποίο και το αφιέρωσε.



Το έργο είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό, ενώ η κριτική δεν φείσθηκε επαίνων. «Είναι σπουδαιότερη βρετανική συμβολή στο πιανιστικό κοντέρτο» έγραψε ένας κριτικός. Ήταν η πιο μεγάλη επιτυχία του συνθέτη που δεν επαναλήφθηκε έως τον θάνατό του, παρότι έγραψε σπουδαία έργα, όπως το «Κοντσέρτο για Τσέλο» και τη «Συμφωνία αρ. 2».



Το «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα» του Έλγκαρ αποτελείται από τα μέρη:

1. Allegro

2. Andante

3. Allegro molto

Η διάρκειά του κυμαίνεται από 45 έως 55 λεπτά της ώρας.



Στην παρτιτούρα του έργου υπάρχει η μυστηριώδης εγγραφή στα ισπανικά: «Aqui está encerrada el alma de…» που σημαίνει «Ενθάδε κείται η ψυχή του…» και έχει ληφθεί από το κλασσικό γαλλικό μυθιστόρημα του Αλέν - Ρενέ Λεσάζ «Η Ιστορία του Ζιλ Μπλας ντε Σαντιλιάν». Ποιανού, αναρωτιούνται χρόνια τώρα οι ερευνητές. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι ο ίδιος ο Έλγκαρ, κάποιοι άλλοι επικαλούνται μια στιχομυθία του συνθέτη με ένα φίλο του, ότι η ψυχή ήταν γένους θηλυκού.



Όλα τα μεγάλα ονόματα του βιολιού έχουν ερμηνεύσει το έργο του Έλγκαρ. Ξεχωρίζουν οι ηχογραφήσεις των Γιάσα Χάιφετζ, Γιεχούντι Μενουχίν, Ιτζάκ Πέρλμαν, Πίνχας Ζούκερμαν και Νάιτζελ Κένεντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: