English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

                               world drifts in live at the barbican - Calexico


Δε χρειάζεται να γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους. Το «προδίδει» αμέσως η μουσική τους. Στο άκουσμά της, ο νους πλάθει εικόνες της ερήμου από αμερικανικά road movies, με βενζινάδικα στη μέση του πουθενά, ήλιο, άνεμο, κάκτους, σκόνη στο παρμπρίζ. Αυτοί είναι οι Calexico. Προέρχονται από την πόλη που βρίσκεται στα σύνορα της πολιτείας της Καλιφόρνια με το Μεξικό, κοντά στην έρημο της Αριζόνα. Το όνομά της είναι συνδυασμός των Cali-fornia και Me-xico, ενώ κατ’ αναλογία, στην άλλη πλευρά των συνόρων, βρίσκεται η πόλη... Mexicali!

Το πλέον αναγνωρίσιμο για το αυτί του μέσου Έλληνα κομμάτι των Calexico «ντύνει» μουσικά εδώ και λίγα χρόνια τους τίτλους της τηλεοπτικής εκπομπής «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη. Λέγεται «Stray» και προέρχεται από το δεύτερο άλμπουμ των Calexico, «The Black Light» (1998), ενώ γνώριμο είναι και το «Ballad of Cable Hogue», που ακούγεται στη γερμανική ταινία «Lammbock» (2001).

 Ένα συνονθύλευμα πορτογαλικών fado, αφρο-περουβιανής μουσικής, jazz του ’50 και του ’60, country, surf αλλά και των χαρακτηριστικών μουσικών θεμάτων που έγραψε ο σπουδαίος Ennio Morricone για αρκετά σπαγγέτι γουέστερν, συνθέτει την ιδιαίτερη μουσική τους ταυτότητα. Λιγότερο γκρουπ και περισσότερο κολλεκτίβα μουσικών, τον βασικό πυρήνα των Calexico αποτελούν ο Joey Burns και ο John Convertino.

Με σπουδές κλασικής μουσικής στο πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια, ο Burns συνάντησε τον Convertino το 1990, όταν ο δεύτερος έπαιζε ντραμς με τον Howie Gelb στους Giant Sand, ένα πειραματικό ροκ γκρουπ, στο οποίο ο Convertino αρχικά έπαιζε μπάσο. Σύντομα, οι δυό τους είδαν ότι «ταιριάζουν τα χνώτα τους» μουσικά, μετακόμισαν το 1994 στο Tucson της Αριζόνα και ξεκίνησαν να εμπλουτίζουν τη συλλογή τους με μουσικά όργανα από το Chicago Music Store.
Οι Calexico έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα, με πιο πρόσφατη τον Ιανουάριο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: