English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

                                                                  Jazz



Αφού την προηγούμενη εβδομάδα πήγαμε ένα ταξίδι σε μουσική της Λατινικής Αμερικής και αυτή την εβδομάδα θα μείνουμε στην Αμερική να μιλήσουμε λιγάκι για την Jazz μουσική. Η ιστορία της βέβαια είναι πολύ μεγάλη εγώ θα αναφέρω κάποια σημαντικά στοιχεία.

Jazz είναι ένα μουσικό είδος που βασίζεται κυρίως στον αυτοσχεδιασμό. Αποτέλεσε την εξέλιξη της λαϊκής μουσικής στην Αμερική τον 19ο αιώνα και έχει αφρικανικές καταβολές. Το 1920 γνώρισε πολύ μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αναπτύχτηκε σε διάφορους τομείς της. Ο ορισμός της jazz είναι δύσκολος να γίνει καθώς είναι πολλά τα είδη που καλύπτει . Μπορούμε όμως να πούμε ότι είναι μελωδικές παραλλαγές πάνω σε μια αρμονία με έναν διάλογο πατώντας πάνω στον ρυθμό. Βέβαια στην jazz πολλές φόρες αυτός ο ορισμός ακυρώνεται καθώς ο κάθε μουσικός απελευθερώνει τις μουσικές του ιδέες πάνω στο όργανο ή την φωνή του.

Τώρα για το πώς προήλθε αυτή η ονομασία στο συγκεκριμένο είδος δεν είναι κάτι που έχει εξιχνιαστεί. Υπάρχουν βέβαια κάποιες γνώμες που κατά καιρούς έχουν ειπωθεί όπως ότι πήρε το όνομα από τον χορευτή Τζάζμπο Μπράουν, μια άλλη υποστηρίζει ότι προέρχεται από το όνομα κάποιου μουσικού Charles(chas-jass-jazz) και τέλος ότι προέρχεται από το γαλλικό ρήμα jaser (οι λευκοί στην Ν.Ορλεάνη μιλούσαν τότε γαλλικά) που σημαίνει φλυαρώ υπονοώντας τον αυτοσχεδιασμό.


Όργανα που χρησιμοποιoύνται στην jazz είναι : τρομπέτα – κλαρινέτο – σαξόφωνο – τρομπόνι – κιθάρα – πιάνο – κοντραμπάσο και κρουστά.

Τέλος κάποια μουσικά είδη που ξεπήδησαν μέσα απ’την jazz είναι : Ragtime – Boogie – Swing – Bebop – Cool Jazz – Acid Jazz – Latin Jazz.


CLIFF EDWARDS - It Had to Be You
Charlie Parker - All the things you are
Dizzy Gillespie & Louis Armstrong - Umbrella Man
Duke Ellington and his orchestra
Ira Sullivan - Merry Gentlemen
Louis Armstrong - What A Wonderful World
Miles davis et John Coltrane - So what

THELONIOUS MONK - Blue Monk

sinnerman nina simone

Thelonious Monk – ‘’Η Jazz είναι ελευθερία’’

Δεν υπάρχουν σχόλια: