English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

                         Βαγγέλης Κατσούλης - Through the Dark (1997)




Ο Βαγγέλης Κατσούλης σπούδασε μουσική στην Ελλάδα και την Γερμανία. Το συνθετικό του έργο χαρακτηρίζεται από έντονη προσωπικότητα, πέρα από τα όρια του στυλ, καταργώντας τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις διαφορετικές φόρμες. Στην αρχή γύρω στο 1979 οι μουσικές του είχαν επηρεαστεί από το πρωτοποριακό ρεύμα της εποχής, αργότερα τα έργα του είχαν μινιμαλιστική προσέγγιση ενώ πιο πρόσφατα στις συνθέσεις του έχουν προστεθεί στοιχεία από την Jazz μουσική. Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ηλεκτρονική μουσική και γενικότερα τις μουσικές εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας και της πληροφορικής και θεωρείται ένας από τους ειδικούς στους τομείς αυτούς. Έχει γράψει μουσική για συμφωνική ορχήστρα, όπερα, πιάνο, δωματίου, μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, μπαλέτο, όπως επίσης ηλεκτρονική και Jazz μουσική.

Αρκετές από τις συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε ζωντανές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το καλοκαίρι του 2008 η όπερα «Ορφέας» που συνέθεσε παρουσιάστηκε από την Πειραματική Σκηνή της Λυρικής. Επίσης έργα του έχουν παιχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Βαγγέλης Κατσούλης έχει πάρει το πρώτο βραβείο κινηματογραφικής μουσικής στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1994. Η δισκογραφία του είναι σημαντική με συμμετοχές κορυφαίων μουσικών όπως Arild Andersen, Paul Wertico, Τάκης Φαραζής, Bendik Hofseth, Paolo Fresu Ο Βαγγέλης Κατσούλης έχει εργαστεί στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ) για αρκετά χρόνια. Ήταν από τους βασικούς συντελεστές μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι στη δημιουργία της θρυλικής εποχής του τρίτου που είναι ίσως ότι καλύτερο δημιουργήθηκε στην ιστορία της χώρας μας στον χώρο του πολιτιστικού ραδιοφώνου.





Το Through the dark με τη συμμετοχή των Markus Stockhausen, Arild Andersen και David Lynch παρουσιάστηκε στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών το 1996. Ένα χρόνο αργότερα εκδόθηκε σε CD και έλαβε εξαιρετικές κριτικές ως το καλύτερο Jazz CD που είχε εκδοθεί στη χώρα μας μέχρι τότε. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό άλμπουμ ατμοσφαιρικό, με ήχους και μελωδίες που μαγεύουν και ταξιδεύουν τον ακροατή. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους αναγνώστες. Μη το χάσετε...





Tracklist:

1 Introduction: A dream within a dream

2 Disillusion

3 Like a cloud

4 Farewell

5 Invention

6 Allusion

7 Through the dark

8 Part I: Confessions

9 Part II: Internal split

10 Through the light

11 Still

12 Epilogue
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: