English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

                                                     Η πρώτη ροκ συναυλία




Στις αρχές του 1952 ο Αλαν Φριντ (1921 - 1965) παρουσίαζε μια δημοφιλή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό WJW του Κλίβελαντ. Έπαιζε κατά βάση μαύρη μουσική και ειδικότερα ριθμ εντ μπλουζ, που εκείνη την περίοδο ήταν αρκετά στα πάνω του.



Ο Φριντ, που είχε το παρατσούκλι «Μούντογκ», και ο χορηγός της εκπομπής του, αποφάσισαν να διοργανώσουν μια συναυλία σε μεγάλο χώρο για να φέρουν πιο κοντά το ακροατήριό τους, γνωστούς στην τοπική κοινωνία και ως «Μούντογκερς». Επέλεξαν το «Κλίβελαντ Αρίνα», χωρητικότητας 10.000 ατόμων, ένα κλειστό για αθλητικούς αγώνες και πολιτικές συγκεντρώσεις, ποτέ για μουσικές εκδηλώσεις. Ο Φριντ τόλμησε κι έγραψε ιστορία.



Η συναυλία ορίστηκε για το βράδυ της Παρασκευής 21 Μαρτίου 1952. Ονομάστηκε «Moondog Coronation Ball» και θα εμφανίζονταν γνωστά ονόματα της ριθμ εντ μπλουζ σκηνής, όπως οι Πολ «Χακλμπακκ» Γουίλιαμς, Τίνυ Γκράιμς, Δε Ντόμινος, Ντάνι Κομπ και Βαρέτα Ντίλαρντ. Η διοργάνωση της συναυλίας ήταν υποτυπώδης. Ο Φριντ εξέδωσε αρχικά 7.000 εισιτήρια προς 1,5 δολάριο έκαστο και αφού είδε τη μεγάλη απήχηση που είχε το γεγονός στη νεολαία της πόλης άρχισε να διαθέτει και νέα πακέτα εισιτηρίων.



Το βράδυ εκείνο πάνω από 20.000 νέοι βρέθηκαν στον χώρο της συναυλίας, με αποτέλεσμα γρήγορα να ξεσπάσουν τα πρώτα μικροεπεισόδια. Τα πνεύματα δεν ηρέμησαν ακόμα και όταν ανέβηκε στη σκηνή ο Πολ Γουίλιαμς, γύρω στις 10 το βράδυ. Θορυβημένη η διεύθυνση του σταδίου κάλεσε την Πυροσβεστική, η οποία διέκοψε αμέσως τη συναυλία και διέταξε την εκκένωση του γηπέδου, λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Ο Πολ Γουίλιαμς μόλις που είχε ολοκληρώσει το πρώτο τραγούδι της βραδιάς.



Χρόνια αργότερα, οι ιστορικοί του ροκ θεώρησαν το «Moondog Coronation Ball» ως την πρώτη «ροκ εντ ρολ» συναυλία, όρο που είχε προτείνει ο Άλαν Φριντ και καθιερώθηκε για τη νέα μουσική, που προήλθε από το ριθμ εντ μπλουζ. Άλλωστε, η όλη διοργάνωση και το άδοξο τέλος της παραπέμπουν σε μια πολύ ροκ κατάσταση.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: