English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Arthur's theme - Christopher Cross



Arthur's theme - Christopher Cross


Once in your life you find her

someone who turns your heart around

and next thing you know you're closing down the town

Wake up and it's still with you

Even though you left her way across town

wondering to yourself, "Hey, what've I found?"



When you get caught between the moon and New York City

I know it's crazy, but it's true

If you get caught between the moon and New York City

The best that you can do

The best that you can do is fall in love



Arthur he does as he pleases

All of his life, he's mastered choice

Deep in his heart, he's just, he's just a boy

Living his life one day at a time

And showing himself a really good time

Laughing about the way they want him to be




ο ‘‘Arthur’s Theme (Best That You Can Do)’’ κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1981 και περιλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας ‘‘Arthur’’, όπου πρωταγωνιστούσε η Lisa Minnelli και ο Dudley Moore.



Το τραγούδι το έγραψαν οι Carole Bayer Sager, Burt Bacharach, Peter Allen και Christopher Cross. Το μεγαλύτερο μέρος του το είχαν γράψει παλιότερα οι Carole Bayer Sager και Burt Bacharach αλλά όταν το ξαναδούλεψαν για τις ανάγκες της ταινίας ‘‘Arthur’’ έλαβε την τελική του μορφή καθώς και τον τίτλο.



Η Carole Bayer Sager είναι από τις σημαντικότερες Αμερικανίδες τραγουδοποιούς. Υπήρξε έξι φορές υποψήφια για το βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού, εκ των οποίων κέρδισε μία φορά (για το “Arthur’s Theme’’), εννέα φορές υποψήφια για βραβείο Grammy (το κέρδισε μία φορά) και επτά φορές υποψήφια για Καλύτερη Σφαίρα (κέρδισε δύο φορές).



Ο πιανίστας και συνθέτης Burt Bacharach, ήταν ο σύντροφος και μετέπειτα σύζυγος της Carole Bayer Sager. Είχε συνθέσει πολλά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες αφού 70 τραγούδια του μπήκαν στο Top 40 των Η.Π.Α. και 52 στο Top 40 της Μεγάλης Βρετανίας!



Ο Αυστραλός τραγουδοποιός Peter Allen υπήρξε σύζυγος της Liza Minnelli από το 1967 έως το 1974. Η συμβολή του στο ‘‘Arthur’s Theme’’ είναι ένας και μόνος στίχος: ‘‘When you get caught between the moon and New York’’. Τον στίχο αυτό τον είχε εμπνευστεί πολύ παλιότερα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο Allen έκανε κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης περιμένοντας τη σειρά του για να προσγειωθεί. Ο Allen χρησιμοποίησε τον στίχο σε κάποιο τραγούδι που έγραψε με την Carole Bayer Sager. Το τραγούδι εκείνο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και τελικά ο στίχος κατέληξε στο ‘‘Arthur’s Theme’’. Αργότερα ο Peter Allen ενσωμάτωσε το τραγούδι στο αυτοβιογραφικό μιούζικαλ ‘‘The Boy From Oz’’ που έκανε πρεμιέρα το 1998 στην Αυστραλία και το 2003 ανέβηκε στο Broadway με πρωταγωνιστή τον Hugh Jackman.



Ο ερμηνευτής του τραγουδιού, Christopher Cross, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Christopher Geppert, ήταν τότε ένας από τους πιο πετυχημένους τραγουδιστές καθώς μόλις την προηγούμενη χρονιά είχε κερδίσει το βραβείο Grammy στην κατηγορία ‘‘Best New Artist’’, ο δίσκος του με τίτλο ‘‘Christopher Cross’’ κέρδισε το βραβείο ‘‘Album Of The Year’’ και το ‘‘Sailing’’ κέρδισε τα βραβεία ‘‘Record Of The Year’’ και “Song Of The Year’’.


Παραγωγός του τραγουδιού ανέλαβε ο Michael Omartian, ο ίδιος που έκανε την παραγωγή στο ‘‘Christopher Cross’’, τον πρώτο δίσκο του Christopher Cross, για τον οποίο βραβεύτηκε με 3 Grammy από τις 10 υποψηφιότητες που είχε εκείνη τη χρονιά. Ο Omartian είναι ένας από τους λίγους παραγωγούς που έχουν Νο 1 επιτυχίες σε τρεις συνεχόμενες δεκαετίες (1970, 1980 και 1990) έχοντας συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους Michael Bolton, Whitney Houston, The Jacksons, Rod Stewart, Donna Summer, Peter Cetera κ.α., ενώ ήταν συμπαραγωγός, μαζί με τον Quincy Jones, στο ‘‘We Are The World’’ των USA For Africa.



Τον Αύγουστο του 1981 το ‘‘Arthur’s Theme’’ μπήκε στο Top 40 των Η.Π.Α. και στις 17 Οκτωβρίου του ίδιου έτους έριξε από την κορυφή το ‘‘Endless Love’’ της Diana Ross και του Lionel Richie και ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α., όπου παρέμεινε δύο εβδομάδες. Επίσης, έφτασε στο Νο 7 της Μεγάλης Βρετανίας και ανέβηκε στο Νο 1 της Νορβηγίας και της Ιαπωνίας, όπου έγινε γνωστό και ως ‘‘New York City Serenade’’.



Το 1982, οι Christopher Cross, Carole Bayer Sager, Burt Bacharach και Peter Allen κέρδισαν το βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού στις Χρυσές Σφαίρες καθώς και το βραβείο Oscar στην ίδια κατηγορία. Μάλιστα η τραγουδίστρια και ηθοποιός Bette Midler, η οποία παρουσίασε τα υποψήφια τραγούδια, αποκάλεσε το τραγούδι ‘‘That song about the moon and New York City, also known as Four On A Song’’ (εκείνο το τραγούδι για το φεγγάρι και τη Νέα Υόρκη, γνωστό και ως τέσσερις για ένα τραγούδι) αναφερόμενη φυσικά στους τέσσερις δημιουργούς του ‘‘Arthur’s Theme’’.







Άλλες εκτελέσεις







* Το 1985 η Ουαλή τραγουδίστρια Shirley Bassey ερμήνευσε ζωντανά το τραγούδι και 10 χρόνια αργότερα, το 1995, το ηχογράφησε για τις ανάγκες του άλμπουμ «Sings The Movies».

* Το 1985 ο Peter Allen κυκλοφόρησε μία ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Captured Live At Carnegie Hall».

* Το 1986 η Αγγλίδα ηθοποιός Anita Dobson συμπεριέλαβε μία εκτέλεση στο άλμπουμ «On My Own».

* Το 1987 ο πιανίστας Roger Williams κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Ivory Impact».

* Το 1991 το τραγούδι ηχογράφησε η Cincinnati Pops Orchestra (περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Movie Love Themes») και ο Ιταλός σαξοφωνίστας Fausto Papetti (άλμπουμ «Ecos De Hollywood»).

* Το 1994 η London Symphony Orchestra κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Screen Classics, Vol.7».

* Το 1996 κυκλοφόρησε μία εκτέλεση από τον Αμερικανό τραγουδιστή της jazz, Mel Torme, που περιλαμβάνεται στο box-set «Mel Torme Collection».

* Το 1998 η Γερμανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Ute Lemper συμπεριέλαβε μία εκτέλεση στο άλμπουμ «Life Is A Cabaret».



* Το 1999 ο Christopher Cross συμπεριέλαβε μία ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού στο DVD «An Evening With Christopher Cross».

* Το 2002 η Ιταλίδα τραγουδίστρια Ornella Vanoni κυκλοφόρησε την ιταλική εκδοχή του τραγουδιού, με τίτλο «Sogni Proibiti», η οποία περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο.

* Το 2003 η Royal Philharmonic Orchestra συμπεριέλαβε μία εκτέλεση στο άλμπουμ «Plays The Movies».

* Το Νοέμβριο του 2005 ο Αμερικανός μουσικός Bradley Joseph κυκλοφόρησε μία ορχηστρική εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «For The Love Of It».

* Το 2006 ο Γερμανός τραγουδιστής Thomas Anders (γνωστός από τους Modern Talking) συμπεριέλαβε μία εκτέλεση του τραγουδιού στο δίσκο «Songs Forever».

* Το 2007 η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της soul, Dionne Warwick, κυκλοφόρησε το DVD «Live In Concert», όπου περιλαμβάνεται και μία ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού.

* Την ίδια χρονιά ο Άγγλος τραγουδιστής και ηθοποιός Michael Ball συμπεριέλαβε μία ωραία εκτέλεση στο άλμπουμ «Back To Bacharach».

* Το Νοέμβριο του 2008 ο Barry Manilow κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «The Greatest Songs Of The Eighties».

* Το 1986 η μουσική του «Arthur’s Theme», υπό τη διεύθυνση του Alan Silvestri, συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας «American Anthem» ενώ .

* Το τραγούδι ακούστηκε στην ταινία «Time Chasers» (1994) και συμπεριλήφθηκε επίσης στο μιούζικαλ «The Boy from Oz» (2003-2004), όπου το ερμήνευσαν ο Αυστραλός ηθοποιός Hugh Jackman και η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Stephanie J. Block.

* Το «Arthur’s Theme» ακούστηκε και στις τηλεοπτικές σειρές «Will & Grace», «King Of The Hill» και «3rd Rock From The Sun», ενώ στη σειρά «Ο Βασιλιάς του Κουίνς» (The King Of Queens) ο χαρακτήρας Arthur δηλώνει ότι το τραγούδι αυτό το είχε ως ring tone στο κινητό του.

* Το 2004 το American Film Institute κατέταξε το ‘‘Arthur’s Theme’’ στο Νο 79 των 100 καλύτερων τραγουδιών του κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: