English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Are you gonna go my way – Lenny Kravitz



I was born long ago.

I am the chosen, I'm the one.

I have come to save the day

and I won't leave until I'm done.

So that's why you've got to try.

You've got to breathe and have some fun.

Though I'm not paid, I play this game,

And I won't stop until I'm done.



(But what I really want to know is)

Are you gonna go my way?

And I've gotta, gotta know...



I don't know why we always cry.

This we must leave and get undone.

We must engage and rearrange

and turn this planet back to one.

So tell me why we've got to die

and kill each other one by one.

We've got to love and rub-a-dub.

We've got to dance and be in love.



(But what I really want to know is)

Are you gonna go my way?

(Baby please)

And I gotta, gotta know.



(Yeah)



Are you gonna go my way?



Η αρχή



Tο ‘‘Are You Gonna Go My Way’’ κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1993 και είναι το πρώτο single από τον τρίτο και ομώνυμο δίσκο του Lenny Kravitz. Το τραγούδι μιλάει για τον Ιησού Χριστό, τον οποίο ο Lenny Kravitz χαρακτήρισε ως τον ‘‘υπέρτατο Rock Star’’, και για την επιλογή που δίνει ο Θεός στον άνθρωπο να τον ακολουθήσει ή όχι.



Όλα ξεκίνησαν από ένα τζαμάρισμα που έκανε στο στούντιο ο Lenny Kravitz με τον κιθαρίστα Craig Ross. Ενώ αυτοσχεδιάζανε προέκυψε αυτή η μουσική με το δυναμικό αλά Jimi Hendrix riff. Ο Kravitz ζήτησε από τον ηχολήπτη να ηχογραφήσει το τζαμάρισμα και σε πέντε λεπτά η μουσική αυτού του up-tempo rock τραγουδιού ήταν έτοιμη.



Τους στίχους τους έγραψε αργότερα ο Lenny Kravitz πάνω σε μία καφέ χαρτοσακούλα στη σοφίτα του στην Broome Street. Την επόμενη μέρα ξαναπήγε στο στούντιο οπότε και ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του τραγουδιού. Τα φωνητικά (βασικά και βοηθητικά) είναι του Lenny Kravitz, ο οποίος έκανε και την παραγωγή. Ηλεκτρική κιθάρα έπαιξε ο Craig Ross, drums η Cindy Blackman και μπάσο ο Tony Breit. Ο hard rock ήχος της κιθάρας σε συνδυασμό με τα βαριά drums, και ο ήχος του τραγουδιού -που παραπέμπει σε rock τραγούδι της δεκαετίας του 1960- αποτέλεσαν τα συστατικά επιτυχίας του τραγουδιού.

Ομοιότητες

Aν και το «Are You Gonna Go My Way» προέκυψε αυθόρμητα, εντούτοις διακρίνονται κάποιες ομοιότητες με άλλα τραγούδια. Κάποιοι θεωρούνε ότι το riff της κιθάρας ακούγεται στη μέση του τραγουδιού ‘‘Ezy Ryder’’ του Jimi Hendrix ενώ άλλοι βρίσκουν περισσότερες ομοιότητες με το riff του «Not Fade Away», στη funk εκτέλεση που ηχογράφησε ο Bo Diddley (περιλαμβάνεται στο δίσκο «20th Anniversary Of Rock & Roll», που κυκλοφόρησε το 1976).



Άλλες ομοιότητες συναντάμε με το «You Really Got Me» (1964) των Kinks, αλλά και με τη μελωδία του «Quand La Musique Est Bonne» (1982) του Γάλλου τραγουδοποιού Jean-Jacques Goldman.



Η επιτυχία


Tο ‘‘Are You Gonna Go My Way’’ έφτασε ως το Νο 4 της Μεγάλης Βρετανίας ενώ είναι και το πιο επιτυχημένο single του Lenny Kravitz στην Αυστραλία, όπου και ανέβηκε στο Νο 1, θέση στην οποία παρέμεινε έξι εβδομάδες μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του 1993. Επίσης, είναι το μόνο single άντρα καλλιτέχνη που έγινε διαμαντένιο (!) στη Βραζιλία.



Επιπλέον, το τραγούδι έγινε Νο 4 στη Γαλλία, Νο 6 στην Ιρλανδία, Νο 7 στη Νορβηγία, Νο 8 στην Ολλανδία, Νο 12 στην Ελβετία, Νο 18 στη Σουηδία, Νο 24 στην Αυστρία και Νο 25 στη Γερμανία,



Το single δεν κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. παρά μόνο το 1995 σε μία ζωντανή ηχογράφηση που υπήρχε στη δεύτερη πλευρά του ‘‘Rock And Roll Is Dead’’.



Στην εναρκτήρια σκηνή βλέπουμε τον Kravitz με απλωμένα τα χέρια του να κοιτάζει ψηλά, πριν η σκηνή πλημμυρίσει από φως, σε έναν φουτουριστικό, από αρχιτεκτονικής άποψης, χώρο. Αυτή η σκηνογραφία είναι αρκετά συνηθισμένη στα video του Romanek (άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ‘‘Scream’’ με τον Michael και την Janet Jackson). Ο Mark Romanek σκηνοθέτησε αργότερα και άλλα video του Lenny Kravitz, όπως το ‘‘Is There Any Love in Your Heart’’ και ‘‘If You Can’t Say No’’, ενώ κέρδισε δύο φορές βραβεία Grammy.

Το ‘‘Are You Gonna Go My Way’’ ήταν ένα από τα πιο πολυπαιγμένα video του 1993 στο MTV και μάλιστα κέρδισε το βραβείο MTV Video Music Award ενώ ήταν υποψήφιο και στην κατηγορία ‘‘Best Art Direction’’. Κατά τη διάρκεια του show της απονομής, το τραγούδι παίχτηκε ζωντανά με τη συμμετοχή του μπασίστα των Led Zeppelin, John Paul Jones.



Το video περιλαμβάνεται στο DVD ‘‘Greatest Hits’’ του Lenny Kravitz καθώς και στο ‘‘Directors Label volume 4: The Work of Director Mark Romanek’’. Το 2006, το τηλεοπτικό κανάλι VH1 το συμπεριέλαβε στα 20 πιο αξιομνημόνευτα video όλων των εποχών!



Η επιτυχία του τραγουδιού οδήγησε σε δύο υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, στις κατηγορίες ‘‘Best Rock Vocal Performance’’ και ‘‘Best Rock Song’’. Ο Lenny Kravitz το τραγούδησε ζωντανά στην εκπομπή “Saturday Night Live’’ το 1993.



Άλλες εκτελέσεις



* Το 1999 ο Tom Jones και ο Robbie Williams το τραγουδήσανε μαζί, για τις ανάγκες του άλμπουμ «Reload» του Tom Jones.

* Το 2002 το σερβικό hard rock συγκρότημα Cactus Jack κυκλοφόρησε μία ζωντανή ηχογράφηση, η οποία περιλαμβάνεται στο δίσκο «DisCover».



* Το 2003 το έπαιξαν οι Metallica ως μέρος ενός medley στο πλαίσιο των MTV Video Music Awards.



* Το τραγούδι ερμήνευσε και η Melanie Brown (Mel B), γνωστή και ως Scary Spice, στην περιοδεία που έκαναν οι Spice Girls από τον Δεκέμβριο του 2007 έως το Φεβρουάριο του 2008.



* Από τους Έλληνες καλλιτέχνες το ερμήνευσε ο Χρήστος Δάντης με τη συμμετοχή της Τάμτα (η εκτέλεση αυτή συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο του Χρήστου Δάντη ‘‘Rock + Live’’ που κυκλοφόρησε το 2007) καθώς και ο Σάκης Ρουβάς σε κάποιες συναυλίες του.

* Ένα remix του τραγουδιού ακούγεται στην αρχή του video game ‘‘Gran Turismo 3’’, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στα παιχνίδια «Guitar Hero: World Tour» και «Guitar Hero: On Tour Decades».



Μέχρι σήμερα, το ‘‘Are You Gonna Go My Way’’ είναι ένα από τα πιο πετυχημένα τραγούδια του Lenny Kravitz και θεωρείται πλέον ως το ‘‘σήμα-κατατεθέν’’ του. Το περιοδικό Rolling Stone το κατέταξε στο Νο 78 των 100 καλύτερων τραγουδιών της δεκαετίας του 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια: