English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

                                  ADAMO, Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής






Με την ευκαιρία της εμφάνισης του Salvatore Adamo στο μέγαρο μουσικής, κάνουμε ένα αφιέρωμα σε αυτόν τον θρυλικό τροβαδούρο της Γαλλικής και παγκόσμιας μουσικής σκηνής.



Τα τραγούδια του Adamo δεν ήταν αποκλειστικά ρομαντικά. Όταν άρχισε ο πόλεμος των έξι ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου το 1967, έγραψε ένα τραγούδι για αυτόν τον πόλεμο. Συχνά κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έγραφε τραγούδια για αμφισβητούμενα θέματα, όπως για τη Σοβιετική Ένωση, την Ισπανία υπό το καθεστώς Franco, το Λίβανο, τη Βοσνία κ.α.



Ο Salvatore Adamo γεννήθηκε στη Σικελία στις 1 Νοεμβρίου 1943, στη μικρή κοινότητα Comiso. Ο πατέρας του, Antonio, ήταν ανθρακωρύχος και η μητέρα του, Concetta, νοικοκυρά. Τον Φεβρουάριο του 1947, ο Antonio πήγε να δουλέψει σε ένα ανθρακωρυχείο στο Βέλγιο. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η Concetta και ο γιος της μετανάστευσαν στο Βέλγιο , στην πόλη Ghlin.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του στη δεκαετία του '50, ο Salvatore ανακάλυψε το πάθος του για το τραγούδι. Οι γονείς του όμως δεν ήθελαν να ασχοληθεί με την μουσική. Ο Salvatore έλαβε μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς χωρίς επιτυχία μέχρι τον Δεκέμβριο του 1959, όπου το ραδιο του Λουξεμβούργου διοργάνωσε έναν μεγάλο διαγωνισμό στο βασιλικό θέατρο. Τραγούδησε ένα από τα τραγούδια του, "j'osais Si" αλλά δεν πέρασε από τα προκριματικά.

 Ένα μέλος της κριτικής επιτροπής του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο. Σύντομα ο Salvatore κυκλοφόρησε το πρώτο του single, χωρίς επιτυχία. Αποθαρρυμένος, ο νεαρός άνδρας επέστρεψε στις σπουδές του. Μαζί με τον πατέρα του , έφυγαν για το Παρίσι, όπου άρχισε να πηγαίνει από εταιρεία σε εταιρεία.

Ύστερα από τέσσερα singles που πέρασαν απαρατήρητα ήρθε η πρώτη του επιτυχία το 1963 με το τραγούδι “toi mamie”. Από εκείνη την στιγμή και έπειτα ,όλα άρχισαν να συμβαίνουν πολύ γρήγορα. Στα εικοστά γενέθλιά του, τραγούδησε ζωντανά στο Ancienne Belgique στις Βρυξέλλες, και μετά άνοιξε την συναυλία του Cliff Richards and the Shadows στο φημισμένο Parisian music venue, L'Olympia.



Γράφοντας το μεγαλύτερο μέρος του υλικού του , ασυνήθιστο για έναν νέο καλλιτέχνη εκείνη την εποχή, είχε ήδη ξεχωρίσει πουλώντας χιλιάδες δίσκους. Αναμφισβήτητα ήταν ένας χαρισματικός τραγουδιστής και μουσικός…

Το Salvatore το άφησε στην άκρη και κράτησε το Adamo που τον έκανε και γνωστό. Έπειτα είχε μια σειρά από επιτυχίες: "La Tombe neige" το’ 63, "Vous permettez Monsieur" το’ 64, "Les filles du bord de mer" και "Mes sur tes hanches" το’ 65. Επίσης οι μακρόχρονες περιοδείες του στο εξωτερικό σημείωσαν πρωτοφανή επιτυχία, ειδικά στην Ιαπωνία, όπου κατείχε μια θέση στα «είδωλα». Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου έχει παραμείνει πάντα-πιστή στον τραγουδιστή που, κάθε έτος, συνεχίζει να κάνει διάφορες εκδηλώσεις για τους ιάπωνες θαυμαστές του.

 Η δημοτικότητά του άρχισε εκεί να αυξάνεται θεαματικά με την απίστευτη επιτυχία "La Tombe neige", το οποίο παρέμεινε στην κορυφή των charts για 72 εβδομάδες. O Adamo ταξίδεψε πάρα πολύ και ηχογράφησε το υλικό του σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένου των αγγλικών, ισπανικών, ιταλικών, γερμανικών και ολλανδικών. Δυστυχώς, ενώ βρισκόταν στο απώγειο της καριέρας του, ο πατέρας του πέθανε από πνιγμό στις 7 Αυγούστου 1966.



Τα τραγούδια του Adamo δεν ήταν αποκλειστικά ρομαντικά. Όταν άρχισε ο πόλεμος των έξι ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου το 1967, έγραψε ένα τραγούδι για αυτόν τον πόλεμο. Συχνά κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έγραφε τραγούδια για αμφισβητούμενα θέματα (για την Σοβιετική Ένωση, την Ισπανία υπό το καθεστώς Franco, το Λίβανο, τη Βοσνία, κ.λπ.). Στο τέλος της δεκαετίας του '60, Adamo παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Nicole. Ο γιος τους, Anthony, γεννήθηκε το 1969.

Είχε περάσει μάλιστα και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τραγουδώντας αρκετές φορές στην αίθουσα Carnegie στη Νέα Υόρκη. Το 1971 έκανε το ντεμπούτο ως παραγωγός με τον τραγουδιστή Gilbert Montagné με το τραγούδι "The fool ". Αργότερα, το 1975,το "C'est la vie", μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Montagné, γράφτηκε επίσης από τον Adamo.



Στην αρχή της δεκαετίας του '80,απέκτησε ακόμα δύο παιδιά, τον Benjamin και την Amélie. Ο Adamo συνέχισε να δουλεύει με αμείωτους ρυθμούς. Αν και δεν ήταν πια τόσο γνώστος όσο παλιά οι εμφανίσεις του ωστόσο πάντα μάζευαν πολύ κόσμο!

Δυστυχώς , ο έντονος ρυθμός εργασίας του τραγουδιστή τον κόστισε τελικά ακριβά… Τον Μάιο του 1984, υπέστη μια σοβαρή καρδιακή προσβολή. Τον Ιούλιο εκείνου του έτους, υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς που τον ανάγκασε για να σταματήσει τη δουλειά για αρκετούς μήνες.



Μετά από τα προβλήματα υγείας ο Adamo επέστρεψε στην πρώτη γραμμή της γαλλικής μουσικής σκηνής στο τέλος της δεκαετίας του '80, με ένα cd λεύκωμα των μεγαλύτερων επιτυχιών του, το οποίο και έγινε χρυσό (100.000 πωλήσεις). Το’ 92, κυκλοφόρησε το " Rêveur de fond ". Το 1993, έγινε πρεσβευτής της UNICEF. Δύο χρόνια αργότερα, ηχογράφησε ένα ντουέτο με τον Βέλγο Maurane, για την ενίσχυση του διεθνούς οργανισμού φιλανθρωπίας των παιδιών. Το’ 95 δημοσίευσε μια συλλογή των ποιημάτων, " Les mots de l'âme ".

Τον Οκτώβριο του 1995, ηχογράφησε στις Βρυξέλλες και το Μιλάνο το album " La vie comme elle passe ", στο οποίο κάνει μια ανάδρομη στα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή του. Από τις 12 μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους γιόρτασε τριάντα χρόνια σταδιοδρομίας τραγουδώντας στο «Olympia». Η περιοδία που ακολούθησε στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και περιελάμβανε εμφανίσεις στην Ιαπωνία και στην αίθουσα Carnegie στη Νέα Υόρκη.

Με το album , " Regards ", που κυκλοφόρησε το’ 98,ο Adamo απέδειξε για ακόμα μια φορά το ταλέντο του. Το φθινόπωρο '99, γιόρτασε τις 80 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως!



Το album του Adamo, το " Par les temps qui courent ", κυκλοφόρησε την άνοιξη του2001 και ακολούθησε το "Zanzibar", που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια: