English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

                                        Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου


Η γυναίκα για την οποία ο Χατζηδάκης, αφιερώνοντας της το δίσκο του "Πέριξ" είχε πει το 1974:

"Όλη αυτή η εργασία αφιερώνεται στη μνήμη της ανεπανάληπτης Μαρίκας Νίνου, που δίχως να το ξέρει,με το μαχαίρι της φωνής της,χάραξε μέσα μας βαθιά τα ονόματα Θεών της ταπείνωσης και της Βυζαντινής παρακμής", έχει τύχει μέχρι στιγμής ελάχιστης αναγνώρισης από την Ελληνική πολιτεία.




                        Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία Νικολαϊδου.



Γεννήθηκε το 1922 στο πλοίο "Ευαγγελία" που έφερνε την οικογένειά της -πρόσφυγες από την Μικρά Ασία στην Ελλάδα, για το λόγο αυτό και της έδωσαν αυτό το όνομα.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, γεννήθηκε στον Καύκασο το 1918.



Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και το 1947 ήρθε στην Αθήνα όπου εμφανίστηκε σε διάφορα κέντρα κάνοντας ακροβατικά νούμερα με το τρίο "Ντούο Νίνο και Μισό" που το αποτελούσαν ο άντρας και το παιδί της.



Τον Οκτώβριο του 1948, ο Στελλάκης την πήρε κοντά του για τραγουδίστρια στο κέντρο "ΦΛΩΡΙΝΤΑ" της Λεωφ. Αλεξάνδρας, όπου και της έμαθε τα μυστικά του τραγουδιού.







Η συνεργασία της με τον Τσιτσάνη το 1949 στο κέντρο "ΤΖΙΜΗΣ Ο ΧΟΝΤΡΟΣ" υπήρξε καθοριστική στη ζωή και των δύο.

Η Μαρίκα ήταν η μούσα που ενέπνευσε τον Τσιτσάνη όσο καμιά άλλη.







Το ντουέτο Τσιτσάνη-Νίνου έμεινε θρυλικό στην ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού. Για την Νίνου ο Τσιτσάνης λεει:

"Η Μαρίκα στο πάλκο ήταν ασυναγώνιστη, οι κινήσεις της ήταν κάτι το συγκλονιστικό, όταν τραγουδούσε είχε τέτοια εκφραστικότητα και μεταδοτικότητα στο κοινό, που νομίζω ότι δεν πρόκειται να γεννηθεί άλλη. Όταν τραγουδούσε κυριολεκτικά καθήλωνε τον κόσμο στα τραπέζια. Ήταν φοβερή. Ήταν γεννημένη για το πάλκο".




Τον Οκτώβριο του 1951 πήγαν μαζί στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από το ταξίδι αυτό χωρίσανε ξαφνικά και η Μαρίκα πήγε στην Αμερική όπου τραγούδησε δίπλα στον Κώστα Καπλάνη επί δύο χρόνια.



Πριν πάει στην Αμερική είχε κάνει στην Αθήνα εγχείρηση καρκίνου, στην μήτρα αλλά στην Αμερική είχε ραγδαία επιδείνωση .

Στην Νέα Υόρκη η Νίνου συναντά τον Γιάννη Παπαϊωάννου με την Ρένα Ντάλλια



Η Ντάλλια έζησε τότε θλιβερές και δραματικές καταστάσεις κοντά στην μόνη, απροστάτευτη και βαριά άρρωστη Νίνου, η οποία πάλεψε με μεγάλο θάρρος το προσωπικό της δράμα. Η Ρένα της στάθηκε σαν αδελφή στο Γολγοθά της, την βοήθησε και την συμπαραστάθηκε όσο μπορούσε. Το ίδιο και η τραγουδίστρια Εύα Στυλ με τον άντρα της.

Οι δυο τους κάθε μέρα, επί δυόμισι μήνες, έκαναν έρανο στα μαγαζιά που δούλευαν για να καλύψουν τα καθημερινά έξοδα του νοσοκομείου για την εγχείρηση και νοσηλεία της Νίνου.



Εκεί στο νοσοκομείο, βέβαιη πλέον η Μαρίκα πως θα πεθάνει, μια μέρα ζήτησε από τη Ρένα να της φέρει συμβολαιογράφο για να κάνει τη διαθήκη της. Πράγμα που έγινε και η ίδια η Ρένα όπως και ο Σταυρόπουλος, ο σύζυγος της Εύας, υπέγραψαν σαν μάρτυρες τη διαθήκη της μεγάλης Νίνου.







Μόλις η Μαρίκα καλυτέρεψε κάπως, με την προτροπή των γιατρών της και τη βοήθεια συναδέλφων και φίλων που πρόσφεραν χρήματα για το αεροπορικό της εισιτήριο, επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε για λίγο με φοβερούς πόνους και τελικά πέθανε ξεχασμένη απ' όλους εκείνους που είχαν καθήκον να την φροντίσουν στις 23 Φεβρουαρίου του 1957, ημέρα Κυριακή σε ηλικία μόλις 35 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: