English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

                                                    Bohemian Rhapsody



Εμβληματικό τραγούδι των Queen, διάρκειας 5:55 λεπτών, με ανορθόδοξη δομή. Ηχογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1975 στο Λονδίνο για να συμπεριληφθεί στο άλμπουμ του συγκροτήματος «A Night At the Opera» και κυκλοφόρησε σε σινγκλ στις 31 Οκτωβρίου 1975.



Το «Bohemian Rhapsody» («H Ραψωδία ενός Μποέμ») γράφτηκε εξ ολοκλήρου από τον ηγέτη των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι και όχι από όλα τα μέλη του συγκροτήματος, όπως το συνήθιζαν. Ξεκινά με την απορία του τραγουδιστή για το αν η ιστορία που θα διηγηθεί είναι πραγματική ή φανταστική. Στη συνέχεια αναφέρεται σε ένα νεαρό άνδρα που σκοτώνει κατά τύχη ένα συνάνθρωπό του και όπως ο Φάουστ πουλά την ψυχή του στο Διάβολο για να σωθεί. Ένα βράδυ πριν από την εκτέλεσή του καλεί τον θεό των Μουσουλμάνων («Μπισμιλάχ!») και με τη βοήθεια των Αγγέλων κερδίζει και πάλι την ψυχή του από τον Διάβολο (Σαϊτάν).



Μερίδα των κριτικών, αλλά και ο κιθαρίστας των Queen, Μπράιαν Μέι, υποστηρίζουν ότι το τραγούδι είναι αυτοβιογραφικό και συνδιαλέγεται με τους προσωπικούς δαίμονες του Μέρκιουρι, όπως η αμφιφυλία του, που ποτέ δεν ομολόγησε δημόσια.



Το «Bohemian Rhapsody» με την ανορθόδοξη δομή (χωρίς ρεφρέν) και τη μεγάλη διάρκεια έκανε επιφυλακτική την ΕΜΙ για να το κυκλοφορήσει σε σινγκλ. Κάμφθηκε μόνο, όταν το τραγούδι άρχισε να ακούγεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπου είχε φροντίσει να το διοχετεύσει ο Μέρκιουρι εν αγνοία της δισκογραφικής του εταιρείας.



Το τραγούδι μπορεί να διακριθεί σε έξη μέρη:

Α. «Εισαγωγή» (0:00-0:48)

Β. «Μπαλάντα» (0:48-2:36)

Γ. «Σόλο Κιθάρας» (2:36-3:03)

Δ. «Όπερα» (3:03-4:07)

Ε. «Χαρντ Ροκ» (4:07-4:55)

ΣΤ. «Επίλογος» (4:55-5:55)



Το «Bohemian Rhapsody» γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία, παρά τις επιφυλάξεις της κριτικής. Ανέβηκε στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών και στο Νο2 του αντίστοιχου αμερικανικού. Σήμερα θεωρείται ένα από τα κλασσικά τραγούδια της ροκ μουσικής και βρίσκεται σχεδόν πάντα μέσα στους σχετικούς πίνακες με τα κορυφαία του είδους.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: