English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

                                   Δανάη Στρατηγοπούλου.... H «μούσα» του Αττίκ



Η Δανάη Στρατηγοπούλου, η σημαντικότερη ερμηνεύτρια του παλιού ελαφρού τραγουδιού, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών



Στιχουργός, συνθέτις, συγγραφέας, μεταφράστρια, καθηγήτρια, αλλά καταγραμμένη στη συνείδηση των περισσοτέρων ως η κορυφαία ερμηνεύτρια του Αττίκ, η Δανάη Στρατηγοπούλου απεβίωσε την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 96 ετών. Τραγούδια όπως τα «Ας ερχόσουν για λίγο», «Ζητάτε να σας πω», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά», «Είδα μάτια», «Δυο μαύρα μάτια», «Τα καημένα τα νιάτα», «Την ώρα που περνούσε το οργανάκι» δεν υπήρξαν μόνο σημαντικές επιτυχίες της, αλλά αποτέλεσαν την αναγκαία και ικανή συνθήκη ώστε να χριστεί η σημαντικότερη ερμηνεύτρια του ελαφρού τραγουδιού.

Η Δανάη Στρατηγοπούλου γεννήθηκε το 1913 στην Αθήνα αλλά πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στη Γαλλία. Παράλληλα με τις σπουδές της στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες, σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική.



Αν και το 1935 εξασκούσε το επάγγελμα της δημοσιογράφου, ένα ταξίδι της με τον Αττίκ αποτέλεσε την αφορμή για να στραφεί στο τραγούδι, τέχνη την οποία διδάχθηκε από τη Λάγγη Καρατζά. Αν και τραγούδησε σχεδόν όλους τους συνθέτες της εποχής, από τον Γιαννίδη ως τον Χαιρόπουλο, εν τούτοις ταυτίστηκε με τις μεγάλες επιτυχίες του Αττίκ.

Την περίοδο της Κατοχής οργάνωνε συσσίτια, έκρυβε συναγωνιστές της, τραγουδούσε στα νοσοκομεία, ενώ η αντιστασιακή δράση της (είχε ενταχθεί στις γραμμές του ΕΑΜ) την οδήγησε στις φυλακές Αβέρωφ. Την περίοδο της χούντας πήγε στη Χιλή, δίδαξε ελληνική δημοτική ποίηση στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο ως καθηγήτρια της Ελληνικής Λαογραφίας και γνωρίστηκε με τον Πάμπλο Νερούδα για να αναλάβει τη μετάφραση του έργου του στα ελληνικά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 1972 τιμήθηκε με ειδικό βραβείο της Προεδρίας της Χιλής (επί Αλιέντε ) στο Φεστιβάλ Χιλιανού Ελαφρού Τραγουδιού, καθώς και με το μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών και με Μετάλλιο από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.

Η Δανάη Στρατηγοπούλου (την τελευταία εμφάνισή της, ως τραγουδίστρια, έκανε στις αρχές της δεκαετίας του 1980) εξέδωσε επίσης ποιητικές συλλογές και μεταφράσεις, ενώ διετέλεσε μέλος της Εταιρείας Στιχουργών και Μουσικοσυνθετών Ελλάδος (η ίδια έχει γράψει περί τα 300 τραγούδια), της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κ.λπ. Με τον σύζυγό της Γιώργο Χαλκιαδάκη είχαν αποκτήσει μία κόρη, την τραγουδοποιό Λήδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: